Ukulele-ilta oli menestys

Outi Koivuniemi kertoo, että ukulele on todellinen hittisoitin Suomessa.

Kymmenet kädet ojentuvat kohti ukuleleopettaja Outi Koivuniemeä. Kädet pitelevät eri värisiä pieniä soittimia, ukuleleja. Koivuniemi virittää soittimia oikeaan vireeseen minkä ehti. Viimeiset saadaan soittokuntoon vain hetkeä ennen kuin ukulele-työpajan Kangasalan pääkirjastolla on tarkoitus alkaa.

– Olin viime viikolla pitämässä vastaavaa työpajaa Tampereen pääkirjastossa. Tällä on paljon enemmän porukkaa kuin Metsossa, Koivuniemi kehaisee.

30 yleisölle varattua ukulelea ei riitä, vaan jotkut joutuvat soittaman vuorotellen yhtä soitinta. Se ei kuitenkaan intoa laske; tovin kuluttua kymmenet hauskaääniset ukulelet valtaavat kirjaston ääni-ilmaston.

 

Hyvin nuorikin oppii

Oli hepokatti maantiellä poikittain, jala jallai jala jala vei, ja se kaiveli haravalla hampaitaan, jala jallai jala jala vei.

Työpajassa jokainen oppii ukulelen perusasiat ja sointusäestyksen alkeet. Koivuniemi kertoo, että esimerkiksi kitaraan verrattuna ukulele on helppo ottaa haltuun.

– Ukulelella on kätevä aloittaa, ja siirtyä siitä sitten vaikka kitaraan. Jos kitarasoinnut -ja kompit sen sijaan ovat jo hallussa, oppii ukulen soiton puolessa tunnissa, Koivuniemi lupaa.

Kitara ja ukulele eroavat toisissaan muun muassa siinä, että ukulelessa on neljä kieltä, ja kitarassa kuusi.

– Kitaraa soitettaessa oikea käsi on ääniaukon kohdalta, kun ukulelessa käsi pidetään kopan ja kaulan yhtymäkohdassa. Sointuja soitettaessa ukulelessa kieliä ei kitaran tapaan tarvitse vältellä, vaan kaikkia kieliä saa soittaa.

Koivuniemen mukaan ukulelen soittamisen oppiminen ei vaadi musikaalisuutta. Tämän hän on huomannut opettaessaan ukulelen soittoa ala- ja yläkouluikäisille.

– Kaikki ovat oppineet vähintäänkin soiton alkeet lähtötasostaan ja musikaalisuudesta huolimatta.

Koivuniemi opettaa ukulelen soittoa myös Ahjolan kansanopistossa ja internetissä toimivassa Rockway-musiikkikoulussa.

– Pidän myös yksityistunteja. Nuorin opetettavani on 5-vuotias poika.

 

Ukulelessa on neljä kieltä. Siksi sen soiton oppii helposti.
Eevi Grundström toimi arpajaisonnettarena. Eevi sai ukulelen joululahjaksi.

Voice Kids innosti

Eevi Grundström sai ukulelen joululahjaksi.

– Toivoin ukulelea, kun The Voice Kids -televisioohjelman voittaja Aino Morko soitti ukulelea niin kivasti, Eevi kertoo.

Eevi sanoo soittavansa ukulelea silloin tällöin – joinakin päivinä enemmän, joinakin vähemmän.

– En ole käynyt mitään soittokursseja, mutta ehkä sellaisenkin voi jossakin vaiheessa käydä.

Eevi sai myös illan aikana toimia onnettarena, kun sadan euron arvoinen, Rockway-musiikkikoulun sponsoroima, Ortega-merkkinen ukulele arvottiin yleisön kesken.

Ukulelen uusi omistaja Sari Rintaluopa aikoo opiskella kunnolla ukulelen soittamisen salat.

– Soitin täällä tänään ensimmäistä kertaa elämässäni ukulelea. Tästä on hyvä aloittaa, Rintaluopa hymyilee.