Luopioisten veteraanit halusivat vaalia vanhaa perinnettään

Timo Ailio (vasemmalla), Asko Valkama, Saara järvinen ja Aulis Jaakkola.

Perinteitään noudattaen Luopioisten Sotaveteraanit halusi kunnioittaa luopioislaisia sankarivainajia talvisodan päättymispäivänä 13. maaliskuuta kello 11.00. Tuolloin tasan 75 vuotta sitten talvisota päättyi. Luopioisten sankarihaudalle laskettiin koruttomin seremonioiden kera Luopioisten Sotaveteraanit ry:n ja Luopioisten Sotainvalidit ry:n yhteinen havuseppele. Illalla osallistuttiin Pälkäneen kirkossa järjestettyyn jumalanpalvelukseen.

Luopioisissa perustettu reserviläisistä koottu jalkaväkikomppania oli 13.3.1939 ryhmittyneenä puolustukseen Viipurin koillispuolella Talin myllyn maastossa. Ennen sovittua sotatoimien päättymisaikaa kello 11.00 molemmin puolin kiihdytettiin tykistön tuli äärimmilleen ja siinä tulituksessa muutamia minuutteja ennen määräaikaa kaatui vielä kolme miestä. Heistä yksi oli luopioislainen Kev. Os. 1 ensimmäisen joukkueen varajohtaja kersantti Paavo Seppälä.

Yhden päivän aikana koettiin raskaimmat tappiot niin kutsutun “hölmön tölmäyksessä” 23.12.1939, tuolloin taistelujen seurauksena kaatui 9 miestä ja kaksi jäi sotavangiksi Muolaan Leipä-/Munasuolla. Kaikkiaan talvisodassa kaatuneita on 43 Luopioisten miestä.

Hölmön tölmäyksen tapahtumista ja muistakin koko viisivuotisen sota-ajan taisteluista sekä mielenkiintoisista artikkeleista voit lukea Luopiosten veteraanimatrikkelista, jonka käsikirjoitus valmistui talvisodan päättymispäivänä.

Matrikkelissa on luopioislaista uhrautumista isänmaan hyväksi 512 sivua joilla on esitelty 1479 veteraanin, naisen ja miehen, tarina sodassa. Kirja julkaistaan kansallisena veteraanipäivänä 27.4. Aitoon Honkalassa järjestettävässä Pälkäneen kunnan veteraanijuhlassa. Lisätietoja saa Timo Ailiolta.