Tintti taituroi monta roolia Tampere-talossa

Kangasalalainen Tintti Mikkonen toimii nykyään tankotanssinopettajana Studio Movessa Tampereella. Huhtikuussa hänet nähdään Tampere-talon lavalla monesta eri sirkus- ja näyttämötaiteen lajista koostuvassa spektaakkelissa.

Huhtikuun 4. päivä on Tintti Mikkoselle jännittävä päivä, vaikka kangasalalaisnainen onkin vuosien mittaan kerännyt tuhdin määrän esiintymiskokemusta. Tampere-talon isossa salissa koittaa silloin Parsifal-nimisen spektaakkelin ensi-ilta.

– Kyseessä on ilman vuorosanoja toteutettu monesta eri taidemuodosta koostuva show. Mukaan mahtuu niin trikkausta, tulishowta, tankotanssia, rengastrapetsi- ja vannenumeroita, breakdancea, musiikkia kuin projisointiakin. Tiettävästi esitys on toteutustavaltaan ainutlaatuinen ihan maailmanlaajuisestikin, Mikkonen sanoo.

Hänen omalla kontollaan on moninkertainen työ. Ensinnäkin osallistuminen tankotanssiesitykseen yhtenä kolmesta Pimeän keihäsmetsän rouvasta.

– Tangot muodostavat keihäsmetsän, ja meidät on otettu vangeiksi. Projisoinnilla luodaan miljöö tosi näyttäväksi, Mikkonen innostuu.

Hän on jonkin aikaa opettanut tankotanssia tamperelaisessa Studio Movessa. Tankotanssiharrastus laajeni ensin vakiohjaajan tuuraushommiin, ja sittemmin mukaan tulivat jokaviikkoiset omat ohjaustunnit. Mikkosta itseään on opettanut muun muassa maailmanmestaruuteen asti lajissa edennyt Henriikka Roo, joka niin ikään nähdään Parsifar-esityksessä.

 

Maailmanluokan akrobatiaa

Tampere-talon Parsifarissa Mikkonen pääsee liikehtimään muutenkin kuin usean metrin korkeudessa killuen. Hänellä on nimittäin lisääkin rooleja.

– Ihana neito Aigar on ikään kuin sama Pimeän keihäsmetsän rouva mutta valepuvussa. Esitän kuitenkin lisäksi hovineitoa. Siihen rooliin kuuluu tanssia. Myös tuliryhmässä olen mukana.

Parsifar on 19 kohtauksesta koostuva pläjäys, jossa juonta kuljetetaan kaikin muin konstein paitsi lausutuilla repliikeillä. Esityksen on ohjannut Disa Kamula.

Spektaakkeli kulki tekijöiden joukossa aluksi nimellä ”Kung-fu-ooppera”. Ovathan shown ytimessä eri taistelumuotoja ja akrobatiaa yhdistelevät trikkaajat, jotka ovat maailmanluokan akrobaatteja vaikka ihan Tampereen seudulta kaikki löytyvätkin.

– Parhaillaan kokoamme esitystä lopulliseen muotoonsa kuin palapeliä. Sehän tässä on vaikein osuus. Kukin on pystynyt toki harjoittelemaan omaa osuuttaan käsikirjoituksen pohjalta itsekseen, mutta vasta lähiviikkojen aikana nähdään, millaiseksi homma live-kokonaisuutena kehittyy, Mikkonen tuumaa.

 

Jotta tankotanssitreeni onnistuu myös kotona, Mikkonen on asentanut omakotitalonsa yläkertaan tangon. Kuntoaan hän pitää yllä myös säännöllisellä aamujumpalla.

Aamujumpasta lisäpotkua

Parsifar on Mikkosellekin varsin fyysinen urakka. Haastetta ei toden totta vähennä se, että Helsingin Kallion kaupunginosassa varttuneelle talkkarintyttärelle lävähtävät tänä vuonna tiskiin 50 vuoden ikänumerot.

– Yksi fysiikkaani yllä pitävä rutiini on lähes joka aamu tässä kotona toistuva aamujumppa. Olen pitänyt sen päiväohjelmassani jo 30 vuotta. Siinä venyttelen paljon ja teen melko kovat setit esimerkiksi syväkyykkyjä, vatsalihasliikkeitä ja etunojapunnerruksia. Treeni pitää selkäkivutkin loitolla. Nuorempana minulla oli jonkin verran ongelmia selän kanssa, monipuoliseksi showaajaksi kehkeytynyt kangasalalainen kertoo.

Mikkonen on tunnettu myös tulitaiteilijana. Tamperelaisen tuliryhmä Flamman puheenjohtajuuttakin hän hoiti pari vuotta.

Trikkaajia tuli mukaan Flamman muutaman vuoden takaisiin esityksiin Pyynikin kesäteatteriin, ja lopulta syntyi myös akrobaattien ja tulitaiteilijoiden yhteinen ohjelmaryhmä Uniflow. Keikkaa pukkaa, ja toki Mikkonen on yhä myös Flamman riveissä.

– Teen lisäksi soolona tulishowta nimellä Fire Lady. Esiintymisiä on ollut niin Salibandyliigan ottelun yhteydessä Tampere-areenalla kuin Lielahti-keskuksen joulunavauksessakin. Ja tietenkin yksityistilaisuuksissa kuten syntymäpäivillä. Kun Tampere-talon Parsifal on hoidettu, koitan täyttää kesän ajan keikkakalenteriani. Ensimmäiseksi on kuitenkin valmistettava asut yhteen Uniflown esitykseen. Puvustajan työthän muodostavat osan toimeentulostani.