Kummelin tarina nivoutuu kirjaksi

Kangasalan yhdeksi tunnusmerkiksi mielletyn Kummeli-ryhmän vaiheista ilmestyy syksyllä kirja. Kummeli – erittäin hyvin sanottu -kirjan tekijä on Kangasalta kotoisin oleva Tuomas Marjamäki, joka työskentelee nykyisin Apu-lehden toimituspäällikkönä. Hän on aiemmin kirjoittanut kirjan muun muassa Simo Salmisesta.

Ensimmäisistä Kummeli-televisio-ohjelmista tulee ensi vuonna kuluneeksi 25 vuotta, ja Marjamäen mukaan idea kirjaan lähti ryhmän jäseniltä. Ääneen pääsevät paitsi Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen, Heikki Hela, Olli Keskinen ja Heikki Vihinen myös ohjaaja Matti Grönberg ja puvustaja Jaana Aro.

– Kummelin synty eli ohjelman saaminen TV2:lle on kuvattu kirjassa aika tarkasti, sillä siihen liittyi monia koomisia vaiheita. Oli myös hyvin lähellä, että Kummeli olisi jäänyt kolmeen pilottijaksoon, Marjamäki kertoo.

Sen sijaan koko maan valtasi ennen 1990-luvun puoltaväliä suoranainen Kummeli-huuma, ja Artisti maksaa -kiertue veti parhaimmillaan 40 000 katsojaa.

– Kirja on rehellinen kertomus. Aina kaikki ei ole ollut vain pelleilyä, vaan myös kipeistä asioista ja viihdyttäjän uran sekä hurjan menestyksen rankoista puolista puhutaan. Puhutaan myös rahasta – kuinka paljon sitä tuli ja jäikö mitään käteen.

Noin 250-sivuisen teoksen kustantaja on Docendo, joka tunnetaan esimerkiksi Ville Haapasalo-, Arman Alizad- ja Velipuolikuu-kirjoistaan.

Kangasalta maailmalle ponnistanut Tuomas Marjamäki on kirjoittanut aiemmin kirjan muun muassa Simo Salmisesta.