Henkilöllisyystodistus mukaan vaaliuurnille

Pälkäneellä äänestetään sunnuntaina entiseen tapaan viidessä paikassa: Onkkaalassa, Aitoossa, Salmentakana, Luopioisissa ja Rautajärvellä. Aitoossa äänestyspaikka siirtyy koululta Honkalaan.

– Koululle on ollut vaikea päästä pyörätuolilla. Honkalassa on hyvät luiskat, ja äänestyspaikalle pääsee esteettä, keskusvaalilautakunnan sihteeri Harri Pinola perustelee muutosta.

Onkkaalassa Kostian koululla äänestetään edellisvaalien tapaan kahdessa pisteessä. Kostianvirran pohjois- ja länsipuolen asukkaat kuuluvat ykkösalueeseen, etelä- ja itäpuolen asukkaat kakkosalueeseen.

Salmentakana äänestys tapahtuu liikuntahallilla, Luopioisissa yhdistysnurkalla ja Rautajärvellä koululla. Äänestyspaikka on merkitty postitse toimitettuun äänioikeusilmoitukseen.

Kaikilla äänestyspaikoilla Salmentakaa lukuun ottamatta käytetään sähköistä äänioikeusjärjestelmää. Salmentakana nettiyhteydet ovat sen verran kehnot, että käytössä on perinteinen paperiversio.

Sähköisen äänioikeusjärjestelmän vuoksi on entistä tärkeämpää ottaa mukaan henkilöllisyystodistus. Esimerkiksi uudesta ajokortista ja passista äänestäjän tiedot voidaan lukea viivakoodinlukijalla. Jos kortissa ei ole viivakoodia, siitä syötetään henkilötunnus järjestelmään.

– Henkilöllisyystodistus sujuvoittaa äänestystä. Se lisää myös tietoturvaa, kun henkilötunnuksia ei luetella ääneen, Harri Pinola sanoo.

Henkilöllisyystodistus myös vähentää vaalivirkailijoiden tunnistustehtäviä. Muun muassa muuttoliikkeen vuoksi väki on vaihtunut uurnien molemmin puolin, eikä kaikkia äänestäjiä välttämättä tunneta takavuosien tapaan.

 

 

Äänestämään kannattaa lähteä henkilötodistuksen kanssa. Postissa tullut ilmoitus kertoo äänioikeudesta ja äänestyspaikasta – ei henkilöllisyydestä.