Edes pää kainalossa ei eläkkeelle

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen vakuutuslain muuttamiseksi.

Esityksellä on tarkoitus keventää entisestään vakuutusoikeuden kokoonpanoa luomalla nykyisten kolmi- ja viisijäsenisten kokoonpanojen rinnalle yhden tuomarin kokoonpano sekä yhden tuomarin ja lääkärijäsenen muodostama kokoonpano. Lisäksi päätösten jouduttamiseksi ei tarvitsisi edes kokoontua päätöksiä pohtimaan.

Käytännössä hallitus aikoo avoimuuden ja luottamuksen lisäämisen sijasta lisätä kansalaisten luottamuspulaa ja betonoida lain tasolle nykyongelmat vakuutusoikeudessa.

Kansalaiset kokevat etteivät saa oikeutta vakuutusoikeudessa. Hoitavien lääkäreiden lausunnoille ei anneta arvoa ja päätökset ovat perustelemattomia.

Ongelmaton ei myöskään ole vakuutusoikeuden kokoonpanot. Jäseniä ei haeta julkisella haulla. Jäsenet ehdotetaan työnantaja- ja työntekijäjärjestöistä. Samat tahot ovat osallisia myös työkyvyttömyysvakuutusmaksuissa.

Oikeusturva on koettu puutteellisena erityisesti  kymmenen viime vuoden aikana. Tuona aikana ovatkin työkyvyttömyysmenot selvästi laskeneet. Ei siksi että todellinen työkyvyttömyys olisi vähentynyt, vaan siksi, että vakuutusoikeudesta ei saa eläkepapereita edes pää kainalossa.

Kaj Turunen

kansanedustaja (PS)