R-kioski avasi uudistuneena

Pälkäneen R-kioskissa alkoi maanantaiaamuna pikaremontti. Reilu vuorokausi myöhemmin kioski avasi uudistuneena.

– Uudella ilmeellä haettiin raikkautta, ehkä vähän kahvilamaisuutta. Tuotevalikoimat kasvavat hodareilla ja panineilla. Ruokavalikoimat laajenevat, ja jatkossa kioskista saa myös kuivaelintarvikkeita ja pakasteita, kioskin pitäjäksi maaliskuun alusta ryhtynyt Piia Vainionpää kertoo.

Aitoolainen tuntee suuren osan asiakkaistaan jo etukäteen, sillä hän on työskennellyt kuuden vuoden ajan Pälkäneen S-marketissa. Kioskiyrittäjäksi lähtemistä helpotti se, että Kukkolassa asustava isä Timo Pusa ryhtyi loppuvuodesta pitämään R-kioskia Valkeakoskella.

– Olen yrittäjäperheen lapsi, ja nyt perheessä on kaksi kioskia. Tästä on hyötyä, sillä kahden kioskin ansiosta pystymme esimerkiksi pienentämään hävikkiä, kun isoja tavaraeriä voidaan jakaa kahteen kioskiin.

Aloittava kioskiyrittäjä saa Valkeakoskelta avukseen myös osaavia työntekijöitä.

 

Netti vie ja tuo asiakkaita

R-kioskin tuotevalikoimat muuttuvat aikojen mukana. Viimeisen kymmenen vuoden aikana DVD-levyt ovat korvanneet vuokravideonauhat. Nyt leffoja katsotaan entistä enemmän netin kautta, ja kioskilta haetaan katsottavaa lähinnä viikonloppuisin.

Netti ei pelkästään vie asiakkaita, vaan myös tuo tiskille konserttilippujen lunastajia ja nettikaupasta tilattujen pakettien noutajia.

– Matkahuolto on iso osa Pälkäneen kioskilla. Verkkokaupan ansiosta toimitettavien pakettien määrä on vauhdikkaassa kasvussa. Lisäksi meillä on kotiinkuljetuspalvelu, Piia Vainionpää kertoo.

R-kioski on myös veikkaajien vakiopaikka. Vainionpää on käytellyt veikkauskonetta jo S-marketin tiskillä.

– Kaupassa pelataan enemmän Lottoa ja Kenoa. Nyt pitää ottaa myös pitkä- ja tulosvedot sekä muut taitopelit paremmin haltuun.

Totoa Pälkäneellä pelataan talviaikaan melko vähän. Kiinnostus raveja kohtaan lisääntyy kesällä, kun mökkiläiset saapuvat. Kesäaika vilkastaa kioskin arkea muutenkin, ja siksi aukioloaikoja pidennetään toukokuulta alkaen.

 

Hanna Laitinen pitää kymmenen vuoden lomat

Piia Vainionpää kiittelee, että ketjun ansiosta kioskikauppias pääsee keskittymään asiakkaiden palveluun ja kioskin kunnossa pitämiseen. Kioskiuudistuksessa apuna hääri Marju Malmberg R-kioski Oy:stä. Hän toimii myymäläneuvojana Hyvinkäältä Pälkäneelle ulottuvalla alueella, jonka 47 kioskista 40 on yrittäjävetoisia. Parhaillaan kauppiasta haetaan muun muassa Parolaan, Janakkalan Turenkiin ja Harvialaan sekä Hämeenlinnan Vihuriin ja Poltinahoon.

Pälkäneellä yrittäjävetoisella kioskilla on pitkät perinteet. Piia Vainionpään edeltäjä Hanna Laitinen piti kioskia kymmenen vuotta – kuten myös hänen edeltäjänsä.

Laitinen kertoo viettäneensä hieman haikeat läksiäiset taksikuskien ja muiden vakioasiakkaiden kanssa.

– Nyt ei ole hetkeen mitään suunnitelmia, vaan pidän alkajaisiksi kymmenen vuoden yrittäjäuran lomat. Se on aivan uutta, kun voi lähteä esimerkiksi kotikonnuille ja olla vaikka viikon, jos siltä tuntuu.

Laitinen kertoo tunnustelevansa rauhassa, mitä haluaa jatkossa tehdä.

– Vielä ei ole kiikarissa uutta työpaikkaa. Tiedä vaikka innostuisin koulun penkille opiskelemaan jotain aivan uutta.

Uudistunut R-kioski avasi tiistaina. Avajaiskahvit juodaan torstaina 26. maaliskuuta.

 

 

Piia Vainionpää (vasemmalla) ryhtyy pitämään Pälkäneen R-kioskia. Hanna Laitinen (oikealla) aikoo nauttia kymmenen vuoden aikana vähiin jääneistä lomista ennen kuin suunnittelee, mitä seuraavaksi tekee.