”Äitienpäivä saa mieleni herkistymään”

Pääkirjasto Arkissa järjestetään äitienpäivärunojen ja -laulujen iltaa maanantaina 4. toukokuuta kello 18. Esiintyjinä tilaisuudessa ovat Milja Jussila, Kaisa Pesu ja Jarmo Rantanen, joista Pesu ja Jussila lausuvat runoja, ja Rantanen soittaa kitaraa ja laulaa.

Kolmikon Elämän kaari -runoilta sai syksyllä valtavan suosion, ja äitienpäivä-runojen ja laulujen ilta onkin tavallaan jatkumoa tapahtumalle.

– Tilaisuuden jälkeen ihmiset alkoivat kysellä, koska seuraava tilaisuus järjestetään, Rantanen kertoo.

Rantasen mukaan lauluja ja runoja yhdistämällä esityksestä saadaan monipuolisempi ja vivahteikkaampi. Laulut johdattelevat runo-osioon, ja syventävät sitä.

Mitä kappaleita Rantaselta tilaisuudessa kuullaan?

– Esittämäni laulut ovat perinteisiä suomalaisia helppokulkuisia ja tutuhkoja sävelmiä.  Esimerkiksi ystäväni ehdottaman Sleepy Sleepersin kappaleen Äiti jätin pois valikoimasta, Rantanen naurahtaa.

Tällä kertaa tilaisuuteen otetaan mukaan kitaravahvistin, jotta esitys kuuluu peremmällekin saakka.

 

Äiti on kaunein sana

Tuskallista on olla äiti / tässä maailmassa. / Hirvittäväksi on runneltu sinut,/ kaunis elämä, /kun äidit sanovat; / parempi olisi lapsen kuolla. // Itku sodan polttamista maista, / tuska veristen pikku ruumiitten / ääreltä, romahtelevista taloista, / pakolaisten uupuneista / karavaaneista / humisee yli maailman…

Katri Valan Äidit-niminen runo on yksi tilaisuudessa esitettävistä paristakymmenestä runosta.

– Olemme valinneet tekstejä, jotka ovat tunnelmaltaan erilaisia. On vakavampia runoja, kuten tämä Valan runo, ja sitten kevyempiä, humoristisia runoja, Kaisa Pesu kertoo.

Esimerkiksi Juice  Leskisen sympaattisesta runokokoelmasta ”Äeti” Pesu on valinnut kolme runoa. Kaikki runot lukuun ottamatta yhtä, ovat suomalaisia.

Kaisa Pesu muistaa, kuinka Mikael Agricolan merkkivuoden kunniaksi järjestetyssä kilpailussa suomen kielen kauneimmaksi sanaksi valittiin äiti.

– Äitienpäivä on yhä itsellenikin tärkeä pyhä, vaikka oma äitini onkin kuollut jo yli 30 vuotta sitten, Pesu toteaa.

 

Ruusun terälehtiä lattialla

Myös Jarmo Rantanen pitää äitienpäivää tärkeänä juhlapäivänä.

– Äitienpäivä saa mieleni herkistymään, kun tulee ajateltua omaa äitiä, joka ei enää täällä kanssamme kakkuja leivo.

Rantasen perheessä äitienpäivänvietolla on pitkät ja pysyvät perinteet.

– Kerran tuli ripoteltua ruusun terälehtiä makuuhuoneesta keittiöön. Mutta yleensä kaava menee niin, että hiivimme lasten kanssa keittiöön ja katamme aamiaispöydän kakkuineen ja muine herkkuineen.  Sen jälkeen menemme herättämään äidin lauluin ja soitoin sekä annamme lahjat ja omatekemät onnittelukortit.   Sitten hänet saatetaan aamiaispöytään.  Joka vuosi hän jaksaa näyttää hämmästyneeltä, vaikka kaava on jo aikas tuttu, Rantanen naurahtaa.

Rantanen kertoo ihailevansa Kaisa Pesun ja Milja Jussilan huumorintajua ja näyttelemisen taitoa.

– He ovat aivan uskomattomia kyvyssään tuntea runoja ja muistaa niitä ulkoa. Nämä tyttöset pystyvät varmaankin heti herättyään ennan puuron syömistä lausumaan satakunta runoa  ulkomuistista. Minä sen sijaan tarvitsen jo muutamallekin laululleni nuotit eteeni.

Äitienpäivärunojen ja -laulujen ilta maanantaina 4. toukokuuta kello 18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.