Koulutussäästöt: Valtion rankka säästökuuri pakotti Aitoon koulutuskeskuksen hakemaan yhteistyökumppania, jotta opetus Aitoossa voitaisiin järjestää jatkossakin

Aitoon koulutuskeskus ja Kiipulan ammattiopisto aikovat yhdistyä

Jarkko Pihkala uskoo, että koulutukseen on tulossa lähivuosina hurjat säästöt riippumatta siitä, kuinka kauniita päättäjät vaalien alla puhuvat.

Aitoon Emäntäkoulu Oy ja ammatillista erityisopetusta tuottava Kiipulasäätiö ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka mukaan Aitoon koulutuskeskus ja Kiipulan ammattiopisto liittyvät yhteen ensi vuoden alussa. Oppilaitosten yhdistymisen tavoitteena on taata erityisopetuksen jatkuminen Aitoossa.  Jos suunnitelma toteutuu, järjestää Kiipulasäätiö jatkossa Aitoon koulutuskeskuksen opetuksen. Näin ollen Kiipulasäätiö vuokraisi Aitoon Emäntäkoulu Oy:ltä tilat Aitoossa järjestettävää koulutusta varten, ja Aitoon koulutuskeskuksen henkilöstö siirtyisi Kiipulasäätiön palvelukseen.

Aitoon Emäntäkoulun hallituksen puheenjohtaja Jarkko Pihkalan mukaan yhdistymispäätöksen taustalla on valtionhallinnon suunnittelemat lähes 300 miljoonan euron toisen asteen koulutukseen kohdistuvat säästötavoitteet.

– Koulutuksen määrärahoista tullaan leikkaamaan tuntuvasti lähivuosina riippumatta siitä, mitä päättäjät suustaan vaalien alla päästävät. Se ei muuta asiaa miksikään, että hallitus perui viime hetkellä suunnittelemansa koulutusleikkaukset. On varsin selvää, ettei valtion velkaantumista enää ratkaista juustohöyläämällä, Pihkala sanoo.

 

690-paikkainen oppilaitos

Yhdistymisaikomukseen vaikuttivat myös opiskelua koskevat uudet säännökset, joiden mukaan toisen asteen oppilaitosten on oltava monilinjaisia.

– Linjoja on oltava huomattavasti enemmän kuin mitä meillä Aitoossa nyt on. Voisi kai sanoa, että meiltä vaaditaan ammatteja siivoojasta lentokapteeniin, Pihkala tokaisee.

90 oppilaspaikan Aitoon koulutuskeskus on Suomen toiseksi pienin ammatillista erityisopetusta tarjoava oppilaitos. Kiipulan ammattiopistossa opiskelijapaikkoja on 600. Säätiö toimii kymmenellä paikkakunnalla Etelä-Suomen alueella, ja sen päätoimipaikka sijaitsee Janakkalassa.

– Yhdistymisen jälkeen Kiipulasäätiön vastuulle jää muuttuvista käytännön asioista, esimerkiksi linjauudistuksista ja oppilasmääristä, päättäminen. Niihin meillä Aitoossa ei ole sananvaltaa.

Uudet linjat voidaan perustaa Aitooseen, tai sitten ne ovat tarjolla jossakin muualla. Voi myös esimerkiksi olla, että jatkossa Aitoon nykyisillä kursseilla opiskelee huomattavasti nykyistä suurempi joukko oppilaita.

– Jää Kiipulasäätiön päätettäväksi, tarvitaanko Aitooseen jatkossa uusia opettajia, vai hoitavatko vanhat opettajat uudenlaisen opetuksen.

 

Isompia hartijoita tarvitaan

Jarkko Pihkalan mukaan oppilaitosten yhdistyminen on ”hyvin todennäköistä”. Ainoa asia, joka sen voisi estää, olisi, että opetusministeriö torppaisi aiesopimuksen.

– On kuitenkin varsin epätodennäköistä, että näin tulee käymään.

Pihkalan mukaan Aitoon koulutuskeskuksen henkilökunta suhtautuu yhdistymiseen myönteisesti.

– Kyllä täällä kaikki tietävät, että tulevaisuudessa tarvitaan isompien hartioiden tukea, jotta toimintamme voi jatkua. Tärkeintä on opiskelijoiden eduista huolehtiminen. Että heillä on jatkossakin lähellä paikka, jossa opiskella.

Liittyykö yhdistymiseen Pihkalan mukaan minkäänlaisia uhkia?

– Pahinta tietenkin olisi, että Kiipulasäätiö tulisi siihen tulokseen, että kaikki opetus voidaan järjestää Janakkalassa. Että oppilaat siirrettäisiin Aitoosta muualle, ja Aitooseen jäisivät vain tyhjät seinät.

– En kuitenkaan olisi allekirjoittanut aiesopimusta, jos uskoisin tällaiseen mahdollisuuteen.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?