Perheenäiti innostui kokonaisvaltaisesta lajista

Esa Lappalainen (vasemmalla) luovutti Kuhmalahden-Sahalahden taekwondoseuran puheenjohtajan nuijan Tanja Vuoriselle. Kuhmalahden ensimmäisellä peruskurssilla tammikuussa 2011 aloittanut Vuorinen hankki viime vuonna mustan natsan punaiseen vyöhönsä. Seuraavana edessä on mustan vyön koe.

Marttojen ja taekwondoseuran puheenjohtaja. Kuulostaa kovin kuhmalahtelaiselta yhdistelmältä.

– Olen aina vihannut kaikkea kilpaurheilua. Lapsena harrastin kulttuuria. En ollut edes mikään jumppatyttö, vaan soitin puhallinorkesterissa. Mutta niin vain taekwondo vei mukanaan, Kuhmalahti-Sahalahti Taekwondo Hwarangin uusi puheenjohtaja Tanja Vuorinen nauraa.

Taustansa vuoksi hänen on helppo puolustaa lajia.

– Usein törmää sellaiseen käsitykseen, että taekwondo on hakkaamista ja potkimista. Mutta todellisuudessa se on hieno ja kokonaisvaltainen tapa kehittää itseään. Siinä kehittyy oman kehon hallinta. Myös sosiaalinen ja henkinen puoli ovat tärkeitä. Niiden vuoksi minä lajista innostuin.

Koko Vuorisen perhe on viihtynyt salilla neljän vuoden ajan. Vauhdikkaimmin lajin parissa on edennyt perheen äiti, joka tavoittelee seuraavassa vyökokeessa mustaa vyötä.

– Kusti ei voi bändihommien vuoksi treenata yhtä hikipinkomaisesti kuin minä, Tanja Vuorinen puolustelee miestään.

 

Uusia vetäjiä kasvoi nopeasti

Pääosa taekwondoharjoituksista pidetään Pentosalilla. Combt hapkidoa treenataan Sahalahden liikekeskuksen omalla salilla.

Tanja Vuorinen aloitti neljä vuotta sitten Kuhmalahden ensimmäisellä peruskurssilla. Hän ja Pasi Vuorinen ovat edenneet poikkeuksellisen ripeästi kohti mustaa vyötä.

– Olemme treenanneet sitoutuneesti ja ahkerasti. Lajissa on hienoa se, että se ottaa erilaisuuden huomioon. Ei tällaisen 41-vuotiaan tädin tarvitse olla samanlainen hyppypotkija kuin vaikka 14-vuotiaan pojan.

Tiivis etenemistahti on palvellut seuran etuja: lajin Kuhmalahdelle tuonut Esa Lappalainen on saanut nopeasti rinnalleen uusia vetäjiä.

Lappalaisen haaveena on alusta alkaen ollut, että päävastuu harjoitusten vetämisestä ja seuran hallinnoinnista saataisiin siirrettyä uusiin käsiin. Nyt mies keskittyy omiin neljän danin vyökokeeseen. Lisäksi hän pitää pidemmälle ehtineiden treenejä ja auttelee taustalla sen mitä tarvitsee.

– Seuroissa pyritään erottamaan harjoitukset ja hallinto toisistaan. On hyvä, että uusi puheenjohtaja löytyi näinkin nopeasti, eikä seura henkilöidy liikaa yhteen ihmiseen. Erityisesti minua miellyttää se, että saimme naispuheenjohtajan. Heitä ei ole taekwondon johtotehtävissä liikaa, Lappalainen sanoo.

 

Jokainen etenee omaa tahtiaan

Tanja Vuorinen vakuuttaa, että taekwondoseura on hyvässä kunnossa, eikä uusi puheenjohtaja ole tekemässä suuria muutoksia. Taustansa vuoksi hän korostaa kasvatuksellisuutta.

– Seurassa vallitsee hieno henki: jokainen voi harrastaa sillä intensiteetillä kuin haluaa, ja harjoituksiin on aina kiva tulla. Jos joku innostuu lähtemään kilpailuihin, niin siitä vain, mutta siihen ei painosteta.

Taekwondoa harrastetaan monenlaisista lähtökohdista ja erilaisin tavoittein.

– Yhdelle on tärkeää henkinen puoli, toiselle taas harjoitukset ovat rentoutuskeino stressaavasta työstä. Luontoihmisenä arvostan myös sitä, että pienellä paikkakunnalla pääsee harrastamaan lähellä, eikä vapaa-aika perustu älyttömään autoralliin.

Toisaalta Tampereen läheisyydestä on hyötyä. Tanja ja Pasi Vuorinen ovat valmistautuneet vyökokeisiin kaupungin salilla, jossa on enemmän mustavöitä.

– Yhteistyö Tampereen suuntaan toimii hyvin, ja harrastajia kannustetaan leireille ja isomman salin harjoituksiin.

 

Seurasta entistä omavaraisempi

Esa Lappalainen toi taekwondon Kuhmalahdelle reilut neljä vuotta sitten. Laji ja seura ovat kasvaneet hämmästyttävällä vauhdilla. Kuhmalahden Kisan alaisuudessa aloittanut jaosto laajeni Sahalahdelle ja erkani omaksi seuraksi, kun mukaan tuli myös combat hapkido.

Puolitoista vuotta sitten perustetussa seurassa on nykyisin viitisenkymmentä aktiiviharrastajaa. Viime kevään peruskurssi oli historian suurin, sillä mukaan lähti 25 uutta harrastajaa.

– Nyt harrastajamäärä on hieman laskenut, kun nuorilla on niin paljon muita kiireitä. Toivottavasti saisimme heitä takaisin salille, Esa Lappalainen sanoo.

Kaikkiaan Kuhmalahti-Sahalahti Taekwondo Hwarangin harrastajat tekivät viime vuonna 78 vyökoesuoritusta: 51 taekwondossa ja 27 combat hapkidossa.

Jatkossa omalla salilla voi jatkaa entistä pidemmälle, sillä Esa Lappalaisen tavoitteena on neljäs dan mustaan vyöhön. Silloin hän saisi pitää myös mustan vyön kokeet.

– Suoritin vuosi sitten kolmannen danin, ja jos treenaan tiukasti, voisin päästä neljännen danin kokeeseen ehkä vuoden päästä, Lappalainen sanoo.

Combat hapkidossa seura on jo omavarainen, sillä Ari-Pekka Valtti suoritti neljännen danin viime vuonna.

Neljän danin vyökoe on monen tunnin puristus, josta selvitäkseen pitää olla fyysisesti, henkisesti ja taidollisesti hyvin valmistautunut.

– Taekwondo on kuitenkin siitä hieno laji, että se ottaa iän ja muut rajoitteet huomioon. Ei tällaiselta melkein kuusikymppiseltä edellytetä yhtä korkeita hyppyjä kuin parikymppisiltä. Mutta vastaavasti joissain toisissa ominaisuuksissa on oltava parempi. Kokemuksen tuomaa harkintaa ja oveluutta on osattava hyödyntää.

Lappalainen treenaa vyökoetta varten oman salin lisäksi myös Tampereella ja Vihdissä.

– Jos matkoihin menee pari tuntia suuntaansa ja treeneihin siinä välissä pari tuntia, niin ei toimintasuunnitelman vääntämiselle jää kauheasti aikaa. Siksi on hienoa, että uudet ihmiset ottavat vastuuta seuran hallinnosta.

 

Uudet peruskurssit alkavat ensi viikolla

Kuhmalahti-Sahalahti Taekwondo Hwarang hankki syksyllä oman harjoitussalin Sahalahden liikekeskuksesta. Entisen postin tiloissa pidetään kaikki combat hapkido -harjoitukset ja osa taekwondotreeneistä.

– Oma sali helpottaa järjestelyitä. Treenit voi pitää silloin kun haluaa, ja matot ovat lattialla valmiina. Kouluilla on vähän säilytystilaa matoille, ja niiden kokoamiseen ja purkamiseen menee aikaa, Esa Lappalainen sanoo.

Omasta salista kertyvien vuokrakulujen vuoksi taekwondoseura on kehitellyt uusia toimintamuotoja.

– Tarvitsemme muitakin tuloja kuin harjoitusmaksut, Esa Lappalainen sanoo.

Uudenlaista tuotteistusta aloiteltiin syksyllä, kun seura piti Kangasalan Kisan 12–14-vuotiaat jääkiekkojunioreille kamppailutreenejä. Lajilla on annettavaa myös esimerkiksi yrityksen tykypäivään.

– Esimerkiksi turvallisuuskoulutus sopii vaikka osaksi tykypäivää.

Myös omaa salia markkinoidaan ulkopuolisille toimijoille, muun muassa kansalaisopistolle.

– Sahalahdella on pulaa kokoontumistilasta varsinkin päivisin, kun kouluille ei pääse.

Taekwondoseura järjestää perjantaina kello 10.15 alkaen Sariolan koululla näytöksen oppilaille ja heidän vanhemmilleen. Uudet peruskurssit alkavat seuraavalla viikolla. Yli 15-vuotiaiden Combat hapkido alkaa tiistaina 13.1. kello 18 Sahalahden liikekeskuksen salilla ja taekwondo seuraavana päivänä kello 18 Kuhmalahden Pentosalilla, jossa pääosa taekwondoharjoituksista pidetään.

 

Esa Lappalainen pystyy valmistautumaan neljän danin vyökokeeseen, kun päävastuu harjoituksista ja seuran hallinnosta siirtyi uusiin käsiin.