Luopioisten Sydänpäivä: Koko kylä kannustaa terveisiin elämäntapoihin

Seppä takoo kestäviä sydämiä, ravintoloissa terveellistä ruokaa

Leo Ratinen takoo kestäviä sydämiä Luopioisten Sydänpäivässä.

Suomalaisten elämäntavoissa tapahtui puoli vuosisataa sitten iso muutos. Koneet kevensivät raskasta työtä ja kulkeminen helpottui autoistumisen ansiosta. Lisääntynyttä vapaa-aikaa alettiin viettää televisioiden äärellä.

Sotien jälkeinen pula ja säännöstely olivat taakse jäänyttä elämää. Suomalaisille alkoi maistua voi, sokeri ja tupakka. Miehet alkoivat lihoa, ja samalla heidän suonet menivät rasvasta tukkoon.

Sydänsairaudet lisääntyivät kaikissa länsimaissa, mutta vauhdikkainta kasvu oli Suomessa. Sepelvaltimotauti eli sydämen valtimoiden ahtautuminen tappoi noin 18 000 suomalaista vuodessa.

Kuolleisuus saatiin laskuun, kun terveellisten elintapojen merkitys sydämen ja verisuonten terveydelle oivallettiin. Myös hoidot kehittyivät, ja nykyisin pystytään pelastamaan monta sellaista sydänkohtauspotilasta, joka vielä puoli vuosisataa sitten olisi menehtynyt.

 

Kolesteroli, verenpaine ja vyötärönympärys kertovat terveydestä

Helmikuussa 60-vuotistaivaltaan juhlinut Sydänliitto on Euroopan vanhin ja maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Sydän- ja verisuoniterveyttä edistävän järjestön vuotuinen päätapahtuma oli pitkään sydänsunnuntain juhla. 25 vuotta sitten päätettiin keskittyä juhlan sijaan valistukseen.

12.–19.4. vietettävä Sydänviikko tuo tietopisteitä kirjastoihin, kauppoihin, apteekkeihin ja kauppakeskuksiin. Lisäksi sydänyhdistykset ja -piirit järjestävät tempauksia työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa. Viime vuonna Sydänviikon ohjelmassa oli yli neljäsataa mittaus- ja neuvonta-, liikunta- ja kauppatapahtumaa sekä luentoa.

Tänä vuonna Sydänviikon teemana on Tunne arvosi ja erityisenä kohderyhmänä Sydänliiton ikätoverit eli kuusikymppiset. Viikon aikana kannustetaan mittauttamaan terveydestä kertovat arvot: kolesteroli, verenpaine ja vyötärönympärys.

Liika kolesteroli verenkierrossa kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia. Pitämällä kolesteroliarvot kurissa voi vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kolesteroliarvon saa selville vain mittaamalla.

Kohonnut verenpaine ei näy eikä tunnu. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa verisuonia, sydänlihasta, aivoja ja munuaisia. Säännöllisillä mittauksilla kohonneen verenpaineen voi huomata ajoissa.

Vyötärönympäryksen mittaaminen paljastaa rasvakudoksen sijainnin. Vyötärölle kertyvällä rasvalla on yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan sekä kakkostyypin diabetekseen.

 

Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax luennoi Mikkolan Navetalla

Sydänliiton vastavalittu pääsihteeri Tuija Brax luennoi Mikkolan Navetalla Luopioisten Sydänpäivänä 16.4..

Sekä sepelvaltimotaudin että kakkostyypin diabeteksen ehkäisemiseen pätee sama resepti: valtaosa tautitapauksista voitaisiin välttää tupakattomuudella, terveellisellä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja painonhallinnalla.

Luopioisten diabeteskerho ja apteekki kokosivat Luopioisiin Sydänpäivän, josta kasvoi koko kylän tapahtumapäivä. Torstaina 16.4. Luopioisissa pääsee aamusta alkaen kuulemaan terveellisestä ruuasta ja syömään sitä sekä aamupalaksi että lounaaksi. Apteekilla voi mittauttaa verensokerinsa, verenpaineensa, kolesteroliarvonsa ja kehonkoostumuksensa.

Käytännössä kylän kaikki yritykset ovat mukana tempauksessa. Ruokapaikat tarjoavat ja maistattavat terveellistä syötävää. Seppä takoo ja kirppari kauppaa sydämiä. Pankit neuvovat perhe-, perintö- ja edunvalvonta-asioissa.

Sydänpäivän luento alkaa kello 10 Mikkolan Navetalla. Puhujaksi saapuu Sydänliiton vastavalittu pääsihteeri Tuija Brax. Hän kertoo, miten voi pitää huolta sydämestään.

Tempaus kasautui luopioislaiseen tapaan: yksi toi pöytään idean, ja muut keksivät, miten voisivat olla mukana.

– Istuimme apteekissa SPR:n, K-kaupan ja Liekin kanssa miettimässä Luopioisten Sydänpäivää. Kun rupesimme kyselemään muiltakin yrityksiltä, lähtevätkö he mukaan, niin kaikki keksivät päivän teemaan liittyviä tapahtumia, Tampereen Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Stenius-Kaukonen kertoo.

Ainoa, jonka kanssa piti nähdä pientä vaivaa, oli terveyskeskus. Lopulta se antoi tilansa käyttöön, jotta Sisko Lindroos pääsee iltapäivällä opastamaan pulssin tunnustelua ja verenpainemittarin käyttöä.

 

Luopioisten Sydänpäivä torstaina 16.4.

klo  7–10 Sydänystävällinen aamiainen Leipomo & Kahvihuone Paulassa

klo  9–15 Neuvontapäivä perhe- ja perintöoikeudellisista asioista Luopioisten Osuuspankissa

klo 10–11 Tietoisku edunvalvontavaltuutuksesta Aito Säästöpankissa

klo 10–11 Luento Mikkolan Navetalla – Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax: Miten pidän huolta sydämestäni?

klo 10–13 Verensokerin, verenpaineen ja kolesterolin mittausta (maksuton) sekä kehonkoostumuksen mittausta  Luopioisten apteekissa – Tampereen Diabetesyhdistys ja Kangasalan Seudun Sydänyhdistys.

klo 10– Sydänystävällisiä maistiaisia grillistä K-Market Järvikansan edessä – K-Market Järvikansa ja SPR Luopioinen

klo 10–12 Terho-kerho seurakuntakeskuksen pihalla – SPR ja MLL

klo 10–14 Sydänystävällisiä leivonnaisia Mikkolan Navetalla – Aitopaja

klo 10–15 Sydämiä kirpputorilta – Kukkian Kirppis

klo 10–12 Kestävien sydänten taontaa – Tulikoira Leo Ratinen

klo 11–13 Sydänystävällinen lounas – Ravintola Liekki

klo 13.30–14.30 pulssin tunnustelua ja verenpainemittarin opastusta terveysasemalla – Sisko Lindroos

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?