Kukkia soi Rakan tahdissa ja perinteen pyörityksessä

Rakka Vastavirrassa.

22.-23. toukokuuta järjestettävä Kukkia Soi -festari nojaa tuttuun lähimusiikkiin, kun perjantai-illan soitannasta vastaa Rakka-yhtye. Lauantaina irrotellaan Duo Puhdin hauskassa, kansanperinnettä suurella rakkaudella ja melkoisella omavaltaisuudella käsittelevässä seurassa. Lauantai-iltapäivään mahtuu myös  perinneluento.

Rakka on ilmiö sinänsä. Yhtye esittää Kusti Vuorisen, Masa Orpanan ja Ville Rauhalan sävellyksiä, joissa on vaikutelmia muun muassa jazzista, bluesista, gospelista, kansanmusiikista ja vanhasta tanssimusiikista. Musiikki on yhtä aikaa uutta ja perinteistä, se sisältää runsaasti improvisointia, ja sointimaailmoissa käytetään tuoreesti rinnakkain jazzyhtyeelle tyypillisiä sävyjä ja uudenlaisia sointiyhdistelmiä.

Rakka-saundi onkin täysin omaleimainen ja sen huomasivat myös Soundi-lehden tuomarit, jotka rankkasivat Rakan viime talvena maan parhaiden bändien joukkoon:  ”Monissa improvisatoris-rytmimusiikillisissa yhteyksissä kunnostautuneista soittajista  kootun kvintetin soitossa kuulee jazzin, kansanmusiikin, suuren maailman, takametsän,  tarkkaan mietityn ja hihasta vedetyn musiikin tarjoamia vaikutteita. Lopputulos on  nautinnollista instrumentaaliseikkailua, joka kannustaa enemmän kuuntelemaan kuin luokittelemaan ja määrittelemään.”

Rakan kotipesä on Tervaniemen työväentalo Kuhmalahdella. Yhtyeen muodostavat Matti-Juhani Orpana, Kusti Vuorinen, Ville Rauhala, Tommi Kolunen ja Janne Tuomi.

 

Lauantaina Suistamoa ja Puhtia

Lauantaina 23. toukokuuta Kukkia Soi hiljentyy kuuntelemaan suistamolaista perinnemusiikkia uudella twistillä, kun tamperelainen muusikko Anne-Mari Kivimäki pitää soivan luennon aiheenaan Suistamo – Perinnelaboratorio. Kivimäki viimeistelee tohtorintutkintoaan Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla ja lopputyön aihe ja nimi, Suistamo – Perinnelaboratorio, juontavat erityislaatuisesta löydöstä, jonka Kivimäki teki karstulalaisen talon vintillä. Suistamo tutkii karjalaisevakon Ilja Kotikallion musiikillista perintöä.

Kotikalliota haastateltiin aikoinaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoihin tarinankertojana, mutta mies oli myös taitava ja tunnettu muusikko, joka soitti karjalaisia tanssisävelmiä karmuunilla, eli yksirivisellä haitarilla.

Tarinointinsa lomassa Ilja Kotikallio mainitsi, että hänen soittoaan on äänitetty vuonna 1958. Anne-Mari Kivimäki ryhtyi salapoliisiksi ja sai lopulta hankittua äänityksen tehneen Iivo Pehkorannan perillisten yhteystiedot. Heidän kotitalonsa vintiltä Karstulasta löytyi kelanauha, jolta saatiin digitoitua tunnin verran musiikkia. Näin vanha laulu, josta aiemmin oli saatu talteen vain alle puoli minuuttia, saattoi pidentyä jopa seitsemään minuuttiin.

 

Railakasta kyytiä kansanmusiikille

Puhti on kahden naisen kokoonpano, joka yhdistää tanssia, teatteria ja musiikkia tavalla, jota on luonnehdittu hyvällä tavalla törkeäksi. Puhdin muodostavat Anne-Mari Kivimäki ja tanssija Reetta-Kaisa Iles.

Kansanmusiikin voimakaksikko on temmeltänyt suomalaisen musiikin kentällä vuodesta 2001. Laahustavat tanhut ja kehruuvalssit saavat kyytiä näiden naisten käsissä. Puhti on voittanut lukuisia palkintoja. Hullun kohelluksen katkaisee välillä tyyni herkistyminen ja juuri kun kuulija luulee päässeensä jyvälle tyylilajista, rytmi muuttuu ja ollaan aivan uusissa sfääreissä.

 

Kukkia Soi  Mikkolan Navetalla 22.–23.5. Perjantaina kello 19 Rakka. Lauantaina kello 14 musiikillinen luento Suistamo-Perinnelaboratorio, jonne vapaa pääsy. Lauantaina kello 17 Duo Puhti. Keittoa tarjolla kello 16.