Huutijärven siunauskappeli palvelee hautajaisvieraita entistä paremmin

Kirkkoherra Seppo Jarva ja kirkkovaltuutettu Jukka Hirvonen Huutijärven siunauskappelissa luottamushenkilöille ja rakennuttajan edustajille järjestetyssä tilaisuudessa.

 

 

Huutijärven siunauskappelissa pidetään ensimmäinen peruskorjauksen jälkeinen hautaansiunaustilaisuus ylihuomenna perjantaina. Saattoväkeä odottaa entistä valoisampi kappeli, jonka koko lattia on tasakorkuinen etuosan korokkeen poistamisen jälkeen. Lattialla ei ainakaan toistaiseksi ole mattoja.

Seinät näyttävät auringonvalossa puhtaan valkoisilta, illanhämyssä hennon keltaisilta. Katto on maalattu murretun siniharmaaksi, joka on vuonna 1940 rakennetun kappelin katon alkuperäisväri, mutta sitä vaaleampi.

Penkeissä on istuintilaa 104 henkilölle. Seuraavan muistotilaisuuden alkua odottavat hautajaisvieraat on nyt huomioitu niin, että he pääsevät säältä suojaan kappelin kylkeen rakennettuun, 25 neliön suuruiseen lisäosaan.

 

Alku ja loppu

Alttariseinälle on ripustettu tuttu taulu, johon on kuvattu Jeesus ristillä. Alttariosan vasemmanpuoleisessa päässä on kreikankielinen pieni alfa-kirjain ja sen oikeassa päässä iso omega-kirjain, kreikankielisten aakkosten ensimmäinen ja viimeinen kirjain.

–Kirjainten väli on koristeltu tähkäpäillä, jotka Raamatussa kuvaavat elämää. Alttaritaulu on sijoitettu alttariosan keskelle, johon kohtaan osuu ihmisen ajallinen kuolema, kirkkoherra Seppo Jarva avasi symboliikkaa tutustumistilaisuuteen kutsutuille luottamushenkilöille ja rakennuttajan edustajille.

–Ajallisen elämän puolella on pieni kirjain, iankaikkisuuden puolella kirjain on iso. Kauneinkin ihmiselämä on pieni sen rinnalla, että meitä kutsutaan paljon suurempaan, iankaikkisuuteen, Jarva täydensi.

Kappelin alttariosan yksityiskohdat antavat hautajaisvieraille iloa surun hetkellä.

–Lisääntynyt valo tuo saattoväelle toivoa, joka kristillisyyteen kuuluu, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Timo Keskinen vahvisti.

 

Lisää kylmätilaa

Kappelin peruskorjauksen ansiosta sakastitilat ja henkilökunnan sosiaalitilat ovat nyt asianmukaiset. Kylmäsäilytystila lisääntyi 12 paikasta 20 paikkaan. Kappelin varusteluun kuuluu myös invavessa.

–Toivon, että tilat ovat toimivia, peruskorjauksen suunnitellut arkkitehti Hanna Lyytinen sanoi.

–Kappeli ei ole toisinto sodan aikana valmistuneesta alkuperäisestä rakennuksesta, mutta tulkitsee sitä hienosti, hän lisäsi.

Sisätiloiltaan kappeli on täysin valmis, vain osa ulkotöistä odottaa vielä tekemistä ilmojen lämpenemiseen saakka. Kappelille valmistui myös pieni luostaripihaa muistuttava sisäpiha, jonka idea on lopullisesti ihailtavana vuonna 2018.

Huutijärven siunauskappelia remontoitiin kolmannen kerran sen 75-vuotisen historian aikana. Korjaustyön kokonaiskustannusarvio nousi 1 285 000 euroon.