Emobroilerit selvisivät tulipalosta

Sammuttajilla oli vaikeuksia päästä kuumasti palavaan rakennukseen.

 

9000 broileremoa oli keskiviikkoaamuna vaarassa, kun Luopioisten Holjassa sijaitsevalla emokasvattamolla syttyi tulipalo.

Tilan isäntä havaitsi kahdeksan aikoihin aamulla palon kasvattamon toimistopäässä.

– Kävin sisällä ennen kahdeksaa, ja silloin siellä ei ollut mitään poikkeavaa. Poikkesin välillä Aitoossa, ja kun tulin takaisin niin ovelta löi vastaan ilmiliekit, Matti Rulja kertoo.

Isäntä haki jauhesammuttimen ja hälytti palokunnan.

– Hätäkeskuksesta neuvottiin, ettei ovea enää auttaisi aukoa. Eikä siinä vaiheessa enää olisi sammuttimella mitään tehnytkään, Rulja sanoo.

Palo levisi toimistosta nopeasti yläpohjaan. Katon alta tuprusi sankasti savua, kun palokunta ehti paikalle. Savusukeltajilla oli vaikeuksia päästä sisään kuumuuden ja savun vuoksi.

Yläpohja oli jaettu palokatkolla kahteen osastoon. Liekit etenivät kaksinkertaisen kipsilevyseinän läpi toimisto-osasta kanalan yläpuolelle. Kanalan puolelle palo ei edennyt, vaan välissä oleva betoniseinä kesti.

Noin sataneliöisen toimiston lisäksi osa kattoa vaurioitui. Lisäksi sähkölaitteet ja tekniikka tuhoutuivat palossa.

– Edessä on iso remontti, mutta pahimmalta säästyttiin. En tiedä, ketkä avainpaikoissa tekivät sankaritekoja, mutta miehet toimivat ansiokkaasti, päällikköpäivystäjä Ari Vakkilainen kiittelee.

Rulja on samaa mieltä: ensimmäisenä paikalle saapuneet pelastajat saivat rajattua tuhoja. Tehtävää helpotti se, että rakennuksen perusteellisesti tunteva poika on myös palokunnassa.

– Nyt selvitetään Atrian kanssa, siirretäänkö emot johonkin vai menevätkö ne teuraaksi, Rulja sanoo.

Sekä palokunta että poliisi tutkivat, mikä sytytti toimistotiloista alkunsa saaneen palon. Isäntä epäilee, että syy löytyy sähkölaitteista.

 

Parikymmentä yksikköä sammutustöissä

Betonirakenteinen, 1800 neliömetrin kokoinen kasvattamo on valmistunut reilut 15 vuotta sitten. Pelastuslaitoksella on valmiit suunnitelmat isojen kohteiden onnettomuuksien varalle, ja hälytyskeskus lähetti heti paikalle parikymmentä yksikköä. Tikas- ja nostolava-autoja tuli Tampereelta saakka.

Yläpohjassa levinnyt palo saatiin sammumaan, kun kasvattamon peltikatto leikattiin auki. Säiliöautot ajoivat paikalle sammutusvettä Aitoosta.

Palo voi aiheuttaa mittavien taloudellisten vahinkojen lisäksi haittaa Atrian broilertuotantoketjuun. Holjassa kasvatetaan emobroilereita, jotka munivat broilerkasvattamoiden kanat. Holjassa tuotetut munat siirretään hautomolle, ja siellä kuoriutuneet tiput sopimustuottajille, joita on runsaasti Sahalahden suunnalla. Palaneen hallin 9000 emoa olivat parhaassa munitusiässä.

Jos kanat menevät teuraaksi, niiden tuottamat munat pystytään osin korvaamaan muilla emokasvattamoilla: emoja voidaan pitää pidempään tuotannossa, vaikka munien määrä kääntyy laskuun.

Ruljan tilalla on kaksi kasvatushallia. Toisessa kasvattamossa olevia nuorikkoja ei tarvinnut siirtää muualle, kun sinne saatiin järjestettyä sähköt nopeasti. Ilman sähköä ilmanvaihto ei toimi, ja lämpötila nousee nopeasti liian korkeaksi.

 

 

Kommentointi on suljettu.