Yrittäjäyhdistys ehdottaa valokuituiltaa

Viestintävirasto selvitti valokuidun saatavuutta eri kunnissa. Selvitys paljasti, että nettiyhteyksissä Pälkäne on takapajula. Tilanne vielä heikkenee, kun kuparilangat puretaan syksyllä keskustasta ja Laitikkalasta.
Viestintäviraston selvityksen tulokset kartalla: mitä sinisempi kunta, sitä paremmat yhteydet. Punaisen värin kirkkaus kertoo valokuidun kehnosta saatavuudesta. Pälkäne hohtaa punaisena sinisen Hämeenlinnan vieressä. Hämeenlinnalaista 60 prosenttia asuu valokuidun äärellä. Pälkäne on laajakaistavertailussa maan 317 kunnan joukossa 244. ja valokuituvertailussa 289.

Pälkäneen Yrittäjien kevätkokouksessa pohdittiin laajakaista-asioita. Monet yrittäjät ovat syksyllä menettämässä kiinteän nettiyhteyden, kun kuparilangat puretaan pylväistä samalla kun sähköjohdot siirretään maan alle suojaan. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäävä mobiiliyhteys ei täytä yrittäjien yhteystarpeita, ja siksi koko kuntaan pyritään rakentamaan valokuituyhteydet pala kerrallaan.

Kunta tekee keskustaan valmiiksi putket, joihin myöhemmin perustettava yhtiö voi vetää valokuidut. Sivukulmilla selvitetään kytkentäpisteitä, joista paikalliset valokuituosuuskunnat pääsevät liittymään runkoverkkoon.

Valokuituselvitystä kunnan tilauksesta tekevä Timo Ojala kertoi keskustan yrittäjille, että Teletalon ja Kankaanmaan välillä valokuitu olisi saatavissa jo nyt TPO:n kautta. Operaattori on luvannut ottaa lähiaikoina yhteyttä yrityksiin ja suuriin taloyhtiöihin.

Yrittäjät toivovat Pälkäneelle tilaisuutta, jossa operaattorin edustaja esittelisi yhteysasioita ja paikalliset asiantuntijat avaisivat monelle pienyrittäjälle hankalia valokuitukysymyksiä.

Sivukylistä ensimmäisenä valokuitua rakentavat Harhala ja Laitikkala. Harhalassa on tiiviillä alueella paljon valokuidun tarvitsijoita ja kytkentäpiste keskellä kylää. Laitikkalaan on perustettu osuuskunta, joka vetää yrityksiin ja taloihin valokuitua ennen kuin vanhat kuparilangat puretaan.