Oikeistopuhuria ja kovia aikoja

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Kalle Hyötynen patisti harmaan talouden kurittamiseen.

Kangasalla vapun vietossa kunnioitettiin perinteitä– Suoraman työväentalolla pidetyn juhlan lisäksi vapun kunniaksi järjestettiiin marssi.  Muistomerkillä puheen piti Suoraman Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Lehtonen, jonka mukaan on mahdollista, että työväki saa nyt kunnon puhuria osakseen oikeiston puolelta.

Pirkanmaalla vaalit menivät kuitenkin SDP:n osalta suhteellisen hyvin, Lehtonen kertoi. Eduskuntaan nousi kaksi SDP:n nuorta poliitikkoa Sanna Marin ja Ilmari Nurminen. He keräsivät yhdessä yli 15 000 äänen äänipotin.

Vuoden 1918 muistomerkillä muistettiin merkityksellisiä henkilöitä.

– Nämä ihmiset puolustivat demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Me tarvitsemme Suomeen työtä ja tuottavuutta. Palkansaajien ja työntekijöiden turvaa työelämässä on vahvistettava. Meidän tulee edelleen kehittää hyvinvointipalveluja niin, että jokainen täällä voi elää turvallisen elämän palveluista tinkimättä. Työstä saadun palkan, ansioturvan ja palveluiden pitää toimia ihmistä tukevana ja turvallisuuden tunnetta luovana, Mikko Lehtonen sanoi.

 

Tuloerojen kasvua ja leikkauksia?

Juhlapuhujan, vasemmistoliiton varapuheenjohtajan Kalle Hyötysen mukaan vaalituloksen valossa näyttää siltä, että maahan saadaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi oikeistohallitus, joka tulee leikkaamaan palveluita, kiihdyttämään tuloerojen kasvua ja heikentämään työntekijöiden asemaa. Hyötynen kertoi, ettei kadehdi voittaja Juha Sipilälle lankeavaa suururakkaa.

– Maalle pitäisi pystyä rakentamaan hallituspohja, joka kykenee tekemään tiukassa tilanteessa yksimielisesti kipeitä päätöksiä ja saamaan aikaiseksi kattavan yhteiskuntasopimuksen. Etelärannassa ymmärretään varsin hyvin, että lakonuhan poistuessa kaikki työntekijöiden oikeuksien heikennyksiin tähtäävät toimenpiteet voitaisiin varsin helposti toteuttaa, Hyötynen kertoi.

Näitä olisivat koeaikojen pidennykset, pätkätöiden teettäminen ilman perusteita, pekkasten ja lomaltapaluurahojen poistaminen ja palkkojen jäädyttäminen. Nopeasti voitaisiin myös vähentää ansiosidonnaisten päivien määrää ja luopua työvoiman tarveharkinnasta.

– Lakko-oikeuden mennessä katoavat työntekijöiltä kaikki edellytykset omien asioiden ajamiseen. Ammattiliittojen tehtäväksi jäisi parhaimmillaan konsultoivan asiantuntijatahon status. Pahimmillaan ne kuihtuisivat kahvinjuontikerhoiksi ennen lopullista valojen sammuttamista, Hyötynen väitti.

Puolueet kisaavat leikkauslistoillaan, mutta vieläkään ei ole uskallettu tarttua harmaan talouden miljardivirtoihin.

– Onkin mielestäni päivänselvää, että harmaaseen talouteen tarvitaan tiukempaa lainsäädäntöä, parempaa valvontaa ja kovempia sanktioita, Hyötynen sanoi ja esitti keinoiksi muun muassa maakohtaista kirjanpitoa, rahoitusmarkkinaveroa ja automaattista tietojen vaihtoa.

Työväen vappujuhlan järjestivät Kangasalan Vasemmistoliitto ry ja Kangasalan Sosiaalidemokraattinen kunnallisjärjestö ry.

Marjatta Pöllänen

Vuoden 1918 muistomerkillä käytiin aamulla lippujen ja ruusujen kanssa.


 

Miksi marssit?

 

Risto Lehto.

Risto Lehto, Pikkola, sd:

– Työn puolesta tänä päivänä ja suurta rahaa ja itsekkyyttä vastaan.

 

Olli Moisio, Suorama, sit.:

Olli Moisio.

– Vanhemmalla iällä (54 vuotta) yhteiskunnalliset asiat ja historia on alkanut kiinnostaa. Täällä pohjan tähden alla -kirja kertoi, kuinka väärin työväestöä on kohdeltu. Marssin oikeudenmukaisuuden puolesta ja rahan valtaa vastaan.

 

Pertti Salo.

Pertti Salo, Kirkonkylä, vas:

– Marssi on minulle äidinmaidosta saatu perinne. Vappu on työväen juhla ja työväen puolesta marssin, irti porvareista. Meillä vasemmistoliiton äänimäärä nousi pitkästä aikaa 177 uudella äänellä, mikä on 20 prosenttia vanhan kannatuksen päälle. Vaalityöllä epäillään olevan osuutta asiaan…