Kelkasta pudonnut

On ikävää pudota kelkasta. En tiedä mikä on hymiö. Yritin selvittää asiaa viranomaisilta, mutta kukaan ei suostunut vastaamaan, vaikka varmasti ainakin jotain siitä tiesivät.

En tiedä myöskään, mitä on peukuttaminen. Onko se jonkinlaista nykyaikaista petkuttamista?

Ainoa järkevä sana on tykkää. Jos joku näyttää purevansa viime syksynä otetussa kuvassa oman puutarhan omenaa ja kissa naukuu vieressä, heti monet tunnetutkin henkilöt ilmoittavat tykkäävänsä. Omenoista, kissasta vai kissan omistajasta?

Monet tietokoneasiantuntijat kertovat muuttaneensa omaa profiiliaan. Siitäkin monet tykkäävät. Miten omaa profiiliaan voi muuttaa? Ainakaan kirurgia ei esitellä.

 

Ongelmia tuottaa myös twiittaamisen ymmärtäminen. Mieleen tulee lähinnä viittaaminen, mutta mitä se tosiasiassa on, kertokaa jos tiedätte.

Muistan lukeneeni jostain, että muiden muassa eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma on kova poika twiittailemaan. Liittyisiköhän se jotenkin hänen pituuteensa vai liian vähäiseen työmäärään.

Ulkoasiain ministeri Erkki Tuomioja on suorastaan kuuluisa blogeistaan. Hän saattaa antaa lyhyen lausunnon separaristien tuhotöistä aamutelevisiossa ja iltapäivällä hänen kirjoittamassaan blogissa saattaa jo olla selkeä käsitys Viron vaalituloksen merkityksestä ja Edgar Savisaaren tulevaisuudesta.

Tuo tuntuu olevan parasta tulevien äänestäjien palvelua, mutta en tiedä, miten hänen sivuilleen pääsee. Onkohan niille maksettava pieni pääsymaksu? Ainakin joku lintuja tai ihmisiä matkinut suomenruotsalainen tyttö kuuluu rikastuneen ja päässeen aina Kaliforniaan asti esittelemään taitojaan, jotka ovat paljastuneet tietokoneen välityksellä.

 

Meidänkin perheeseemme näyttää ilmestyneen pienellä kuttaperkakalvolla varustettu laite, jolle nimi on annettu jossakin apteekissa. Melkein povitaskuun mahtuva laite on nimeltään tabletti.

Siitä tulee varmaankin suuri menestys, jollei ole jo tullut. Sen voi kuljettaa käsilaukussa lentokenttien turvatarkastusten läpi eikä kukaan voi tietää, sisältääkö se kakkureseptejä vai ydinpommin valmistusohjeita. Vain Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun salaisten tietojen levittäminen muille tiedustelupalveluille on kielletty.

Paras tiedonvälittäjä, nimeltään Snowden joutuu odottamaan kotiin pääsyä Moskovan lentokenttähotellissa siihen saakka kunnes presidentti Obama suostuu siihen, ettei taitavaa miestä tuomita ainakaan kuolemaan. Jos Snowden olisi suomalainen Jaakko Luminen, hän olisi jo ajat sitten saanut valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

 

Sen verran vielä tuosta tabletista, että sen avulla voi kuuleman mukaan maksaa pankkeihin ja perintätoimistoihin laskuja. Parhaiten menestyvässä liikepankissa meneekin jo kuusi euroa jokaisen laskun päälle. Eli kun maksaa viiden euron korkolaskun, pankki saa siitä 11 euroa. Silti työntekijöitä erotetaan.

Ja auta armias, jos viiden euron lasku kulkee perintätoimiston kautta. Sieltä se tulee 29 euron suuruisena. Monet pankit ovat omistajina perintätoimistoissa, mutta onneksi sitä ei juuri kukaan tiedä.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.