Villiä vaalimainontaa

Moni maaseudun matkailukohde ja kesätapahtuma harrastaa erikoista leikkiä ELY-keskuksen kanssa. Yrittäjä tai tapahtumajärjestäjä käy kiinnittämässä opasteensa ja mainoksensa tien varteen aamulla ja tien hoidosta vastaava urakoitsija kerää ne iltaan mennessä pois.

Tienvarren mainokset ovat tehokas keino pysäyttää ohikulkijoita oman kesäkahvilan, -myymälän tai -tapahtuman kohdalla. ELY-keskus kuitenkin rajoittaa tienvarren mainoksia ja opasteita turvallisuuteen vedoten. Jos matkailukohde tai kesätapahtuma haluaa tienvarsimainoksilleen poikkeusluvan, hakemuksen käsittely kestää pari kuukautta ja maksaa 430 euroa.

Kohteita ei käsitellä tasapuolisesti. Ideaparkin kyltit poistettiin moottoritien varrelta viime kesänä. Maantienvarsien ja kylien palvelut tappaneisiin ABC-taukopaikkoihin sen sijaan opastetaan kilometritolkulla etukäteen. Parhaimmillaan yhdestä taukopaikasta varoitetaan kolmella opasteella, jotta kulkija ei vain kääntyisi kilpailijan asemalle liian aikaisin.

 

Vaalien alla tienvarsien mainostaulut eivät vaaranna liikenneturvallisuutta. Kuukausi ennen vaaleja alkaa villi kausi, jolloin pientareet verhotaan ehdokkaiden naamoilla ja vaalilupauksilla. Pahimmillaan kylttejä on niin, ettei maisemia näe niiden takaa.

Puolueet ovat säätäneet itselleen erivapauden mainostaa teiden varsilla maksutta ja ilman erillistä lupaa. Mainoksien sijoittelulle on kuitenkin asetettu rajoituksia, jottei kylttejä ja lakanoita kiinnitettäisi vaarallisiin paikkoihin, esimerkiksi risteyksiin ja tien keskikorokkeille. Säännöistä ei piitata, koska puoluetoimistoihin toimitettavat ohjeet eivät tavoita käytännön työn hoitavia tukirenkaita.

Esimerkiksi Lahdentiellä, jossa nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa, mainoksia ei saisi kiinnittää 50 metriä lähemmäs liikennemerkkejä. Lisäksi mainokset pitäisi keskittää taajamien tuntumaan, eikä ripotella pitkin metsiä ja pellon laitoja.

 

Tienvarren vaalimainoksia pidetään ilmeisesti tärkeänä keinona nostattaa vaalikuumetta. Äänestäminen on toki tärkeää, mutta niin ovat myös maaseudun tapahtumat ja matkailukohteet.

Vaalien jälkeen olisi tarjolla helppo keino lunastaa pienyrittäjille ja maaseudulle jaettuja lupauksia: annetaan heille sama oikeus mainostaa kuin ehdokkaillakin on. Tai sitten muutetaan lakeja niin, että tienlaidat pidetään siisteinä myös vaalien alla.