Vesikatkos: Pienteollisuustalolle johtavan putken sulkuventtiili oli pettänyt

Vesi juoksee taas normaalisti

Pettänyt venttiili korjattiin sunnuntaina aamupäivällä, ja paine vesijohdossa palasi normaaliksi. Vedessä voi alkuun olla ilmaa ja väriongelmaa, mutta vettä voi käyttää normaalisti.

Ilman vettä lauantai-illasta alkaen sinnitelleet pälkäneläiset pääsivät sunnuntaina aamupäivällä kahvin keittoon ja suihkuun. Asevelitien ja Tehdastien risteyksen putkirikko saatiin korjattua ja paineet palasivat verkostoon yhdentoista aikoihin.

Vuoto johtui pienteollisuustalolle johtavan liitosputken sulkuventtiilin hajoamisesta. Pienteollisuustalon putki on tavallisen kiinteistön liitosjohtoa vahvempi, ja siksi siitä virtasi maahan runsaasti vettä.

Vuotava vesi imeytyi nopeasti soraiseen maahan, ja siksi vei aikaa ennen kuin vesi alkoi pulputa pintaan. Vuodon jäljille päästiin, kun pienteollisuustalon hanat pysyivät kuivina, vaikka vesi virtasi vajaalla paineella naapurustoon.

Vuotokohdan esiin kaivamisessa tarvittiin piikkauskonetta. Putki kulkee tien alla parin metrin syvyydessä. Asvaltin alla on lähes metrin routakerros, ja traktorin kauha ei tahtonut upota siihen.

Hajonneen venttiilin lähistöllä oli vanhaa betonia, jota routa oli saattanut liikutella, ja vahingoittaa ajan myötä vesijohtoa. Pettäneen putkilinjan lähistölle kaivettiin syksyllä kaukolämpölinja.

 

Koululle viriteltiin suihkua kuntalaisille

Vesikatkon vuoksi Onkkaalan VPK aloitti lauantai-iltana vedenjakelun palokunnantalolla. Jakelua jatkettiin sunnuntaiaamuna.

Pälkäneläiset ehtivät viritellä muitakin poikkeusjärjestelyitä. Hanna Heino varautui päivystämään Kostian koululla, jotta ilman vettä jääneet kuntalaiset pääsisivät koululle suihkuun.

Sammonkulman huoltamolla vesikatkosta selvittiin säikähdyksellä. Lauantai-iltana tiskit jäivät koneeseen, kun paineet katosivat, eivätkä pesukoneet toimineet. Kun sunnuntainakin vettä tuli vain liruttamalla, keittiöllä varauduttiin siihen, ettei ruokaa voida valmistaa, vaan tarjolla on ainoastaan kahvia. Paineet palasivat ja astiat saatiin pesuun juuri ennen kuin Sammonkulma avasi aamuyhdeltätoista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?