Työttömyydestä

Raamatun mukaan työ vaikuttaa rangaistukselta, koska siellä sanotaan, että Otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi.  Muinaisessa Kreikassaorjat tekivät käytännön työt ja kanta-asukkaat harrastivat tieteitä ja filosofiaa.  Nykymaailmassa koneita ja automaatiota voi verrata orjiin, joten meillä pitäisi olla kaikki mahdollisuudet harrastaa kulttuuria ja nauttia elämästä.  Näinhän tilanne ei todellisuudessa ole, koska palkkaerot ovat huimat ja osa kansasta on ilman työtä.
Eräs ratkaisu ongelmaan olisi kansalaispalkka. Se korvaisi sosiaalihuollon monet kiemurat ja sillä tulisi välttävästi toimeen, ehkä 1500 euron luokkaa. Jos haluaa laadukkaampaa elämää, voisi ansaita lisätuloja esimerkiksi lyhytaikaisilla työsuhteilla vaikka päivän kerrallaan. Tietojeni mukaan kansalaispalkan on tarkoitus pienentyä sitä mukaa, kun ansiot lähestyvät vakituisen palkkatyön tasoa. Raja voisi olla 2500 euroa kuussa. Luonnollisesti tätä enemmän ansaitsevat eivät tulisi lainkaan kansalaispalkan piiriin.

Toimiakseen järjestelmä vaatisi helpotuksia työn hakijalle niin, että nykyisen kaltainen työvoimatoimiston raportointi poistuisi ja yrittäjille niin, että yrittäjä uskaltaa ottaa työntekijän lyhytaikaisiin työsuhteisiin ilman monimutkaisia ”tel- ja lel- selvityksiä”.

 

Raimo Flink, 74 vuotta
Pirkanmaan sitoutumattomat