Tutkintavapaus

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Nykyään tutkitaan yhtä ja toista ja enemmän kuin ennen. Turun yliopistossa on joukko tiedemiehiä, jotka tutkivat kuinka sote -uudistus kehittyy Helsingissä. Tampereen tutkijat kertovat vaalitulokset etukäteen ja ihmettelevät alhaista äänestysprosenttia.Helsingin tutkijat puhuvat pakkoruotsia.

Joensuussa on oikeusoppinut tutkija, joka vastaa kaikkiin televisiokanavien kysymyksiin, olkoon asia hänelle kuinka vieras tahansa.

Verovaroillamme saatiin muutaman Madagaskarilla vietetyn vuoden jälkeen selville, minkälaista sukupuolielämää sikäläiset koppakuoriaiset viettävät.  Sen jälkeen samalla saarella on käynyt Unicefin rahoilla pörräämässä pörröpäinen muusikko ja tanssitaituri Pete Parkkonen. Hän kävi tutkimassa monien kymmenien muiden Afrikassa vierailleiden suomalaisten tv-kasvojen tapaan paikallista elintasoa ja bruttokansantuotetta.

Yleinen tutkimustulos on vuodesta vuoteen se, että Afrikassa on paljon köyhyyttä eivätkä varsinkaan tytöt käy koulua. Aasiassa on kaksi suurta ongelmaa. Lapsityövoimalla tehdään kännyköitä tai lapsilla ei ole naapurikylässä töitä.

Monet hyväntekeväisyyttä omilla varoillaan tekevät suomalaiset ovat saaneet kehitysmaissa paljon näkyvää aikaan, kuten kouluja, kaivoja, teitä, jalkapallokenttiä ja kohopenkkejä. Heistä ei ole mainintaa julkisuudessa, vaikka heilläkin on vuosittain pieni punainen pallo nenässä.

 

Paljon on tutkimatta yhä myös Suomessa. Suosittelen seuraavia aiheita:

1) Onko koiranomistajien fyysinen kunto parempi kuin niiden, joilla ei ole koiraa?

2) Onko muurahaisten näkö parempi kuin kaaliperhosten?

3) Onko sininen varoitusvalo tehokkaampi kuin punainen liikennevalo tai keltainen mainosvalo?

4) Johtuuko pääministeri Alexander Stubbin suosion tasoittuminen siitä että hänen etunimestään on löytynyt maalaisväestölle vieras x-kirjain?

5) Johtuiko Yleisradion poliittisen toimituksen esimiehen hyllyttäminen siitä, että hän oli suureen tehtävään liian pieni?

6) Onko norjalaisyritykselle rakennettava 130 miljoonan euron rautatie Soklin apatiittikaivokselle suomalaisten tyhmyyttä vai norjalaisten viisautta?

7) Pitäisikö Helsingin aikalisän ottanut pisararata siirtää maan alta kuudenkymmenen metrin korkeuteen köysiradaksi?

8) Pitäisikö Malmin lentokentän meripelastustoiminta siirtää Kuopioon vai Joensuuhun?