Vahdinvaihdos Pälkäneen sotaveteraanien johdossa

Kaksi vuosikymmentä Pälkäneen Sotaveteraaneja johtanut Tuomo Tiililä jätti tehtävät nuoremmilleen.

Kaksi vuosikymmentä jatkunut työ Pälkäneen Sotaveteraaniyhdistyksen puheenjohtajana päättyy, kun maanviljelijä Tuomo Tiililä, 89, jättää tehtävän nuoremmilleen. Yhdistyksen vuosikokouksessa kiiteltiin Tuomoa ja valittiin uudeksi puheenjohtajaksi kannatusjäsenenä menestyksellä ahertanut rehtori Vesa Mellavuo.

Veteraaniyhdistysten päämajassa Kostiakodilla pidetyn vuosikokouksen avasi Markku Koskelo ja sen puheenjohtajana toimi Tero Kankila.

Vuosikokouksen alkajaisiksi kunnioitettiin hetken hiljaisuudella viime vuonna viimeiseen iltahuutoon ehtineitä yhtä varsinaista ja kahta muuta jäsentä.

 

Kuntoutuksessa käyty ahkerasti

Kulunut vuosi oli Pälkäneen sotaveteraanien 51. toimintavuosi. Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden vaihtuessa 62. Varsinaisia jäseniä oli 17, leski- ja puolisojäseniä 29 ja kannatusjäseniä 16.

Jäsenistö on käyttänyt kiitettävästi kuntoutusmahdollisuuksiaan, kertoi järjestön sihteeri ja puuhamies Kalevi Koivisto toimintakertomusta esitellessään. Rosvopaisti-tapahtumaan, kirkkopäiville ja joululounaalle on Helena Heikkilä yhdyshenkilönä saanut aina edustavan joukkueen.

Veteraanipäivänä on osallistuttu kunnan järjestämään juhlaan. Kaatuneiden muistopäivänä ja Itsenäisyyspäivän juhlamenoissa oltiin mukana usein yhdessä sotainvalidien ja kaatuneiden omaisten paikallisten yhdistysten kanssa. Varsinaisten jäsenten viimeistä matkaa on kunnioitettu lipuilla ja havuseppeleellä.

Kutsunnoissa veteraaneja ovat edustaneet Tuomo Tiililä ja Kaarlo Matikainen. Kalevi Koivisto ja Markku Koskelo tekivät jouluaaton tervehdyskäynnin Harjatuulessa, Kanervassa ja Kostiakodissa olevien sotaveteraanien luona.

 

Varat pyritään käyttämään

Yhdistyksen taloudellinen tilanne on pysynyt vakaana. Talousarviossa tavoiteltua 3800 euron tappiota ei saavutettu, mutta suunta säilyi oikeana; tappiota kertyi lähes tuhat euroa. Uusi hyväksytty talousarvio tavoittelee 5000 euron menoja. Jäsenmaksuksi sovittiin kymmenen euroa kannattajajäseniltä.

Pitkin vuotta pyritään järjestämään virkistysmatkoja ja tilaisuuksia toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä sotainvalidien kanssa. Yhdistys huolehtii jäsenistönsä osallistumisesta aiheutuneista kustannuksista.

Yhdistys osallistuu sekä järjestönä että jäsenistönsä kautta muiden tahojen järjestämiin juhlatilaisuuksiin. Perinteiset seppeltenlaskut sankarihaudalle hoidetaan entiseen tapaan.

Sotaveteraaniliiton ja -piirin tilaisuuksiin ja toimintaan osallistutaan mahdollisuuksien mukaan. Kansallisena veteraanipäivänä viedään nuorille viestiä sotaveteraaneista ja sotakokemuksista, jos koulut sitä pyytävät.

Yhdistys pyrkii edelleen kehittämään hyviä suhteita reserviläisjärjestöihin, seurakuntaan ja muihin yhteistyö- ja tukijatahoihin.

 

Kankila valittiin hallitukseen

Puheenjohtajavaalin lisäksi sotaveteraanien vuosikokouksessa valittiin uudelleen erovuoroiset hallituksen jäsenet Helge Alhonen, Maire Immonen ja Kalle Laakso. Puheenjohtaja Vesa Mellavuon tilalle hallitukseen valittiin Tero Kankila.

Suomen Sotaveteraaniliiton kokouksissa yhdistystä edustaa Vesa Mellavuo, Sotaveteraanipiirin kokouksissa Vesa Mellavuo ja Kalevi Koivisto.

Toiminnantarkastajiksi nimettiin Ismo Syrjä ja Hannu Liesilä, varalle Kalle Lehtimäki ja Antti-Jussi Mikkola. Pöytäkirjat tarkastavat Aino Mattila ja Markku Koskelo.

Kalle Laakso