Pikasilmäyksiä Pälkäneen parhaisiin puoliin

Vs. hallintojohtaja Mia Sorri on tyytyväinen – uutta Pälkäne-esitettä oli jo kaivattu.

Uusi Pälkäne-esite putkahti painosta juuri helmikuun alussa, niin että se ehti uunituoreena Pälkäneen edustajien mukaan kuukauden puolivälissä Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pidetyille Asta Rakentaja -messuille.

– Asta-messut olivat aikataulun tärkein takaraja, koska sinne halusimme ehdottomasti esitteen mukaan, kertoo vs. hallintojohtaja Mia Sorri.

Esitteen laatija on kunta- ja aluejohtamisen opiskelija Tuomas Hirvonen Tampereen yliopistosta, joka oli Pälkäneen kunnassa suorittamassa opintoihin liittyvää harjoittelujaksoa. Projekti alkoi syksyllä, joten Hirvonen sai työskennellä tiiviisti pysyäkseen aikataulussa. Asiantuntijana ja ideointiapuna esitteen suunnittelussa oli kulttuurituottaja Marketta Vaismaa.

Valokuvat ovat ottaneet Taija Ahonen, Erkki Helin, Anssi Kukkonen, Seppo Kääriäinen, Kalle Vaismaa, Erkki Yli-Vakkuri ja Ingrid Tiitre.

 

Matkailuesite ehkä erikseen

Pälkäne-esitteessä kuvia ja kuvakulmia on käytetty ennakkoluulottomasti.

Mia Sorrin mukaan esite on suunnattu ennen kaikkea tuleville ja uusille pälkäneläisille.

– Halusimme esitellä erityisesti lapsiperheiden elämää sekä liikunta- ja muita harrastusmahdollisuuksia. Tavoitteena oli monipuolinen ja nykyaikainen esite, jota voi hyvillä mielin jakaa, hän kertoo.

12-sivuiseen esitteeseen on mahdotonta saada mahtumaan kunnan kaikkia puolia, ja Sorri toteaa, ettei se ole missään vaiheessa ollut tavoitteenakaan. Oman sivunsa ovat joka tapauksessa saaneet niin lapsiperheet, ikäihmiset, kulttuuri kuin yrityksetkin – matkailua, liikuntaa ja kylien elämää unohtamatta.

Uusi Pälkäne-esite ei ole ensisijaisesti matkailuesite, vaikka siinä tuodaan esiin useita paikallisia matkailukohteita.

– Tällä aikataululla varsinaisen matkailuesitteen laatiminen ei olisi ollut mahdollista, mutta harkitsemme, olisiko jossain vaiheessa mahdollista tehdä sellainen kokonaan erikseen, Mia Sorri kertoo.

Pälkäne-esitettä jaetaan sekä Pälkäneellä että muualla Pirkanmaalla. Pälkäneellä sitä saa kunnanvirastosta, kuntainfopisteistä ja kesän aikana myös suosituista paikallisista kesäkohteista.

 

Talvi-Pälkäne erottuu edukseen

Esitteen kansikuva on rohkea valinta.

Tuoreen Pälkäne-esitteen iso plussa on raikas, moderni, hauskannäköinen ulkoasu. Siinä on käytetty rohkeasti erilaisia kuvia ja annettu hyvin tilaa ihmisille muistomerkkien ja perinnemaisemien sijasta.

Esitteen iloinen ja tyylikäs taitto tekee siitä helpon ja houkuttelevan selata, kun kaikki jähmeys ja virallisuus on karsittu pois. Kannen vauhdikas talvikuva on sinänsä rohkea ja uudenlainen ratkaisu, joka vahvistaa mielikuvaa menestyvästä ja rohkeasti eteenpäin pyrkivästä kunnasta. Se myös erottuu hyvin muiden maalaiskuntien esitteissään suosimista leppeistä kesämaisemista.

Pieni kysymysmerkki on, muistuttaako kansikuva liikaa Sappeen Matkailukeskuksen omia mainoksia.

Miinuksena esitteessä ovat muutamat huolimattomuusvirheet, jotka olisivat korjautuneet perusteellisella oikoluvulla. Ne on toki mahdollista suoria pois uuteen painokseen, jos sellaista tarvitaan.

Tekstin ja kuvien epäjohdonmukaisuus häiritsee joissakin kohdissa niitä, jotka tuntevat Pälkäneen hyvin. Esimerkiksi  otsikon Kylät alla tekstiä hallitsee Mikkolan Navetta, mutta sivun kuvituksena Vuolijoen VPK:n talo, jota ei mainitakaan koko sivulla.

Ratkaisuilla haetaan ehkä sitä, että mahdollisimman moni kylä pääsisi esille, mutta kuvissa voisi lukea, mistä paikasta ne ovat. Paikkakuntaa tuntematon lukija tulkitsee helposti tekstin ja kuvan toisiinsa liittyviksi.