Kireitä tunnelmia

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Viro on lunastanut paikkansa Euroopan Unionissa ja Natossa.  Suomi meni kiukutellen Euroopan Unioniin ja sinnittelee 26 prosentin kansalaismielipidettä vastaan, jonka mukaan meidän pitäisi liittyä Pohjois-Atlantin puolustusliittoon, vaikka emme elä Atlantin rannalla.

Amerikkalaiset Naton hyvän tahdon lähettiläät, jotka jättivät Suomen viime sotien jälkeen ilman Marshall-apua, tarjoavat nyt korvaukseksi suomalaisille lentäjille koulutusta Viron maaperällä . Meillä on yli-ikäisiä Hornetteja, mutta Virolla vain Tallinnassa ja Haapsalussa sen mittainen lentokenttä, jolle voi ainakin harjoitusmielessä kokeilla laskuja ja myös nousuja, jos laskut onnistuvat.  Lentokoneita virolaisten pitää lainata. Niitä on itänaapurissa, mutta näillä näkymillä Migit ovat harjoittelunsa Virossa harjoitelleet. Sodan jälkeen oli 50 vuotta voimassa määräys, että Baltian yläpuolella pitää olla joka hetki ainakin yksi Mig ilmassa. Kun yksi lentokone siemaiseepolttoainetta 10 000 litraatunnissa, hintaa lentämiseen kuluu kohtuullisia määriä tänäänkin, vaikka kerosinin hinta on hiukan laskenut. Ja yhdellä koneellahan ei sotaa lietsota.

* * *

Puhumme suhteiden kiristymisestä Venäjän ja EU:n välillä eikä turhaan puhutakaan. Sen sijaan se on jäänyt Suomessa huomaamatta, että Viron ja Suomen suhteet ovat kiristyneet. Presidentti Ilveksen käsitappara Anna Masso, on karkottamassa pätevää Yleisradion toimittajaa Risto Vuorista maasta siitä syystä, että tämä on kertonut virolaislasten joutuneen muutamia vuosia sitten syömään maasta kesäleirillä lehtiä, kun ruokahuolto oli parina päivänä pettänyt. Samanlainen ilmapiiri on myös Puhdistus-romaanillaan miljonääriksi nousseen Sofi Oksasen ympärillä tämän kirjoitettua sellaisia totuuksia neuvostoajasta, joista virolaiset aina neuvostoaikoina halusivat kirjoitettavan.

Olen vieraillut Suomen lahden toiselle puolella 50 vuoden aikana lukemattomia kertoja ja jo silloin kun Tallinnaan pääsi vain Leningradin kautta junalla. Joskus jouduin viranomaistenkin kyselytunnille ja ehkä suurin syntini oli se, että Baltian maat ja Suomi saatiin yhteiseen koripalloilun Baltic -cupiin.

Vei nimittäin pari päivää siihen, kunnes virolaiset päällepäsmärit saivat selville, että olin hankkinut tälle turnaussarjalle luvan urheiluministeriöstä Moskovasta erotuomarimatkani yhteydessä.

On harmi, että sananvapauden rajoittaminen, ei pelkästään suomalaisten, on tulemassa tavaksi sinänsä aivan ihanien naapuriemme johdossa. Luulisi, että esimerkiksi 74-vuotiaan italialaisen entisen EU-parlamentaarikon pidättäminen marraskuussa ennen esitelmäänsä Tallinnassa ja siitä syntynyt eurooppalainen kohu olisivat opettaneet jotain.

Miltei hupaisaa on muistella suomalaisen everstin ja entinen suunnistuskaverini Matti Lukkarin työtehtävää parikymmentä vuotta sitten. Hänen piti luoda tyhjästä Virolle armeija. Suomessa armeijaa kutsutaan puolustusvoimiksi.