Matrikkeli julkaistaan veteraanipäivänä

Timo Ailio selailee matrikkelia, joka on keskiviikosta alkaen ”oikoluettavana” Kukkian kaupalla.

Lähes 13 vuoden ajan tehty Luopioisten veteraanimatrikkeli julkaistaan huhtikuussa veteraanipäivänä.

460-sivuinen järkäle alkaa olla painokunnossa. Jokainen halukas voi osallistua sen oikolukuun parin viikon ajan, sillä matrikkeliosuuden vedokset ovat esillä Kukkian kaupalla.

– Vihkoon voi jättää huomionsa lauantaihin 7.2. saakka, Timo Ailio sanoo.

Veteraanimatrikkelia on tehty melkein kuin Iisakin kirkkoa. Jättiurakka aloitettiin Esko Koskenvesan ja Asko Valkaman johdolla jo vuonna 2002.

– Jos nyt lähtisi tekemään uutta matrikkelia, niin tietäisi miten kannattaisi edetä. Meillä otettiin alun perin hieman liian kunnianhimoinen tavoite, Ailio jälkiviisastelee.

Toisaalta matrikkelista saadaan poikkeuksellisen perusteellinen ja kattava. Mukana ovat kaikki luopioislaiset, jotka kutsuttiin palvelukseen talvi- tai jatkosodassa tai Lapin sodan aikaan.

– Kirjassa ovat kaikki Luopioisista kotoisin olevat, täällä asuneet tai kirjoilla olleet rintamamiehet ja muut palvelukseen kutsutut. Jos matrikkeli olisi tehty 1970-luvulla, siitä ei varmasti olisi tullut näin kattavaa. Olisi saattanut tulla kiivastakin keskustelua matrikkeliin hyväksyttävien henkilöiden määrästä.

Jokainen Luopioisten veteraani esitellään kirjassa tavallista perusteellisemmin. Tämä on pitkälti Anneli Mattilan ansiota. Sukututkijana hän osasi hakea tietoa muun muassa veteraanien puolisoista ja lapsista.

 

Monipuolisia artikkeleita

Hetken aikaa seisauksissa ollut matrikkelityö käynnistettiin uudelleen vuonna 2011.

– Kun tulin vuonna 2010 valituksi veteraanien puheenjohtajaksi, ajattelin että on meidän velvollisuutemme saattaa työ loppuun, Timo Ailio sanoo.

Suurin urakka oli matrikkelitietojen kokoaminen. Ailio kävi yhdessä Reino Toivion, Tomi Riihirannan ja Riitta Vuotarin kanssa läpi jokaisen veteraanin kantakortit ja muokkasi tiedot yhteismitallisiksi.

– Viime vaiheessa kävimme vielä läpi yli 300 kortin tiedot kansallisarkistossa, Ailio kertoo.

Lopulliseen matrikkeliin jäi 1468 Luopioisten miestä ja naista, joista 209 on sankarivainajia. Sankarivainajien joukossa on myös yksi nainen.

Suuri osa veteraaneista esitellään kuvan kanssa. Jos kuvaa ei ole löydetty, sen paikalle tulee tammenlehti tai lottamerkki – ja sankarivainajien kohdalla vapauden risti.

Matrikkelin lisäksi kirjassa on mukana monipuolinen artikkeliosuus. Timo Ailio on koonnut tietoa Luopioisten miesten sotareissun vaiheita. Artikkeli keskittyy jalkaväkirykmentti 44:ään, jossa palveli paljon luopioislaisia.

– Käytin apuna sotapäiväkirjojen perusteella tehtyä Luopioisten miesten sotatie -teosta, Ailio kertoo.

Kyynäröllä asustava kenraalimajuri Pertti Salminen on kirjoittanut nykyajan veteraaneista eli suomalaisista rauhanturvaajista. Lisäksi häneltä on kirjassa mielenkiintoinen kertomus ”Kun rakkaus voitti – sotavankinaisesta vartijan puolisoksi”.

Teoksesta löytyy myös sotilaspastorin puhe ja Elis Siltasen rintamalta äidilleen lähettämä runo sekä tietoa sotainvalidi- ja -veteraanijärjestöjen toiminnasta, Luopioisten naisten kotirintamalla tekemästä työstä ja lottapäällikkö Lydia Heikkilästä. Tervehdyksensä ovat kirjoittaneet rintamaveteraani Into Uusitalo sekä entinen kunnanjohtaja Rauno Haapanen ja entinen kirkkoherra Olli Kaskelma.

 

Julkaisupäivä 27. huhtikuuta

Veteraanikaarti alkaa olla sen verran iäkästä, että teos tehdään enemmän jälkipolville kuin heille itselleen. Luopioisissa on jäljellä enää 21 veteraanimiestä ja -naista. Joukossa on monta paikallista ”Hannesta”, joiden positiivisesta elämänasenteesta itse kukin voi ottaa mallia.

– Linnanjuhlissa suomalaiset hurmannut Hannes Hyvönen oli parasta mahdollista mainosta veteraaniasialle, Ailio kiittelee.

Kangasalalaisen Mika Säpyskän taittama 460-sivuinen ja A4-kokoinen Luopioisten veteraanimatrikkeli julkistetaan veteraanipäivänä 27. huhtikuuta.

Alkuun kirjasta on kaavailtu 500 kappaleen painosta. Nykytekniikalla on kuitenkin helppo ottaa lisäpainoksia tarpeen mukaan.

Teos tulee keväällä ennakkomyyntiin 45 euron hinnalla. Valmistuttuaan se maksaa vitosen enemmän.

– Haluaisimme paikkailla vielä viimeiset virheet ja puutteet ennen kuin kirja lähtee painoon, Ailio perustelee päätöstä laittaa matrikkeli etukäteen nähtäville.

Vedoksia voi selailla keskiviikosta alkaen Kukkian kaupalla kirpputorin aukioloaikoina. Myymälä on suljettu tiistaina ja keskiviikkona 27.–28.1. sekä maanantaina ja tiistaina 2.–3.2.. Silloin matrikkeliin voi tutustua Timo Ailion luona osoitteessa Rajalantie 21. Ailion tavoittaa numerosta 045 630 5659 ja osoitteesta timo.ailio@pp.inet.fi.

Timo Ailio kokosi Luopioisten miesten sotaretken vaiheet matrikkelin artikkeliin.