Työtä tehdessä saa tulla hiki

Hyvillä varusteilla ja positiivisella asenteella pärjää metsässä huonommallakin säällä.

Hiljattain metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi valmistunut Juho Tähkänen ei epäröinyt lähteä opiskelemaan fyysiseen työntekoon ja säiden armoilla olemiseen perustuvaa alaa. Rautajärveläinen nuorimies haluaa ansaita elantonsa nimenomaan muulla tavoin kuin toimistossa ja näyttöruudun edessä istuskelemalla.

– Olen aina tykännyt fyysisistä töistä, enkä pistä pahakseni, jos työtä tehdessä tulee hiki. Tässä on sekin hyvä puoli, että saa syödä vähän reilummin, eikä silti kerry ylipainoa, Tähkänen kehuu työtänsä.

Nyt 20-vuotias Tähkänen lähti aikanaan kolmen vuoden koulutukseen Lammin Evolle varmana siitä, että monipuoliselle metsätöiden taitajalle löytyy tekemistä. Lähiympäristöstä tuli uskolle vahvistusta.

– Hietakoiviston Mikko, jonka metsurintöitä olin seuraillut pikkupojasta saakka, innosti alalle. Samaan aikaan Evolle lähti kouluun myös Markus Mattila, joka on ollut kaverini pienestä pitäen, kertoo Tähkänen.

Evolta kaverukset saivat evääksi työelämään monipuolisen osaamisen kaikkeen metsissä tehtävään suorittavaan työhön.

– Perinteisesti metsureille kuuluneiden hakkuu- ja raivaussaha- ja istutustöiden lisäksi oppia sai puistometsien ja maisemien hoitoon, hankalien pihapuiden kaatamiseen ja metsäkonetyöhön. Hirsirakentamista opeteltiin myös, kertoo Tähkänen koulutuksen antimista.

Opiskeluun liittyi myös runsaasti työssä oppimista. Harjoittelujaksojensa aikana Tähkänen saikin jo runsaasti positiivista palautetta ahkerana ja huolellisena työntekijänä.

 

Koulusta suoraan yrittäjäksi

Valmistuttuaan mies ei jäänyt kotisohvalle haikailemaan, vaan perusti saman tien yrityksen. Metsäpalvelu Juho Tähkänen tarjoaa apua niin metsänhoito- kuin hakkuutöihin kuin myös pihapuiden kaatoon.

Yrittäjäksi ryhtyminen on metsäalalla lähestulkoon ainoa vaihtoehto työllistää itsensä, koska alan toimijat eivät juuri rekrytoi alan ammattilaisia. Kaikki suuret metsäyhtiötkin pyrkivät ostamaan metsurityöt yrittäjiltä.

– Yrittäjänä olemisessa on se hyvä puoli, että voi etsiä töitä useilta eri tahoilta. Minulla on sopimus metsänhoitoyhdistyksen kanssa, mutta tarjoan palveluksia myös suoraan metsän- ja tontinomistajille, lupaa Tähkänen.

Pääosin Tähkänen työskentelee yksin, mutta tarkoitus on ottaa isompiin hankkeisiin mukaan Markus Mattila, joka on myös ryhtymässä yrittäjäksi. Yhteistyötä on myös tuttujen traktoriyrittäjien kanssa, joten puiden runkojen ja oksien kuljetuksetkin hoituvat.

– Hankalimpia puita varten minulla on kaatotunkit ja muut apuvälineet. Tarvittaessa puu voidaan vaikka karsia ja pätkiä pystyssä joko kiipeilyvarustuksen tai nostokorin avulla. Vastuuvakuutus on tietenkin myös otettuna, Tähkänen luettelee.

Pääasiallinen toimialue on Pälkäne ja Kangasala, mutta kauempanakin oleva työ kelpaa hyvin. Mieluiten urakkatyötä tekevä yrittäjä takaa myös työnsä laadun.

– Hyvin ja siististi tehty työ on ilo sekä tekijän että teettäjän silmälle. Uskon vahvasti, että paikalliselle, suomalaiselle ammattiosaamiselle on kysyntää.

Moottorisaha tottelee Juho Tähkästä kuin vanhaa tekijää.