Destia päättää teiden kehnosta kunnosta

Kuorma-autoilijat syyttivät (SHL 25.2.) aliurakoitsijoita vaaralliseen kuntoon päästetyistä teistä. Oikea osoite kritiikille olisi Destia.

Aliurakoitsija voi aurata, suolata ja hiekoittaa vaikka ympäri vuorokauden jos haluaa. Mutta hän ei saa työstä senttiäkään, jos Destian mestari ei ole soittanut ja sanonut, että pitää lähteä liikkeelle.

Sydän-Hämeessä on laaja alue, jossa päivystys ei näe kelikameroista eikä lämpömittareista, missä kunnossa tiet ovat. Laitikalan, Kuhmoisten, Orituvan ja Länkipohjan väliin jää iso alue. Tänä talvena lumipyryt olivat paikallisia. Joskus kävi niin, että kelikameroissa ei näkynyt ollenkaan lunta, vaikka paikoin sitä oli melkein kymmenen senttiä. Siinäkin tapauksessa aliurakoitsijan pitää ensin soittaa päivystäjälle ja kysyä, voiko lähteä auraamaan tai hiekoittamaan.

Kuorma-autoilijat osuvat kritiikissään oikeaan siinä, että hoidon taso on laskenut. Viimeisen kolmen vuoden aikana Destia on nostanut liikkeellelähdön kynnystä. Virastossa on varmaankin säästetty, kuten veronmaksajat ovat vaatineet. Mutta nyt valitetaan, kun tiet alkavat olla hengenvaarallisessa kunnossa.

Henkilöautolla ja nykyaikaisella renkaalla pärjää vielä jotenkin peilijäällä, mutta kymmenien tonnien yhdistelmällä ei ole tehtävissä mitään, jos tie on jäinen. Siksi kuorma-autoilijoiden huoli on aiheellinen.

Liukkaan kelin kuski