Sahalahden Martoissa jyllää iloinen naisenergia

Sahalahden Marttojen puheenjohtajan nuija siirtyi Sari Keskisen (oikealla) kädestä Manna Aakkulalle.

Kun harrastuksessa kuljetaan pitkänkin matkan takaa, niin tuon harrastuksen, oli se sitten kulttuuria tai liikuntaa tai jotakin siltä väliltä, täytyy olla erityisen mieluisa. Sahalahden Martoissa, iloisessa naisjoukossa, on tällaista vetovoimaa. Valtaosa jäsenistöstä toki asuu Sahalahdella, mutta Sahalahden Marttoja on kirjoilla myös Pälkäneellä, Tampereella ja jopa Lempäälässä saakka.

–Asun Kangasalla, mutta käyn Sahalahden Martoissa, Pirkko Vuorinen mainitsee.

–Minua on pyydetty mukaan leijoniin ja muihin yhdistyksiin, mutta en tarvitse muita, hän kiteyttää.

Pia Kirvesoja ei puolestaan aio siirtyä kuhmalahtelaiseen sisaryhdistykseen, vaikka onkin perheineen muuttamassa sen vaikutusalueelle.

 

Jokaiselle jotakin

 

Marttojen järjestämää toimintaa on tarjolla keskimäärin kerran kuukaudessa. Toiminnalle on ominaista yhdessä tekeminen ja iloinen, hyvällä huumorilla höystetty yhdessä oleminen, jotka antavat voimia arjessa jaksamiseen.

Alkaneelle kevätkaudelle laadittu toimintasuunnitelma on, niin kuin aina, monipuolinen ja eri-ikäisiä Marttoja tasapuolisesti palveleva. Heti alkuvuodesta kokoonnutaan asiantuntijan johdolla kuulemaan tietoa teen valmistuksesta. Myöhemmin keväällä Martat oppivat uutta ruoanlaitosta itse tekemällä, illan menu on vielä avoin, Pirkanmaan Marttojen opetuskeittiöllä Tampereella.

Koululaisten kestosuosikki, kokkikurssi, jatkuu koko kevään Sariolan koulussa.

–Lisäpaikatkin täyttyivät, Sari Keskinen iloitsee vuosikausia pyörineen kurssin menestyksestä.

Kevätkaudella Martat tuunaavat vaatteita ajan hengen mukaisesti, tutustuvat Terveystalon toimintaan ja osallistuvat Pia Rauhalahden vetämälle kehonhallintakurssille. Toukokuussa kotipuutarhureiden tietoa lisää perennapenkin tai yrttipuutarhan perustamiseen keskittyvä iltaohjelma.

Jo perinteeksi tulleen tavan mukaan Martat järjestävät tanssit Salmentaan lavalla Suvipäivien päätteeksi. Heinäkuulle on varattu paikkoja Komediateatterin näytöksestä.

 

Muodikasta marttailua

 

Sahalahden Marttoihin kuuluu nyt vajaat 70 jäsentä. Yhdistyksen reipasta naisenergiaa tuottavaan ja sitä levittävään vahvuuteen ollaan avosylin ottamassa vastaan uusia ja kaikenikäisiä jäseniä.

–Marttailu on muodikasta, se on nyt in, tietää yhdistyksen uusi puheenjohtaja Manna Aakkula, joka jatkaa tehtävässä pitkäaikaisen puheenjohtajan Sari Keskisen jälkeen.

Kokouksissa ja toimintailloissa viljellään hyvää huumoria, jaetaan ilonaiheita ja tuetaan toisia murheiden koetellessa. Marttailu toimii myös hyvänä väylänä uusien tuttavien hankkimisessa.

–Olen saanut Martoista hirveän paljon hyviä ystäviä, Pirkko Vuorinen vahvistaa.

Sari Keskinen intoutuu vielä kehumaan toiminnan monipuolista, kaikki ikäryhmät hyvin huomioivaa linjausta. Pia Kirvesoja täydentää tätä lisäämällä, että toimintaan osallistumalla voi oppia uusia asioita.