Hunajaisia huulirasvoja ja auttamisen halua

Jonna Kurjanen(vasemmalla) ja Siiri Merto luotsaavat Hiiri & Konna NY:tä.

29 pirkanmaalaista NY-yritystä esitteli tuotteitaan ja palveluitaan Tampereen Tullintorin kauppakeskuksessa viime viikolla. Tuotteiden kauppaamisen lisäksi NY-aluemessuilla valittiin finalistit, jotka kisaavat voitosta huhtikuussa Helsingissä.

Parasta palvelua messuilla tuomariston mielestä tarjoili Anna Tapion koulun Teulas NY, joka tarjoaa kodinhoitopalveluita. He vahtivat lapsia, ulkoiluttavat koiria ja pitävät seuraa vanhuksille.

– Teulas NY:n palvelu perustuu aitoon haluun auttaa. Yritys ohjaa tuotoistaan puolet suoraan uudelle Lastensairaalalle, Nuori Yrittäjyys ry:n koordinaattori Eemeli Alanne kertoo.

Perusasteen parhaaksi NY-yritykseksi valittiin Anna Tapion koulun Hiiri & Konna NY, joka valmistaa ympäristöystävällisiä huulirasvoja. Hiiri & Konna NY on myynyt yli 300 tuotetta toimintansa aikana. Myös esillepanoon on kiinnitetty huomiota, ja tuotteen hinnoittelu mietitty loppuun saakka.

Hiiri & Konna NY:n toimitusjohtaja Siiri Merto ja talousjohtaja Jonna Kurjanen keksivät yrityksensä nimen sattumalta.

– Yrityksen nimi tulee etunimistämme. Hiiri & Konna oli ensiksi vitsi, mutta kun mietimme sitä tarkemmin, se alkoi kuulostaa hyvältä. Nyt olemme tyytyväisiä hauskaan ja mieleenpainuvaan nimeen, Kurjanen ja Merto kertovat.

Tullintorin asiakkailla oli myös mahdollisuus äänestää omaa messusuosikkiaan. Eniten ääniä saivat Serverijäbät NY Huittisten yrittäjä- ja ammattiopistosta ja Hiiri & Konna NY .

 

Siiri Merto ja Jonna Kurjanen, miten idea ympäristöystävällisistä huulirasvoista syntyi?

– Olimme nähneet netissä ohjeita kotitekoisten huulirasvojen tekoon ja päätimme kokeilla valmistamista itse. Ympäristöystävällisyys on tärkeää yrityksemme kannalta, koska nykyään ihmiset arvostavat sitä, aivan kuten mekin.

Kokeilimme hyvältä vaikuttavaa reseptiä, mutta ensimmäisillä kerroilla siitä ei oikein tullut mitään. Huulirasvat olivat aivan liian kovia käytettäviksi, joten kaivoimme ne ulos purkeista. Monen muokkaamisen jälkeen löysimme sopivan koostumuksen, ja huulirasvoista tuli täydellisiä.

 

Huulirasvat ovat ekologisia.

Onko huulirasvoihin salainen resepti?

Ei ole. Huulirasvat valmistetaan mehiläisvahasta, oliiviöljystä sekä eteerisestä öljystä, joka tuo huulirasvoihin tuoksua. Tuoksuvaihtoehtoina ovat appelsiini, sitruuna ja laventeli. Huulirasvojen maku on hunajainen mehiläisvahan ansiosta.

 

Miten ihmeessä olette jo myyneet yli 300 huulirasvaa?

Marraskuussa 2014 osallistuimme koulumme joulumyyjäisiin, jotka olivat ensimmäiset myynnit kavereiden ostamien koekappaleiden lisäksi. Myyminen alkoi sujua vauhdikkaasti, kun korostimme tekevämme huulirasvat itse.

Seuraavat messut olivat Juupajoen joululahjamessut, jossa meillä oli jo näyttävät mainokset ja iso messupiste. Messuilla meitä mainostettiin joululahjamessujen historian nuorimpina yrittäjinä. Seuraavana olimme koulumme joulupuurolla myymässä tuotteitamme. Viimeisimmät messut olivat NY-yritysten aluemessut tullintorilla.

 

Koska on seuraavat messut?

28. maaliskuuta koulullamme järjestetään kaikille avoimet yritysmessut. Myymme siellä huulirasvoja ja nyt kevään uutuustuotteena tulleita itse tehtyjä kangaskasseja. Meillä on myös vakiasiakkaita, jotka ovat ostaneet huulirasvojamme jo useamman kerran. Joulun aikoihin monet ostivat paljon kerralla.

Myymme huulirasvoja messujen ja tapahtumien lisäksi myös verkkokaupassa osoitteessa hiiri.konna.palvelee.fi. Sivuilta löytyvät myös muut yhteistietomme.

 

Mitä olette oppineet yrittämisestä?

Olemme oppineet vastuun ottamista, myyntitaitoa sekä paljon asioita markkinoinnista. Vuosi on tuonut paljon hyviä kokemuksia yrittäjyydestä ja muutenkin. Katsomme tulevaisuuteen tyytyväisin mielin ja odotamme innolla finaalia.

 

Miten valmistaudutte finaaliin?

Finaaliin on kohtuullisesti ennakkotehtäviä, kuten PowerPoint-esitys yrityksestämme. Pidämme tärkeänä graafista ilmettämme, joka on jo tuonut meille parhaan graafisen ilmeen palkinnon. Panostamme siis myyntipöytiemme esillepanoon ja mainoksiin. Samat värit – musta, vihreä ja valkoinen – toistuvat myyntipöydässä sekä vaatteissamme. Myös asiakaspalveluun aiomme panostaa. Meillä on paljon suunnitelmia, mutta aikaa melko vähän.

 

Uskalla yrittää -Finaali järjestetään Helsingissä 14.–15. huhtikuuta. Finaaliin pääsee 65 parasta NY- yritystä ympäri Suomen. Pirkanmaalta finaaliin pääsivät Hiiri & Konna Ny, Teulas NY, Kalevan lukion NSSB NY, normaalikoulun IT-Ratkaisut NY ja Ylöjärven lukion Bullet Beats NY. Suomen paras toisen asteen NY-yritys lähtee edustamaan Suomea Euroopan finaaliin Berliiniin heinäkuussa 2015.