Luistelu on vauhdikas kuntolaji

 

Lapsetkin luistelevat huomaamattaan pitkän lenkin kiertäessään Saarikylien 2,4 kilometrin mittaista retkiluistelurataa.

Pälkäneen urheilukentän iso luistelurata henkii luistelupitäjän historiaa. Takavuosikymmeninä kentän laidat olivat mustanaan väkeä, kun huippuluistelijat kohtasivat radalla.

Kaukalon vuoksi lyhennetty rata ei enää ole varsinaisessa kilpakäytössä, mutta harjoituskisoja kentällä järjestetään pari kertaa viikossa. Nuoret luistinkiitäjät saavat viikkokisoissa ensikosketuksen pikaluisteluun ja urheilukisoihin. Valtaosa luistelijoista painaltaa tavallisilla kiekkoluistimilla, mutta torstai- ja sunnuntai-iltaisin järjestettävien kisojen yhteydessä pääsee testaamaan myös pitkäteräisiä pikaluistimia.

Urheilukentän rata on hyötykäytössä muinakin iltoina. Silloin jään reunaa kiertävät kuntoilijat, jotka tekevät mieluummin luistinlenkin kuin lähtevät liukastelemaan kengillä lenkkiteille.

Edellistalvina mönkijän- ja pikkutraktorin omistajat ovat avanneet kylän edustalle lopputalveksi uusia lenkkireittejä. Viime talvena ne tosin muuttuivat sileiksi luistinradoiksi. Lopulta lumet sulivat jäältä kokonaan, ja isot järvenselät tasoittuivat sileiksi luistinradoiksi. Jäätä riitti luisteltavaksi viikkojen ajan ja silmänkantamattomiin.

Näky oli ajoittain epätodellinen. Kirkkaan jään alla saattoi nähdä matalan rannan pohjakasvit, jopa luistinta säikähtelevät kalat.

Talvi oli hiihtäjien kannalta kehno. Retkiluistelijoilla sen sijaan oli kaikkien aikojen olosuhteet, ja välineet myytiin kaupoista loppuun. Retkiluistimia Kangasalla kehittävä ja valmistava OAC Finland Oy teki pitkää päivää, mutta silti senkin hyllyt tyhjenivät helmikuun alussa.

 

Saarikylien rata kerää luistelijoita

Tänä vuonna retkiluistelutalvi on ollut tavanomaisempi. Jäät saatiin myöhään, ja ne olivat vain hetken aikaa lumesta paljaat. Järvien selillä pääsi luistelemaan vapaasti vain muutaman päivän ajan.

Lumen alla jää ei vahvistunut pakkasjaksojen aikaan, ja siksi jääkansi jäi melko ohueksi. Talven aikana vesi on jälleen noussut monin paikoin jään päälle ja tehnyt kulkemisesta hankalaa.

– Kaikilla on aikaa siitäkin, kun on luistellut hokkareilla. Retkiluistimien kanssa saa vähän aikaa totutella, sillä potku on erilainen, kun kanta on irti, Aktia-pankin porukkaa Saarikylien jäälle opastaneet myyntijohtaja Johan Sirén ja sijoitusneuvoja Outi Rouhiainen sanovat.

Kuntoluistelijoiden paratiisissa Saarikylissä retkiluistelurata saatiin auki joulun jälkeen. Vaihtelevassa kelissä rata ei syntynyt kovin helposti. Myös sen kunnossa pitäminen on edellyttänyt useampiakin traktoritalkoita.

Suojaisella Viinperänlahdella kiertävällä radalla on mittaa 2,4 kilometriä. Paikalla alkaa jo olla vankka maine ulkoilijoiden keskuudessa, ja kauniina talvipäivänä Saarikyliin löytävät niin perheet hokkareiden kanssa kuin kuntoilijat retkiluistimineen.

Radan tuntumassa palvelee viikonloppuisin kello 12–15 legendaarinen Heikin leipä, jonka tuotteet valmistetaan tilan omasta viljasta. Leipäkaupan yhteydessä on kahvila ja luistinvuokraamo. Vuokraluistimien ansiosta satunnainen ulkoilija ja virkistyspäivää viettävä yritysporukka pääsee testaamaan luistelua huolletuilla huippuvälineillä.