Uudet talvilajit vaativat taitoa

Leena Seppälä (keskellä) oli tiistaina hiihtämässä pohja-aikaa Luopioisten torin Hiihtolomariehassa. Sanna Lahtisen kanssa hän ei onnistunut toistamaan temppua. Juho Höysniemi (oikealla) avustaa tandemsuksien kiinnityksessä ja antaa ohjeita hiihtoon.
Sanna Lahtisen ja Leena Seppälän yhteistyö ei ollut täysin saumatonta tandemhiihdossa.

– Eilen pankin oma väki teki Luopioisten torilla parhaan ajan, tandemsuksiin jalkojaan sovitteleva pankinjohtaja Sanna Lahtinen antaa tulosvaroituksen.

Juho Höysniemi auttaa pariksi lähtevää Leena Seppälää siteiden kiristyksessä ja antaa viime hetken vinkit ennen suoritusta.

Edessä on Aito Hiihtolomariehan yhdistelmäparihiihtokisa. Se alkaa tandemsuksiosuudella, jossa vaaditaan saumatonta yhteistyötä. Sen jälkeen saavutaan varikkoalueelle, jossa vaihdetaan toisen hiihtolajin välineisiin eli minisuksiin. Minisuksiosuus tehdään yksitellen, ja aika juoksee siihen saakka kun jälkimmäinen hiihtäjä pääsee maaliin.

Juho Höysniemi antaa lähtömerkin, ja Säästöpankin edustusjoukkue sauvoo matkaan. Vanhan laskettelusuksen luisto ei ole paras mahdollinen, sillä loivassa alamäessäkin pari etenee vuorotahtia.

Noin kymmenen metrin jälkeen tapahtuu dramaattinen käänne. Toinen hiihtäjistä huojuu eteen, toinen taakse. Toinen vasemmalle ja toinen oikealle. Lopulta kaksikko keräilee hangessa sauvoja ja suksia.

Ladun varren kannustusjoukot löytävät kaatumiseen heti syyn: lehdessäkin on kerrottu, että Pälkäneen ladut ovat huonossa kunnossa. Kyse ei ole taitamattomista pumpulihiihtäjistä, vaan Juho Höysniemen umpihankeen tamppaama latu on pettänyt tandemhiihtäjien alla.

Myöhemmin nähdään, miten suuri merkitys loppupään lähtövuorolla onkaan: ajoista rupeaa ropisemaan minuutteja, kun latu hioutuu kantavammaksi ja liukkaammaksi.

 

Lumicurling vaihtui pituuslaskuun

Siiri Jokinen tarkastaa tuloksen lumicurlinglaskun jälkeen.
Lumicurlingissa tähdättiin ”kivillä” ”nänniin”. Vuorossa Sanna Lahtinen ja Onni Tamminen.

Koululaisten hiihtoloma muuttui nollakelien vuoksi harmaaksi loskalomaksi. Luistelukentät sulivat Haanloukkaan tekojäätä lukuun ottamatta ennen lomia. Tiiviiksi tampatuilla kuntoradoilla pääsee hiihtämään jotenkuten, mutta jää- ja metsäladut ovat muuttuneet vedeksi ja loskaksi.

Sen sijaan tandemhiihtoon, lumicurlingiin ja pallonheittoon olosuhteet ovat ihanteelliset. Aito Hiihtolomarieha keräsi lapsiperheitä tiistaina Luopioisten torille. Keskiviikkona vastaava tapahtuma järjestettiin Pälkäneellä Pikku-Sappeessa.

”Sianviljelyn” luontoelämyspalveluihin vaihtanut sahalahtelaisyrittäjä Juho Höysniemi oli kehittänyt talvisiin tapahtumapäiviin hauskaa ohjelmaa, jonka parissa perheen pienimmät huhtoivat haalarinsa märäksi, eivätkä vanhemmatkaan voineet pysytellä pelkästään kannustusjoukoissa.

Pikku-Sappeessa suosikkilaji oli lumicurling. Duudsoni-renkailla mäkeä laskevat lapset tähtäsivät rinteen juurelle maalattuun maalitauluun. Keskipisteeseen eli curling-kielellä nänniin osuva sai viisi pistettä.

Laskujen myötä mäki kävi luistavammaksi, vaikkei ”kiven” edessä huhkinutkaan harjaajia. Vaivihkaa laji muuttuikin pituuslaskukisaksi.

Lisäksi Aito Hiihtolomariehassa tähtäiltiin palloilla hankeen upotettuihin ämpäreihin ja juotiin nokipannukahvit makkaranuotiolla.

Luopioisissa ja Pälkäneellä järjestetty Säästöpankin Aito Hiihtolomarieha oli uusi täydennys talven tapahtumakalenteriin. Keskiviikkona 4.3. pankki tarjoaa kello 11 alkaen hernekeittoa Pälkäneen konttorin edustalla. Luopioisissa soppaa tarjoiltiin tykistä jo ennen hiihtolomia yhdessä 17-vuotissyntymäpäiviään viettäneen K-Market Järvikansan kanssa.

Osuuspankki puolestaan järjestää perinteiset Hippo-hiihdot Sahalahdella Vilpeilän koululla lauantaina 7.3., mikäli lumitilanne sen sallii. Ensimmäiset 3–12-vuotiaat hiihtäjät lähtevät matkaan kello 10. Kisaan ilmoittaudutaan torstaihin mennessä pankin nettisivujen kautta.