Pakkalaan jää ekopiste

Kodin talousjätteelle tarkoitetut keräysastiat poistuvat Pakkalan aluejätepisteeltä toukokuun lopussa. Keräyspaperille, lasille ja pienmetallille tarkoitetut astiat säilyvät nykyisellä paikalla edelleen.

Hanna-Kaisa Hirvosen perheen käyttöön tuleva jäteastia on jo tilattu. Talousjätteiden tuonti Pakkalaan kuuluu pian menneisiin käytäntöihin. Mukana aluejätepisteellä Aliisa-tytär.

Yhteiskäytössä olevan aluejätepisteen korvaa kiinteistökohtainen jätteidenkeräys. Tämä käytäntö koskee noin sataa taloutta Pakkalan kyläkeskuksessa. Alueen laitamilla asuvat vievät talousjätteensä joko Tursolan, Moltsian tai Töykänän aluejätepisteille kesäkuun alusta lähtien.

Kiinteistökohtaiseen jätehuoltoon siirtyvät taloudet ovat saaneet asiaa koskevan kirjeen Pirkanmaan Jätehuollosta.

– Meihin voi ottaa yhteyttä ja neuvotella palvelun saamisesta, vaikka asuisikin kyläkeskuksen ulkopuolella, aluepäällikkö Jari Haapala Pirkanmaan Jätehuollosta lupaa.

Jätehuollossa uuteen keräyskäytäntöön haluttiin siirtyä keskeisten aluejätepisteiden toimimattomuuden ja liiallisen kuormituksen takia.

 

Maksut pienenevät

Kiinteistökohtaiseen jätehuoltoon siirtyvät asukkaat hankkivat pihapiirinsä jäteastian, jonka tyhjennysvälin he saavat määrätä itse. Yleensä se on kahdesta neljään viikkoon talouden koosta riippuen.

Uusi käytäntö parantaa sen piirien pääsevien palvelua. Samalla myös jätehuollon kustannukset pienenevät, kun asiakas maksaa vain todellisesta käytöstä kiinteän maksun sijaan.

–Alkuun astia tyhjennetään neljän viikon välein. Näkee siinä, mikä on tarve. Maatuva jäte menee kompostoriin, mutta vaippajätettä tulee, Kauppilantien varressa perheineen asuva Hanna-Kaisa Hirvonen kertoo omasta tilanteestaan.

–Palvelu paranee ja jätemaksu pienenee. Tulee samalla tehtyä pakollinen koiran ulkoilutuslenkki, kun vie jätepussin 300 metrin päähän meidän talosta, Hirvonen lisää.

Jäteastian voi hankkia myös yhteiseksi lähellä asuvien naapureiden kanssa.

 

Lisää tyhjennyksiä

Uusi jätteiden keräyskäytäntö heikentää niiden asukkaiden palveluita, jotka edelleen vievät jätteensä aluejätepisteille. Matka lähimmälle keräyspaikalle pitenee, eikä aluepiste ole luontaisen asiointireitin varrella.

– Ei kivalta tunnu. Pakkala on niin hyvän reitin varrella. Nyt täytyy ajaa edestakaisin neljä kilometriä väärään suuntaan Moltsian jätepisteelle. Ei ole asiaa sinnepäin, Korpiniemessä asuva Pirkko Burman harmittelee.

– Selkeä huononnus ainakin meidän kannaltamme.

Pakkalan keräyspisteen lopettaminen lisää muiden aluejätepisteiden kuormitusta. Kesän ajaksi toukokuulta syyskuun loppuun, kun vielä mökkiläiset tulevat kausiluontoisiksi käyttäjiksi, Jätehuolto lisää viikoittaisia tyhjennyskertoja nykyisestä kahdesta kolmeen.

 

Tiedotus ontui

Jätehuollon muuttuminen nousi yhdeksi puheenaiheeksi Pakkalassa viime viikolla pidetyssä kyläkokouksessa. Kiinteistökohtaiseen jätehuoltoon liittyvät taloudet olivat saaneet kirjeen tulevasta muutoksesta, edelleen aluejätepisteille jätteensä vievät eivät.

Tiedotuskirjeiden koettiin lisäksi tulleen liian myöhään. Epäselvyyksien korjaamiseksi kyläyhdistys Vilpeilän Valpas laati asiasta oman asukastiedotteen.

– Aikaa vei senkin selvittely, keitä asia koskee, Tero Haapala perustelee tiedotusaikataulua.

– Jos oma jäteastia ei ole paikallaan toukokuun alussa, ei siitä tule seuraamuksia. Toukokuun aikana kun asian hoitaa kuntoon, niin hyvä, hän lisää.

Pirkko Burman pitää jätehuollon muutosta omalta osaltaan huonona ratkaisuna.