Pärinää, pauketta ja risiiniöljyn katkua Kankaanmaan radalla

Moottoripyörämiehiä henkeen ja vereen! Jouko ”Jocke” Ryhänen (vasemmalla), Taisto ”Tate” Saario, Hannu Lehtimäki, Jouni Lehtimäki ja pääjärjestäjä Hannu Laaninen ovat kaikki Pälkäne-TT:n taustavoimia.

Pälkäneellä nähdään ja kuullaan toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina urheiluelämys, jollaista ei näillä seuduilla ole koskaan koettu.

Kankaanmaan teollisuusalueelle rakennetun radan valtaavat silloin vanhat, klassiset kilpamoottoripyörät ja niiden huimapäiset kuljettajat nahka-asuissaan. Katsojille tarjoutuu tilaisuus tehdä nostalgiatrippi entisaikojen Pyynikin tai Imatran ajojen tunnelmiin.

Varttuneempi kansa muistaa vielä hyvin TT-ajot, joita ajettiin asfalttiradoilla takavuosina. Kansainvälisesti tunnetuimmat suomalaisajajat olivat Jarno Saarinen ja Teuvo Länsivuori. Yksi oli kuitenkin maailmassa ylitse muiden. Lajin ylittämätön legenda on Italian Giacomo Agostini, joka voitti kaikkiaan 15 maailmanmestaruutta ja 122 osakilpailua 1960-1970  –luvuilla. Nykyisin ajetaan RR-nimellä vastaavaa sarjaa, jossa suomalaisista on parhaiten menestynyt valkeakoskelainen Mika Kallio.

Vanhojen kilpureiden harrastajat järjestävät vastaavia tapahtumia aktiivisesti ympäri maata ja klassikkopyörillä on omat  SM- ja PM-sarjansakin. Piireissä pyörii myös pälkäneläisten alan miesten yhteenliittymä Pälkäne Classic, jonka ajajista Jouni Lehtimäki ajoi 500-kuutioisten luokassa Hondallaan peräti Pohjoismaiden mestariksi viime vuonna.

Pälkäneellä ei ajeta verissä päin kilpaa, vaan tapahtuma on näytösajo, joka tekee tunnetuksi vanhojen TT-ajojen perinnettä, pyöriä ja tunnelmaa. Sen verran verissä kilpaa ajaminen kuskeilla kuitenkin on, ettei Kankaanmaan 1,4-kilometrisellä radalla mitään köröttelyvauhtia mennä.

Poikkeuksen tekee päivän aluksi ajettava Weteraanipyörien paraati, johon voi ilmoittautua kuka tahansa millä tahansa ennen vuotta 1987 valmistetulla moottoripyörällä. Muina lähtöinä ajetaan 2-tahtiset ja 4-tahtiset kilpapyörät sekä sivuvaunupyörät. Pälkäne Classic –ryhmä ajaa myös omassa erillisessä luokassaan. Kaikki luokat paitsi Weteraanipyörät päristelevät kaksi kymmenen minuutin pituista lähtöä.

Kunniaa vanhoille mestareille

Järjestelyistä päävastuun kantava Hannu Laaninen kertoo, että ajotapahtuma Pälkäneelle on ollut jo pitkään vireillä.

—Kisareissujen varikkopuheissa on puhuttu, että Kankaanmaalla olisi hyvä radan paikka, jossa voisi näytösajot järjestää, mutta toteutus on jäänyt ja jäänyt. Nyt kun pääsin kunnan kulttuuritoimeen töihin, tuli vihdoin mahdollisuus tehdä haaveesta totta. Ja nyt se tehdään!

Innokas moottoriurheilumies Laaninen on parin vuoden ajan pyörinyt pälkäneläisten Classic-ajajien mukana varikoilla ja tutustunut sitä kautta muun muassa Jouko ”Jocke” Ryhäseen, joka on yksi lajin vanhoista tähdistä.

—”Jocke” on ollut hyvänä apuna, hän kun on pitkän kilpailu-uransa jälkeen osallistunut näytösajoihin ja järjestänyt Iisalmessa vastaavanlaista monena vuonna, Laaninen kehuu veteraanikuskia.

—Kaikki rata-alueen yritykset ja muutkin tahot ovat suhtautuneet hankkeeseemme tosi positiivisesti ja olemme saaneet hienosti luvat ajon vaatimiin erityisjärjestelyihin, kiittelee Laaninen.

Tapahtumalla moottoripyöräharrastajat haluavat myös kunnioittaa hiljattain edesmenneen, Pälkäneellä vaikuttaneen TT-ajajan ja tunnetun pyörien rakentajan Tauno Nurmen muistoa.

Ajoihin kannattaa tulla ajoissa

Ajotapahtumien lisäksi yleisö pääsee tutustumaan pyöriin ja kuljettajiin myös varikolla, joka on Jaakko Pohjola Oy:n pihamaalla yleisölle avoin koko tapahtuman ajan. Laaninen kannustaa tulemaan ajoissa paikalle.

—Varikolle pääsee kello kymmenestä lähtien. Kannattaa tulla jo silloin, että ehtii puoleen päivään mennessä tutustumaan pyöriin ja siirtymään varikolta parhaille katsomopaikoille, kun radalla alkaa tapahtua kello 12, Laaninen painottaa.

Varikkoalue ei ole varsinaisen radan varrella, vaan siitä on matkaa katselupaikoille muutamia satoja metrejä. Ajon ollessa käynnissä rata on suljettu muulta liikkumiselta, mutta ensimmäisten lähtöjen jälkeen pidetään väliaika, jolloin pääsee vaihtamaan katsomopaikkaa.

Varsinainen tapahtumakeskus radan lähtö- ja maalialueineen on Pälkäneen Putki & Puhaltimen kohdalla. Järjestäjät teroittavat kuitenkin, että alueen Tampereen puoleisessa päässä ei ole lainkaan pysäköintimahdollisuutta, vaan kaikki kulku alueelle tapahtuu Pälkäneen puoleisesta valtatien liittymästä, josta on myös pääsy parkkialueille.

Ensi viikon lehdessä tarkempaa ohjeistusta tapahtumasta.