Neuvoja koulujen lakkauttamiseksi

Monettako kertaa Kangasalan kunta on lakkauttamassa kyläkouluja? Monettako kertaa niin, että on valtava kiire, valmisteluasiakirjat ei-julkisia ja vailla demokraattista käsittelyä vielä kuukautta ennen kuin nuijan pitäisi paukahtaa.

Liian monetta.

Nyt on suunnitelmissa lakkauttaa Lahdenkulman koulu jo elokuussa. Päätös tehtäisiin valtuustossa 8.6.2015 eli vasta kun Suvivirsi on jo soinut. Käsittelyaikaa jää jälleen pari viikkoa siitä, kun kouluverkkoselvitys tulee lautakunnan päätettäväksi 19.5.2015.

Lapsille ei voida kertoa mihin kouluun he menevät. Ei voida viettää viimeistä kevätjuhlaa ja laittaa pistettä pitkälle historialle.

Aikataulu kusi jo, niin kuin suomeksi sanotaan.

Meille luvattiin, että kouluverkkoselvitys valmistuu viimeistään maaliskuussa.  Käsittelyyn olisikin ollut vielä aikaa ennen Suvivirttä. Ei kai kunta vain ollut vaalitauolla, kun ikävä asia venyi?

Jos olisin juuttunut ajatukseen, että koulujen lakkautus on välttämätöntä, olisin nyt huolissani. Taas kerran prosessi venyi niin, että kiireen vuoksi voi löytyä juridinen, taloudellinen tai poliittinen este.

Olen ollut seuraamassa koulujen lakkautusprosesseja työni puolesta ja asukkaana yli 20 vuoden ajan. Haluan antaa koulujen lakkauttajille muutaman ilmaisen vinkin, miten lakkautus onnistuu.

Tehkää valmistelu niin avoimeksi kuin suinkin. Paras keino on ottaa suurimmat kriitikot mukaan heti kättelyssä. Saatte tietää heidän argumenttinsa, jotka pystytte huolellisilla laskelmilla ampumaan alas ajoissa. Syntyy myös vaikutelma yhteistyöstä, joka on aina parempi kuin salailu – vaikka lopputulos olisi sama.

Älkää missään nimessä tehkö valmistelua pelkkänä virkamiestyönä, koska väistämättä jotain jää huomiotta. Kannattaa hankkia kaikki olennainen tieto valmistelijoiden tietoon etukäteen, ei jälkikäteen kritiikkinä.

Tällainen valmistelu voi tuottaa tietoa, jota sektoriorganisaatio ei automaattisesti tuota. Kuten arvion siitä, monellako kyläinfran yhteyteen rakennetulla tontilla kunta saa tuloja enemmän kuin lakkautuksesta tulisi säästöjä. Miten asumisen ja työn näkymät muuttavat Tampereen kaupunkiseutua, ja niin edelleen.

Joskus on niin, että euron säästöllä tulee kympin vahinko. Väärin säästämiseen ei ole varaa. Kangasalan kunta elää yli varojensa aivan kuin Suomen valtiokin. On priorisoitava oikein ja säästettävä isoista asioista.

Kun kaikki eri osapuolien tuottama tieto on ajoissa olemassa, demokraattinen prosessi tuottaa viisaan tuloksen. Tuloksen, jossa plussat ja miinukset on punnittu. Sen jälkeen on pulinat pois. Kukaan ei pääse valittamaan puutteellisesta valmistelusta. Yksimielisyyttä ei senkään jälkeen voi pakottaa, mutta kaikki voivat tyytyä tulokseen.

Nyt lakkautusprosessi muistuttaa soten ajamista käärmeenä pyssyyn.  Siinäkin avainsana oli valmistelu. Se antaa aseet suoraan vastustajien käteen. Teinikielellä: spedeilyn jatkuminen varmistaa, että kouluja ei saada koskaan nurin.

Toki voi laskea vielä sen varaan, että kasvatus- ja opetuslautakunnalle ja valtuustolle on samantekevää, milloin he tulevat mukaan kuntalaisten asioiden käsittelyyn. On mahdollista, että luottamusmiehet mielellään ulkoistavatkin valtansa virkamiehille, koska se on helpompaa itselle.

On kuitenkin se vaara, että jokunen luottamusmies muistaa olevansa kuntalaisen – ei kunnan virkamiehen – edustaja. He voivat hermostua siitä, missä vaiheessa luottamusmiehet pääsevät prosessiin mukaan ennen kuin nuija kopahtaa. Heitä voi ärsyttää se, että virkakunta vie ja valtuusto vikisee.

Nyt on vaarana, että saamme taas kiireen kaupalla käsiteltäväksi samat virkamiesperustelut, jotka ovat tähänkin asti olleet kestämättömät. Jos haluaisin lakkauttaa koulut, näin ilmiselvää riskiä en viitsisi ottaa. Siirtäisin asian käsittelyn, ettei taas tulisi mokattua.

Pieniä kouluja on Kangasalla yritetty saada nurin nyt kuusi vuotta. Jotain vikaa tässä konsulttien ja virkamiesten vetämässä valmistelussa on, kun homma ei onnistu ja aina tulee kiire. Nyt kannattaa kokeilla jotain uutta: laajapohjaista prosessia, jossa annetaan vastustajien tarkistaa faktat, ja korjataan ne ajoissa. Jossittelulle ei jää sijaa, ja demokraattinen prosessi varmistaa, että järkevin argumentti voittaa.

Hannele Valkeeniemi