Vesikatkot: Tehdastien putkirikko jätti lauantaina ilman vettä puoli Pälkänettä, sunnuntaina putki petti Muikkutiellä

Pälkäne kiirehtii putkiaan kuntoon

Ismo Syrjä vietti viikonlopun montun pohjalla. Lauantaina vesijohto petti Tehdastiellä, sunnuntaina Muikkutiellä.

Pälkäneen Sahantiellä ja Myllärintiellä uusittiin viime kesänä vanhoja asbestibetonista valmistettuja niin sanottuja himaniittiputkia. Keskustan hauraat putket ovat viime vuosina murtuneet monta kertaa, ja viimeinen laaja vesikatko sattui elokuussa, kun uusien johtojen rakennustyöt olivat jo käynnissä.

Tänä vuonna vanhojen himaniittiputkien uusimista jatketaan Kostianvirran toisella puolella. Budjettiin on varattu rahaa Muikkutien ja Asevelitien osuuksien uusimiseen. Työt etenevät jälleen kerran hieman liian hitaasti: putket pettävät ennen kuin tilalle ehditään asentaa uusia.

Lauantaina vesi karkasi putkesta Asevelitien ja Tehdastien risteyksessä, sunnuntaina Muikkutiellä. Lauantainen vesikatkos jätti puoli Pälkänettä ilman vettä. Sunnuntain katkosta kärsi nelisenkymmentä taloutta Kostianvirran ja Kyttäläntien välissä.

 

Tehdastien vuotoa etsittiin pitkään

Lauantain putkirikko havaittiin yhden aikaan päivällä, kun Harhalan vedenottamolta lähti poikkeuksellisen paljon vettä. Myös Kostianvirran rannalla sijaitseva mittakaivo hälytti, sillä sen kautta virtasi tavallista enemmän vettä.

Vaikka verkostosta karkasi valtavasti vettä, vesilaitos ei saanut ilmoitusta, että vedentulo olisi katkennut jossain. Tämä hidasti vuotokohdan etsimistä.

– Yleensä vuodon jäljille päästään nopeasti, kun päivystykseen alkaa tulla ilmoituksia, ettei hanasta tule vettä, vesihuoltolaitoksen käyttöpäällikkö Harri Vierikka kertoo.

Nyt kunnan väki kolusi putkilinjoja ja etsi merkkejä vuodosta, kunnes iltapäivällä Asevelitien rivitaloilta saatiin ensimmäiset ilmoitukset laskevasta vedenpaineesta. Kohta havaittiin, että vettä tihkui myös talon pihaan.

Vuotokohtaa alettiin kaivaa Asevelitien ja Tehdastien risteyksestä. Sen tarkkaa paikantamista hankaloitti se, että vesi pulppusi suunnasta, jossa ei karttojen mukaan kulje lainkaan vesijohtoja.

Hajonnut putki kulki tien alla parin metrin syvyydessä. Sen esiin kaivamista hidastivat kaukolämpöputket sekä sähkö- ja puhelinlinjat. Ennen töiden jatkamista piti odottaa, että voimalinjasta katkaistiin virta.

Myöhään lauantai-iltana työt keskeytyivät, kun kaivurin kauha ei pystynyt asvalttiin ja lähes metrin syvyiseen routakerrokseen. Sunnuntaiaamuksi paikalle saatiin piikkauskone, ja kaivantoa päästiin jatkamaan.

Vuodon syyksi paljastui pienteollisuustalolle johtavan putken hajonnut sulkuventtiili. Pienteollisuustalon putki on tavallisen kiinteistön liitosjohtoa vahvempi, ja siksi siitä virtasi maahan runsaasti vettä.

 

Ismo ja Timo Syrjä korjasivat lauantaina vesijohtoa Tehdastiellä, sunnuntaina Muikkutiellä.

Vesikatkosta kannattaa ilmoittaa heti

Arkena vuoto olisi löydetty nopeammin, koska silloin pienteollisuustalolla oltaisiin oltu töissä.

– Yleensä naapurustostakin ilmoitetaan paineen alenemisesta. Mutta olisivatko ihmiset nyt olleet ulkoilemassa ja talvitapahtumissa, kun mitään ei kuulunut, Harri Vierikka miettii.

Hän neuvoo, että paineen alenemisesta tai veden katkeamisesta kannattaa aina ilmoittaa vikapäivystykseen. Jos vika on jo tiedossa, päivystäjä voi antaa lisäohjeita tai tietoa vian kestosta.

Tehdastien putki saatiin korjattua sunnuntaina aamupäivällä. Ajoittaisista vesikatkoksista tai alentuneesta vedenpaineesta kärsittiin lauantai-iltapäivästä sunnuntaiaamupäivään saakka Kostianvirran eteläpuolella Tommolan, Lastenlinnan, Kankahaisten ja Paavolanharjun alueella.

Kantokylään, Harhalaan ja Etelä-Pälkäneen vesiosuuskunnan alueelle Äimälään, Laitikkalaan ja Vuolijoelle vesi pystyttiin palauttamaan myöhään lauantai-iltana. Sunnuntain korjaustöiden aikaan vesi katkaistiin uudelleen.

Keskustassa virran pohjoispuolella vesi juoksi koko viikonlopun ajan normaalisti.

 

Muikkutien putki petti kolmannen kerran

Kattiloihin ja ämpäreihin hamstratut vedet oli juuri ehditty kipata viemäriin, kun vedet katkesivat sunnuntaina illansuussa uudelleen Kyttäläntien ja Kostianvirran välillä.

Tällä kertaa oli pettänyt 110-millisestä runkovesijohdosta taloon lähtevä liitosjohto. Muikkutien vuotokohdasta vesi ryöppysi kohti Kostianvirtaa.

Vuodon korjaaminen jätettiin maanantaiaamuksi. Noin 40 taloutta Muikkutiellä, Kuhatiellä ja Kalastajantiellä oli ilman vettä maanantaihin iltapäivään saakka.

Muikkutien vanha himaniittiputki on pettänyt jo kahdesti aiemminkin tämänkertaisen vuotokohdan tuntumasta. Sunnuntainen vaurio saattoi liittyä edellispäivän vesiongelmiin: Tehdastien vuoto ja sen korjaustyöt aiheuttivat verkostossa painepiikkejä, jotka saivat haurastuneen putken pettämään.

Korjaustöitä hankaloitti se, etteivät sulkuventtiilit pitäneet, vaan montusta jouduttiin pumppaamaan jatkuvasti vettä. Vuotavien sulkujen vuoksi osa vaurioalueiden talouksista sai sekä lauantain että sunnuntain vesikatkosten aikaan vettä heikoilla paineella.

 

Kostiakoti ehti varautua

Onkkaalan VPK jakoi lauantai-iltana ja sunnuntaiaamuna vettä kuntalaisille. Veden hamstraamista ja noutamista hankaloitti se, että joka kodista ei löydy tarkoitukseen sopivia vesiastioita.

Lauantaisesta vesikatkoksesta kärsittiin myös Kostiakodilla ja palvelutalolla. Vanhukset söivät lauantaina ja sunnuntaina pahvilautasilta, kun astianpesukoneet olivat poissa pelistä. Lisäksi jouduttiin lykkäämään pyykinpesua ja suihkuja sekä rajoittamaan vessojen huuhtomista.

– Tällä kertaa tiedotus toimi kunnan suunnasta hyvin. Kunnanjohtaja Janita Koivisto oli lauantaina ajoissa yhteydessä, ja ehdimme täyttää kaikki mahdolliset astiat vedellä ja tarkistaa, että kertakäyttöastioita on riittävästi, Mika Pietilä kiittelee kunnan toimintaa.

Myös kuntalaiset virittelivät poikkeusjärjestelyitä. Hanna Heino varautui päivystämään Kostian koululla, jotta ilman vettä jääneet kuntalaiset pääsisivät koululle suihkuun.

Sammonkulman huoltamolla vesikatkosta selvittiin säikähdyksellä. Lauantai-iltana tiskit jäivät pesukoneeseen, kun paineet katosivat. Kun sunnuntainakin vettä tuli vain liruttamalla, keittiöllä varauduttiin siihen, ettei ruokaa voida valmistaa. Paineet palasivat ja astiat saatiin pesuun juuri ennen kuin Sammonkulma avasi aamuyhdeltätoista.

 

Putkien uusimista nopeutetaan

Kunnanhallitus käsittelee Pälkäneen vesiongelmia torstaina. Hallitus pohtii yhdessä vesihuoltolaitoksen käyttöpäällikkö Harri Vierikan, johtoryhmän ja teknisen lautakunnan puheenjohtajien kanssa, miten Onkkaalan hauraiden putkien uusimista voitaisiin nopeuttaa.

Vierikka uskoo, että tälle vuodelle varatut määrärahat riittävät Muikkutien ja Asevelitien asbestibetoniputkien uusimiseen.

– Nyt on otollinen aika rakentaa, sillä taloustaantuman vuoksi urakoista käydään kovaa kilpailua. Tämä voi laskea hintoja.

Hän toivoo, että rahaa riittäisi myös heikkokuntoisten sulkuventtiileiden uusimiseen. Niiden avulla vesikatkoksia voidaan rajoittaa putkirikkotilanteissa. Toimivia sulkuja tarvitaan myös verkostoa uusittaessa.

Muikkutien ja Asevelitien jälkeen seuraavaksi kiireisin osuus on Onkkaalantien varsi. Myös siellä on edelleen vanhaa himaniittiputkea.

Ongelmatilanteissa on törmätty myös puutteellisiin putkilinjakarttoihin. Niitä on vaikea täydentää jälkikäteen, koska putket eivät kulje suoraan, vaan kiertelevät kallioita ja muita esteitä.

Vierikan mielestä vesilaitos on saanut ongelmatilanteissa riittävästi miehiä liikkeelle.

– Tärkeintä on, että väkeä riittää alkuvaiheessa. Kun vuotokohta on löytynyt, niin ei montun reunalla seisovista miehistä ole enää apua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?