Irtautuminen: Pälkäneelle haluttaisiin perustaa kokonaan oma mielenterveysyhdistys

Tuike kysyy jäseniltään, ruvetaanko itsenäisiksi

Eila Rautakoski on toiminut Tuikkeen ryhmänohjaajana alusta asti.

Kangasalan Mielenterveysyhdistys perustettiin vuoden 2009 marraskuussa ja seuraavan vuoden elokuussa Pälkäneellä alkoi toimia yksi sen ryhmistä. Maaliskuun lopussa vuonna 2013 ryhmän toimintaa alkoi jatkaa oma alaosasto nimeltä Pälkäneen Tuike.

Paikallisosastojen tehtävänä on mielenterveyskuntoutujien ja läheisten hyvinvoinnin lisääminen sekä ennakkoluulojen poistaminen, edunvalvonta, yksinäisyyden ja uudelleen sairastumisen ennaltaehkäisy. Ryhmät eivät ole hoitoa antavia vaan niiden toiminta perustuu vertaistukeen.

Nyt lähes kahden toimintavuoden jälkeen Tuike haluaisi itsenäistyä, samoin Oriveden vastaava alaosasto.

– Olen ollut mukana toiminnassa alusta asti ja näen, että se on hyvää ja tarpeellista. Jäsenmäärä on kasvanut joka vuosi, ja toiminta on vilkasta. Jatkuvasti meillä on jotain kivaa tekeillä, joten meillä riittäisi puuhaa itsenäisenä yhdistyksenä, Tuikkeen ryhmänohjaajana toimiva Eila Rautakoski perustelee.

 

Omaa toimintaa riittää

Tuike järjestää muun muassa retkiä, teatterikäyntejä, juhlia, eriaiheisia luentoja sekä myyjäisiä. Keskusteluryhmät kokoontuvat Onkkaalassa Perhekeskus Pirtillä ja Luopioisissa Yhdistysnurkalla. Luopioisissa on lisäksi liikuntaryhmä. Tuikkeeseen kuuluu nykyään 68 jäsentä mukaan lukien omais- ja yhteisöjäsenet.

– Toivomme, että saisimme käytännön asioiden järjestelyn tänne lähemmäksi. Tekemistä on nykyään niin paljon, että sen kaiken hoitaminen olisi helpompaa, kun voisimme aivan kokonaan päättää omista asioistamme. Ja oma on aina oma, Rautakoski sanoo.

Sitä paitsi Tuike ry. olisi helpompi nimi käyttää kuin Kangasalan mielenterveysyhdistys Kangasalan Kipinä ry:n Pälkäneen alaosasto Pälkäneen Tuike.

Jäsenistön kokous, jossa asiasta päätetään, pidetään Luopioisten Yhdistysnurkalla perjantaina 30. tammikuuta kello 16.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?