Kantonen penkkasi Suomen mestariksi

Pälkäneläisen Jaakko Kantosen voimailu-ura alkoi menestyksekkäästi: 19-vuotias luikalalainen osallistui syksyllä ensimmäisiin kisoihinsa, ja vei heti nuorten Suomen mestaruuden toistovoimapunnerruksessa.

Lajissa kilpaillaan siitä, kuka tekee eniten penkkipunnerrustoistoja itsensä painoisella tangolla.

Alle 90-kiloisten junioreiden sarjassa kilpaillut Kantonen pudotti kisan alla painoaan kymmenkunta kiloa. Vaaka näytti 84 kiloa, joten tankoon ladattiin 85 kiloa. Nuori voimamies nosti painot 16 kertaa suorille käsille ja voitti oman sarjansa.

– Ei sellaisella tuloksella vielä miesten sarjoissa pärjäisi, Kantonen sanoo.

SM-kisoissa vahvimmat miehet tekivät itsensä painoisella tangolla 60 penkkipunnerrusta. Nuorten sarjoissa kovimman tuloksen punnersi alle 80-kiloisten mestari Teemu Hällfors. Ylöjärveläinen nosti 80-kiloisen tangon 36 kertaa.

 

Innostava ilmapiiri

Luja-Lukossa ja Hakassa jalkapalloa pelannut Jaakko Kantonen on tottunut siihen, että vastustajat huutelevat kentällä törkeyksiä. Toistovoimapunnerruksen SM-kisoissa kilpailijat sen sijaan kannustivat toisiaan.

– Varmasti lähden vielä uudestaankin kisoihin. Ainakin toistovoimapunnerrus kiinnostaa. Täytyy katsoa, riittäisivätkö rahkeet voimanostossakin, Kantonen sanoo.

Voimanostossa kilpaillaan penkissä, maastavedossa ja jalkakyykyssä. Kantosen paras laji on penkkipunnerrus, josta hän aloitti voimailuharrastuksensa yläasteikäisenä.

– Sata kiloa nousi ennen kuin pääsin peruskoulusta.

Nyt penkkiennätys on 150 kiloa ja maastavedossa on noussut 170 kiloa. Kyykyssä Kantonen tekee sarjaa 150 kilolla.

 

Futiskentältä salille

Nopea ja vahva maatilan kasvatti liittyi alakouluikäisenä Lukon jalkapallojoukkueeseen. Pälkäneläiset jatkoivat Valkeakoskella ja Tampereella, kun pikkupitäjän pelaajat eivät riittäneet isolle kentälle. Kantonen lähti yhden välivuoden jälkeen Hakaan, jossa palloa potki autolastillinen pälkäneläisiä.

Parissa kaudessa suurin into lopahti, ja viitisen vuotta sitten hän vaihtoi miehekkäämpään lajiin

– Halusin pysyä hyvässä kunnossa. Ja onhan se paremman näköistäkin, kun on lihasta, Kantonen perustelee sali-innostustaan.

Alkuun hän teki lähinnä penkkiä ja väänsi hauista. Tulos alkoi näkyä tangossa, vaa´assa ja peilissä, ja netistä löytyi lisää treeni- ja ravitsemusohjeita.

– Syöminen on älyttömän tärkeää, sillä lihas ei kasva ilman rakennusaineita, 5–6 kertaa viikossa salilla käyvä Kantonen sanoo.

Nykyisin hän treenaa monipuolisemmin, ja tekee myös huoltavia liikkeitä sekä venyttelee. Rajusta treenistä huolimatta hän on välttynyt vammoilta.

 

Parolan sotilaspoliisi

Jaakko Kantonen treenaa pääosin vapailla painoilla, muttei väheksy taljavehkeitäkään.

– On niistäkin hyötyä oikein käytettynä.

Pälkäneellä on hyvä punttisali, jossa rehkii vuoden samalla hinnalla kuin kaupungissa pari kuukautta. Koulupäivien päätteeksi salilla hikoillut Kantonen innosti kavereitaankin rautojen pariin.

– Muilla penkkitulokset kuitenkin hyytyivät sadan kilon paikkeille. Se on raja, että salilla saa käyttää hihatonta paitaa.

Tällä hetkellä Kantonen on valtion ruokinnassa Parolannummella. Hän palvelee maaliskuulle saakka sotilaspoliisina.

– Intissä on päässyt treenaamaan hyvin. Iltaisin salilla on tutustunut muihinkin kavereihin, jotka treenaa tosissaan. Se kannustaa itseäkin tekemään kovempaa.

Kantonen kehuu, että varuskunnassa ymmärretään voimailua.

– Ensimmäisestä inttipäivästä jäi mieleen joukkueenjohtajan haastattelu. Luutnantin ensimmäinen kysymys oli, että paljon nousee penkistä.

Sotilaspoliisin viimeisiin palveluskuukausiin kuuluu paljon vartiointitehtäviä, joissa Kantonen teki uutena vuotena sankariteonkin: hän löysi parinsa kanssa Hämeenlinnassa hangesta pahoinpidellyn naisen.

Armeijan jälkeen Kantonen pyrkii ammattikorkeakouluun opiskelemaan fysioterapeutiksi.

– Siinä hommassa voisi olla harrastuksestakin hyötyä, sillä tässä on tullut jo jonkin verran opiskeltua anatomiaa ja sitä miten lihas kasvaa.

Kantonen ei ollut ainoa sydänhämäläinen toistovoimapunnerruksen SM-kilpailuissa. Kangasalalainen Henri Talja sijoittui kolmanneksi alle 70-kiloisten sarjassa. Hän penkkasi 35 kertaa 70 kilon painoilla.