Spiraalin kärjessä päättymätön tarina

Noora Rosbergin ensimmäinen taidenäyttely avattiin helmikuun alussa.
Runoilijan talo. Akryyli ja rautalanka.

Spiraali määritellään siten, että se on tasokäyrä, joka itseään leikkaamatta kiertää äärettömän monta kertaa saman keskipisteen ympäri ja jota pitkin liikkuva piste loittonee koko ajan keskipisteestä tai lähestyy sitä. Symbolisesti se kertoo siis päättymätöntä tarinaa.

Spiraali on yksi käsityöyrittäjä Noora Rosbergin sielunkuvioista, sellaisista, joiden ympärille syntyy jatkuvasti uusia töitä. Hänen yrityksensä nimenäkin on spiraali Oulun murteella eli Spirraali.

Rosbergin ensimmäinen taidenäyttely avattiin helmikuun alussa Pälkäneen pääkirjasto Arkissa. Näytteillä on akryylimaalauksia, rautalankatöitä ja maalattua posliinia.

Maalaaminen on hänelle melko uusi aluevaltaus. Osa näyttelytöistä on aivan uusia ja näyttelyä varten maalattuja, osa vanhempia.

– Mie en uskaltanu maalata mittään ennen vuotta 2010. Silloin ystäväni Helka Rissanen piti Aitoossa maalauskurssia, ja sinne mie päätin, että lähden mukaan. Siitä se alkoi, hän kertoo.

Rosberg maalaa selkeitä muotoja väreillä, jotka ovat samanaikaisesti kirkkaita ja lempeitä. Hän suosii kansanrunouden arkkityyppisiä kuvia, kuten kuu, aurinko, lintu ja puu, jotka osaltaan vahvistavat teosten luomaa mielikuvaa päättymättömyydestä.

Pelkistetyissä kuvissa on samanaikaisesti mystiikkaa, sadunomaisuutta ja vahvoja tunteita.

– Luovuus vain lisääntyy, jos on murhetta elämässä, Noora Rosberg sanoo.

 

Kierrätysunelmia

Kermaa. Kermakannu ja rautalanka

Mikä on taiteen ja käsityön ero? Noora Rosberg valmistaa yrityksessään koriste- ja käyttöesineitä, joiden tärkein materiaali on rautalanka – mutta yhtä hyvin monia Spirraalin tuotteita voi pitää taiteena.

– Rautalanka on minun juttuni, sitä mie olen vääntänyt jo yli 15 vuotta, hän sanoo.

Rosberg käyttää paljon kierrätysmateriaalia, esimerkiksi aterimia ja pieniä astioita.

– Etsin kirpputoreilta vaikka mitä suloisia esineitä ja sommittelen niistä kaikenlaista, hän nauraa.

Hän on esimerkiksi laittanut vanhan ajan kermakannun nokasta tippumaan rautalankapisaroita ja kirjaillut vanhanaikaiseen ruokalusikkaan rautalankakuviolla ”kodin sydän”.

Ja kun hän keksi yhdistää akryylimaalauksen ja rautalangan, syntyi omimmalta tuntuva tekniikka.

– Ensin mietin, millä tavalla rautalankakuviot voisi kiinnittää maalauksiin, kunnes muistin, että pohjahan on kangasta, siihen voi ommella! Sitten pääsin toteuttamaan ideani loppuun asti, Rosberg kertoo.

Harmaa lanka piirtää yksityiskohtaiset kuviot kirkkaiden väripintojen päälle ja synnyttää töihin mielenkiintoisen terävyyden ja pehmeyden vuoropuhelun.

 

Noora Rosbergin maalattuja mielikuvia ja rautalangasta väännettyjä tarinoita on nähtävillä Arkin näyttelytilassa lehtienlukusalin aukioloaikoina helmikuun loppuun asti. Osa töistä on myytävänä.