Miten maaseutu kehittyi?

Luomuran Terve Talo -hanke on yksi Pomoottorin tukemista hankkeista. Mikko Tuononen uskoo, että luonnonmukaisen rakentamisen alalla on mahdollisuuksia hyville menestystarinoille.

Maaseudun kehittämisyhdistys Pomoottori ry:n toiminta Leader-ryhmänä päättyy. Ennen kuin toimiston ovet lopullisesti sulkeutuvat, julkistetaan ohjelmakauden tulokset ja kuullaan hanketoimijoiden terveiset.

Ohjelmakauden 2007-2013 tuloksia esiteltiin eilen Pälkäneen Nuijantalolla. Kuhmalahdella vastaava tilaisuus järjestetään VPK:n toimintatilassa 24. maaliskuuta kello 17.30. Tilaisuudessa kuullaan hankkeiden onnistuneisuudesta ja toisaalta myös niistä seikoista, missä olisi ollut parantamisen varaa. Myös Pomoottorin toimintaa arvioidaan.

Toiminnanjohtaja Merja Kirjasniemen mukaan Pomoottorin tärkein tavoite ohjelmakaudella on ollut maalla asumisen edistäminen sekä konkreettisella tavalla (esimerkiksi asunto- ja tonttitarjonnan lisääminen) että epäsuorasti esimerkiksi viihtyisyyttä, harrastusmahdollisuuksia ja yhdessä tekemistä lisäämällä. Esimerkkejä hankkeista Sydän-Hämeen alueella ovat Luomuran Terve Talo -hanke, Luopioisten Yrittäjien Kukkia-hankkeet, Pälkäneen ampumaradan ja majan kunnostaminen ja Kuohijoen uimarannan kuntoon pistäminen.

– Huomionarvoista on, että ohjelmakaudella Pälkäneen yrittäjät eivät juuri tukia hakeneet, Kirjasniemi kertoo.

 

Kuhmalahdella murehditaan

Maaseutua kehittävä toiminta Sydän-Hämeessä ei kuitenkaan lopu Pomoottorin toiminnan päättymiseen. Kuhmalahdella maaseudun kehittämishankkeista vastaa jatkossa Kantri ry.

– Kuhmalahdella ollaan hieman huolissaan siitä, mitä tapahtuu, kun Pomoottori loppuu. Pohditaan, jäädäänkö sivuun, kun tulevien vuosien hanketoimintaa alkaa luotsata Tampereen seudulta käsin toimiva Kantri ry, Kirjasniemi kertoo.

Kuhmalahden tilaisuudessa onkin mukana Kantri ry:n edustaja, jolta voi kysyä mieltä askarruttavia asioita.

Pälkäneellä vastaava toimija tulee olemaan Pirkan Helmi, joka toimii Akaan, Pälkäneen, Urjalan ja Valkeakosken muodostamalla alueella. Pomoottorin tavoin Pirkan Helmen tavoitteena on kannustaa alueen asukkaita kehittämään omaa asuinseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään uusia työpaikkoja ja yrityksiä.

Pirkan Helmen uusi ohjelmakausi pääsee alkamaan tämänhetkisen arvion mukaan huhtikuussa, kun hanke- ja yritystukien haku käynnistyy. Pirkan Helmessä ei jatkossakaan tulla käyttämään erillisiä hakuaikoja vaan tukien haku on jatkuva. Uutta sen sijaan on, että tuet voi halutessaan hakea sähköisesti Hyrrä-verkkopalvelun kautta. Hyrrä ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa ja hakemuksen voi jättää mihin vuorokauden aikaan tahansa, miltä tahansa koneelta, jossa on verkkoyhteys.

Uudella rahoituskaudella yritystoimintaan voi saada investointitukea ja uuden yritystoiminnan perustamistukea.  Yleishyödylliset hanketukityypit säilyvät ennallaan, eli jatkossakin on mahdollista hakea rahoitusta kehittämishankkeisiin ja investointihankkeisiin.

 

Pomoottorin palautetilaisuus Kuhmalahden VPK:n toimintatilassa 24. maaliskuuta kello 17.30.