Ukulelen sointi tuo hymyn väkisin huulelle

Outi Koivuniemi tietää, miksi ukulele on varsinainen hittisoitin.

Kangasalan pääkirjaston musiikki- ja taideosastolla järjestetään maanantaina 16.2. kello 18 työpaja, jossa pääsee kokeilemaan ukulelea ja oppii soittamisen alkeet. Vetäjänä toimii ukuleleopettaja Outi Koivuniemi.

Työpaja on maksuton, ja kaiken päälle osallistujien kesken arvotaan ukulele.

 

Outi Koivuniemi, miten olet tutustunut ukuleleen?

Olen koulutukseltani luokanopettaja, ja työskentelen tällä hetkellä musiikinopettajana Punkalaitumella. Olin hankkinut ukuleleja koululle muutama vuosi sitten, ja ihastunut niihin kovasti. Kanteleeseen ja nokkahuiluun verrattuna ukulele on monipuolinen koulusoitin. Se on ostohinnaltaan edullinen, joten ukuleleja on mahdollista hankkia koko luokalle kerrallaan.

Satuin pari vuotta sitten pääsemään internetissä toimivaan Rockway-musiikkikouluun pitämään ukulelen

alkeiskurssia. Sen jälkeen pääsin myös Tampereelle Ahjolan opistoon opettamaan ukulelen soittoa.

 

Millainen soitin ukulele on?

Ukulele näyttää ensivilkaisulla lasten leikkikitaralta, mutta se on silti oikea soitin, jolla voi soittaa todella haastaviakin kappaleita ja mitä tahansa musiikkityyliä. Ukulele on nelikielinen ja pienikokoinen, joten se sopii myös lapsille, ja on helppo kenen tahansa ottaa haltuun.

Jos soittaa kitaralla sointuja, joutuu monissa soinnuissa välttelemään tiettyjä kieliä, mutta ukulelella saa soittaa koko ajan kaikkia kieliä.

Helpoimmissa soinnuissa pitää otelautaa painaa vain yhdellä sormella, mikä tekee soiton aloittamisen kynnyksen tosi matalaksi. Jos kitarasoinnut ja -kompit ovat entuudestaan tutut, ukulelen voi ottaa haltuun puolessa tunnissa.

 

Mikä ukulelessa on niin hienoa?

Ukulele on viime vuosina noussut varsinaiseksi hittisoittimeksi ympäri maailmaa, eikä ihme: se on edullinen ja helppo soittaa. Pieni ja hauska ukulele sopii kaikenikäisille ja nostaa hymyn kasvoille.

Lapsia viehättävät erityisesti edullisten soitinten värit, vaikka laadukkaat ukulelet ovatkin yleensä puunvärisiä. Ukulele on tällä hetkellä Suomessa todella suosittu soitin, esimerkiksi musiikkiliikkeet myivät joulun aikaan paljon ukuleleja, ja kirjastojen ukulelemateriaalit ovat ahkerassa lainassa. Pääkaupunkiseudulla kirjastoissa järjestetyt ukulele-työpajat ovat olleet tupaten täynnä väkeä viime vuosina, samoin ensimmäiset ukulelekurssini Tampereella Ahjolan opistossa.

 

Millainen työpaja tulee olemaan?

Ukulele-työpajassa opetan ukulelen perusasiat ja sointusäestyksen alkeet. Ne ovat niin yksinkertaisia asioita, että kuka tahansa oppii muutaman soinnun yhden tunnin aikana, ja pystyy siten säestämään ukulelella. Paikalle voi tulla kuka tahansa, ukulelen soitto ei vaadi musikaalisuutta tai sävelkorvaa.

 

Ukulele-työpaja Kangasalan pääkirjaston musiikki- ja taideosastolla maanantaina 16.2. kello 18.