Magnat on kasvanut ison hevosen mittoihin

Magnatin omistaja-valmentaja pariskunta Markku ja Anne Oksanen ottivat toissa viikonloppuna Ravigaalassa vastaan hevosensa palkinnot. Magnat palkittiin vuoden voitokkaimpana hevosena ja vuoden komeettana. Magnatin vakiokuski on nuori nouseva ohjastaja Jukka Torvinen (oikealla). Kuva: Hippos/ Ada Pykäläniemi.

Kangasalalaisten Anne ja Markku Oksasen valmentama ja omistama lämminveriruuna Magnat on kohonnut kolmen viime vuoden aikana kotimaisen raviurheilun menestyjiin. Viime vuosi oli erityisen menestyksekäs yhdeksänvuotiaaksi varttuneelle ravurille. Se kahmi eniten voittoja kotimaisista kilpahevosista.

Magnat kaarsi voittajaesittelyyn peräti 13 kertaa. Upea vuosi palkittiin valtakunnallisessa Ravigaalassa toissa viikonloppuna, kun hevonen pokkasi Vuoden komeetan ja voitokkaimman hevosen palkinnot.

Magnatissa on mielenkiintoista se, että ruuna aloitti kilpailemisen vasta viisivuotiaana eli lämminveriseksi keskimääräistä myöhemmin.

– Tilanne oli sellainen, että hevosta ajeltiin varsavuosina omien maataloustöiden, lypsykarjan hoitamisen ja muiden menojen mukaan. Aikaa treenaamiseen ei ollut mitenkään erityisen paljon. Hevosen kanssa edettiin pikku hiljaa, Oksasten tytär ja Magnatin kasvattaja Maaret Oksanen taustoittaa.

 

Paranee kuin viini vanhetessaan

Ensimmäisellä kilpailukaudellaan eli vuonna 2011 Magnatin ansiot olivat karvan verran alle 1400 euroa. Viime vuonna kangasalalaisruunan tienestit ravilähdöistä kohosivat jo reiluun 49 000 euroon. Tähän mennessä Magnat on tienannut koko uransa aikana riihikuivaa 92 870 euroa (tilanne 17. tammikuuta).

Vaikka Magnatin tai tuttavallisemmin Manun kanssa edettiin varsavuosina pienin askelin, sen tähtäimessä oli silti koko ajan ravilähdöt. Samalla hevosen annettiin kasvaa rauhassa, eikä kilparadoille siirtymisessä turhaan hötkyilty.

– Ajatuksena oli, että kyllä hevonen ehtii vielä näyttämään kykynsä kilpa-areenoilla. Sekin oli mielessä, ettei hevosta ajettaisi varsana puhki. Vaikka tulimme radoille myöhemmällä iällä, tavoitteenamme oli silti koko ajan rakentaa Manusta kilpahevosta, Maaret Oksanen muistelee.

Vanha hokema, paranee kuin viini vanhetessaan, sopii erityisen hyvin Magnatin kohdalle.

Magnatista huokuu vahva ranskalainen siniverisyys. Sen isä Exchequer oli 2000-luvun taitteessa Suomen avoimien lämminverilähtöjen menestyjä. Yleisesti ottaen ranskalaistaustaiset hevoset kehittyvät hitaammin, mutta toisaalta ne kehittyvät vanhempanakin ja tätä myöten niiden kilpailu-ura on yleensä pidempi.

– Varsinkin Exchequerin jälkeläisillä esiintyy juuri edellä mainittuja piirteitä. Edes ammattivalmentajat eivät ole aina saaneet niitä kulkemaan varsaikäisinä, Maaret Oksanen tietää.

 

Markku Oksanen vastaa Magnatin valmennuksesta. Toki vastuuta on tullut myös Anne-vaimolle isännän varsinaisten leipätöiden vuoksi. – Annea voi ”syyttää” viime aikojen menestysputkesta, Markku Oksanen letkauttaa.

Harrastajakin voi menestyä

Toinen iso juttu, joka tekee Magnatin tarinasta mahtavan, on tietenkin se, että sitä valmennetaan amatöörivoimin.

Markku Oksanen on Hippoksen papereihin merkitty valmentaja. Valmennusvastuu jakautuu silti sekä Markun että Anne-vaimon kesken.

Kun hevosen kilpailu-ura käynnistyi noin neljä vuotta sitten, kangasalalaisella ei ollut juuri nimeksikään kokemusta valmentamisesta. Silti Magnat on jo käytännössä noussut avoimen tason hevoseksi.

– Annea voi ’syyttää ’ viime aikojen menestysputkesta. Hän on istunut enemmän Manun rattailla kuin minä.

– Joka tapauksessa minulla oli hyvin vähän kokemusta hevosen treenaamisesta, kun ryhdyin rakentamaan Manun kilpailu-uraa omalta osaltani. Olin jonkin verran nähnyt, kun toiset valmensivat hevosiaan, mutta oma kokemus ja tietämys puuttuivat, Markku Oksanen taustoittaa.

 

Osa Oksasten perhettä

Magnat on Oksasille paljon enemmän kuin voittoja, palkintorahoja ja kunnianosoituksia. Koko raviperhe on elänyt Magnatin mukana sen syntymästä lähtien. Onhan kyseessä Oksasten kotikasvatti.

– Manu on perheenjäsenemme. Teen kaikkeni sen eteen, että hevonen voisi mahdollisimman hyvin. Hevonen on minulle todella rakas. Vaikka se ei olisi tienannutkaan nykyisen kaltaisia summia, suhteeni siihen olisi täysin samanlainen, Anne Oksanen luonnehtii.

– Magnat on hauska kaveri. Sen kanssa on mukava touhuta. Siinä oppii samalla itsekin, Markku Oksanen kehuu valmennettavaansa.

Oksasten toisella tyttärellä Maria Ahokkaalla parhaat muistot Manusta liittyvät hevosen ensimmäisiin vuosiin.

– Itse olen ollut Manun kanssa enemmän tekemisissä varsavuosien aikana. Muistoja on tietysti paljon. Koko matka on tullut mahtava, kun olen nähnyt Manun taivalta ja edesottamuksia muutaman tunnin ikäisestä varsasta lähtien.

Maaret Oksanen kokee, että Manu on omalla tavallaan kasvattanut koko Oksasten perhettä.

– Magnat on koko perheemme juttu. Olemme kaikki viettäneet paljon yhteistä aikaa sen parissa, Maaret Oksanen tiivistää.

Magnatin tarina on erinomainen kannustin nimenomaan raviurheilun harrastajille: kaikki on mahdollista.

– Uskokaa unelmiinne, Anne Oksanen rohkaisee muita raviurheilun harrastajia.

Magnat on koko Oksasten perheen projekti. Maria Ahokas (vas.), Maaret Oksanen, Markku Oksanen ja Anne Oksanen ovat kaikki olleet auttamassa Magnatia sen kilpailu-uralla etenemisessä.