Uutta ja vanhaa – Pälkäneen tähdet lavalla

Pälkäneen Elävän Musiikin Yhdistys Syke ry. on muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen aktivoitunut jälleen konsertin järjestäjäksi.

Aukusti Koivisto edustaa Sykkeen nuorta polvea.

Laskiaissunnuntaina 15.2. kello 16 Pälkäneen yhteiskoulun salissa pidettävässä Uutta ja vanhaa -konsertissa kuullaan ja nähdään Sykkeen vakiokaartin lisäksi huikea kavalkadi paikallisia esiintyjiä: aikuisia, nuoria, lapsia, bändejä, kuoroja ja solisteja kunnan eri kolkista. Mittavan kokonaisuuden juontaa Aimo Kokkola ja väliaikakahvituksesta huolehtivat Luja-Lukon koripallotytöt.

Sykkeen yhteistyökumppanina järjestelyissä on Pälkäneen kunnan kulttuuritoimi. Yksi johtoajatuksista on rajojen ylittäminen – esiintyjiä tulee sekä uuden että vanhan Pälkäneen alueelta ja myös seurakunnasta.

– ”Rajajoki” pitää ylittää molempiin suuntiin, sanoo konsertin puuhamies Hannu Laaninen Pälkäneen kulttuuritoimesta ja tunnustautuu mielellään yhteistoimintamieheksi.

– Maalla on mukavaa, mutta se mukava pitää usein järjestää itse ja toisinpäin. Silloin pitää mennä, kun järjestetään, hän jatkaa.

Edellisen kerran liput Sykkeen konsertissa paikat loppuivat kesken ja osa yleisöstä jäi harmittavasti ovien ulkopuolelle.

– Nyt konserttia varten on varattu niin suuri sali, että paikkoja pitäisi riittää, ja lippuja myydään myös ennakkoon, Laaninen kertoo.

Nuoret ja kokeneet voimat irti

Sykkeen musiikki on pälkäneläisille tuttua vuodesta 1986 asti. Nykyään muusikot katsovat, että näyttö on heidän osaltaan annettu, eikä esille tarvitse pyrkiä väen vängällä. Siksi konsertit järjestetään siinä tahdissa kuin tuntuu hyvältä.

– Meillä on tapana sanoa, että Syke järjestää konsertteja innoituksen ja sosiaalisen tilauksen mukaan. Nyt tuntui siltä, että olisi hyvä hetki, Hannu Laaninen kuvailee.

Omassa konsertissaan Syke sykkii sekä tuorein että kokenein voimin. Yhdistyksen omasta 8 solistin kaartista kuullaan muun muassa Jermu Tikkaa ja juuri levyä työstävää Jukka Kittilää. Petri Tuomioja on perinteisesti mukana omalla kappaleellaan.

Solisteja säestää kuuden miehen Haanloukas – uutta ja vanhaa – Team, joka on nimensä mukaisesti koottu tilaisuutta varten uudemmista ja vanhemmista alan osaajista. Siinä soittavat Timo Ojala, Riku Ylinen, Jussi Manninen, Lauri Kokkola, Aukusti Koivisto ja Arttu Tuominen. Taustalaulajana on Vera Suutari.

 

Koko kattaus vierailijoita

Uutta ja vanhaa tarjoilee täyden kattauksen musiikkia ja muusikkoja, laidasta laitaan.

Solisteina esiintyvät ovat Päivi Kosonen Luopioisista, Heikki Rönni ja Lauri Kokkola, jotka edustavat Laitikkalaa, sekä You Tube -suosikki Heikki Nyman, Venska Virtanen, Jakke Rantanen ja Nora Rosberg.

Musiikin eri tyylilajeja edustavat Pohjalahti Boys, a cappella -kuoro Hyvät naiset ja Herrat ”nuoriso-osastoineen”, johon kuuluvat Elina Järvinen, Eetu Järvinen ja Oona Tuomioja, sekä Mikko Huuhtanen & Huuma.

Seurankunta on uusi tulokas Sykkeen konserttihistoriassa. Estradille astuu Kanttorit Lavalla -duo, jossa esiintyvät Pälkäneen seurakunnan kanttorit, Ritva Huomo ja Johanna Lemmetyinen.

 

 

Kivi-bändi debytoi

Kivi-bändi harjoittelee. Aino Valkeapää, laulu, Inka Valkeapää, kitara, Eero Jaakkola, basso, Petja Vaismaa, koskettimet. Kuvasta puuttuu rumpali Valtteri Raatikainen.

Tuorein nimi Uutta ja vanhaa -konsertin esiintyjien joukossa on Kivi-bändi. Kostian koulun kolmas- ja neljäsluokkalaisista koostuva yhtye tekee laskiaiskonsertissa yleisödebyyttinsä. Sen 9–11 -vuotiaat muusikot ovat koko esiintyjäkaartin kuopuksia.

Kiven viisihenkinen kokoonpano pullautettiin ilmoille yks kaks alkusyksyllä, ja siitä asti on harjoiteltu luokanopettaja Mikko Nislinin johdolla.

– Mikko osaa soittaa ihan mitä vaan, kiviläiset vakuuttavat yksimielisesti.

Innostus pihisee kaikkien viiden ympärillä niin että sen voi aistia musiikkiluokan ilmassa. Oman bändin harjoituksiin kiirehditään aamuisin yli puoli tuntia ennen koulutuntien alkamista. Koko juttu on alusta asti itse kehitelty.

– Yhden kerran kun oltiin tulossa sählytreeneistä, Valtterin äiti rupesi ensin puhumaan, että voitaisiinkohan me tehdä oma bändi. Me pääteltiin, että kyllä me voidaan, koska Valtteri soittaa rumpuja ja Eero bassoa ja minä koskettimia. Sitten puuttui vielä laulaja ja kitaristi, ja me laitettiin ilmoitus koulun ilmoitustaululle…, kolmasluokkalainen Petja Vaismaa selittää.

– … Ja me huomattiin se ekana, ja kun ne paikat sopi juuri hyvin meille, niin me ilmoittauduttiin heti, kaksossiskokset Inka ja Aino Valkeapää täydentävät.

Sitten bändi olikin koossa eikä muuta kuin soittamaan. Ai niin, mistä tulee nimi Kivi?

– Minä keksin sen siitä, kun on englanniksi rock-bändi, ja rockhan tarkoittaa kiveä. Me ollaan sitten suomeksi sellainen, Petja kertoo.

Kivi-bändi esittää Sykkeen konsertissa J. Karjalaisen kappaleen Kolme cowboyta.