Tuulivoimasta ja sen tukemisesta

On ilo huomata, että tuulivoimakeskustelu on saavuttanut myös seutulehden palstat. Kirjoituksessaan (SHL 25.2.) Anni Mikkonen oli tuonut esille paljon numeerista dataa. Hän muun muassa sanoi, että valtion tukiessa tuulivoimaa 500 000 eurolla päivässä, se samalla nettoaa 400 000 euron edestä ”ilmaista energiaa” ja luo muutaman tuhat välillistä työpaikkaa. Tuolla tukisummalla, 500 000 eurolla päivässä, palkkaisi suoraankin liki 3000 keskituloista vaikka pyörittämään peukaloitaan.

Mitä tuohon ilmaiseen energiaan tulee, niin sitä on kovin vaikea uskoa. Otetaan tähän helpommin ymmärrettävä esimerkki: tammikuussa uutisoitiin, että energian tukkuhinta oli 35 euroa megawattitunnilta. Samaan aikaan uusille tuulivoimayhtiöille maksettiin syöttötariffina 105 euron takuuhintaa megawattitunnilta. Eli kun myyt yhden megawattitunnin, valtio maksaa sinulle kahden megawattitunnin hinnan asiakkaalta saamasi hinnan päälle.

Tuulivoimayhtiön liikevaihto syntyy energian myynnistä. Valtion tuki on siis 200 prosenttia koko liikevaihdon päälle. Eli jos olisit kahvilayrittäjä, aina kun myisit kupillisen kahvia, saisit tilittää valtiolta kahden kupin hinnan kassaan lisää.

Toimin liki seitsemän vuotta LED-valaistusalan yrittäjänä. Tuulivoiman tavoin tarjosimme ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen energiatehokkailla valaistusratkaisuilla.

LED-valaisin säästää energiakustannuksissa tapauksesta ja valaistuksen säätömahdollisuuksista riippuen 40–80 prosenttia. Kun katuvalotuotteemme tuli markkinoille, ennen massatuotantoa sen kannattava myyntihinta oli noin 500 euroa. Samaan aikaan perinteisellä lampulla varustettu valaisin maksoi alle kaksisataa euroa.

Jos me ja muut LED-valmistajat tuolloin olisimme voineet myydä kunnille LED-valaisimia 170 eurolla ja veronmaksaja olisi maksanut meille tuohon päälle 200 prosenttia eli 340 euroa, olisi Suomen alempi tieverkosto jo varmaan valaistu kokonaan LED-valoilla ja katuvalaistuksen energiantarve maassamme puolitettu.

Tero Ahlqvist
Luopioinen
Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas