Turismia tuhoamassa

 

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

On helppo luetella suomalaiset turistikohteet. Niitä on noin 20. Suosituin on Lappi. Sinne matkustetaan kaukaakin, vaikka eteläreuna on tuhannen kilometrin päässä Helsingistä. Lapissa on turistien ihailemia hyviä hotelleja, tuntureita ja erityisesti niiden lempeitä muotoja. Sveitsissä ja Norjassa rinteet ovat jyrkkiä ja siksi sieltä ja Coloradosta tulevat maailman parhaat syöksylaskijat.

Toiseksi Suomen turismin vertailussa sijoittuu Helsinki. Kahdela sadalta risteilylaivalta pysähdytään vilkaisemaan Kauppatoria ja Temppeliaukion kirkkoa. Myös Esplanadin suosio on suuri, etenkin kun sitä voi kiertää ilmaiseksi. Eduskuntatalo on kuin hautamuistomerkki Washingtonin Pentagoniin ja Ceaucescun rakennuttamiin Bukarestin hallintorakennuksiin verrattuna. Olympiastadionin torni on puolet Tampereen Näsinneulasta. Dubaissa voi yöpyä 700 metrin korkeudessa. Turussa on komea linna, mutta eniten ihaillaan maailman kauneinta saaristoa.

* * *

Jokainen Travel -kanavaa seurannut tai paikan päällä vieraillut kokee Bilbaon Guggenheim-museon ja Sydneyn oopperatalon valtavan vetovoiman. Suomessa olisi ensimmäisen kerran mahdollisuus saada näiden yhdistelmä Etelärannan arkisten varastorakennusten paikalle. Muutamat rikkaat suvut ja säätiöt ovat sitoutuneet maksamaan Guggenheimin vaatiman pääsylipun. Muut kustannukset pitäisi saada helsinkiläisiltä ja muilta suomalaisilta, tosin puolta vähemmän kuin Olympiastadionin korjauksiin. Turismin tuhoaminen on tällä hetkellä halpamaista ja harkitsematonta. Suomi nousee myös kulttuurin ja jopa urheilun avulla. Jääkiekkoilukin tuottaa vuosittain verotuloja 100 miljoonaa euroa 750 miljoonan liikevaihdolla. Siinäkin luvussa on turismia KHL:n joukkueiden täyttäessä Finnairin koneita aina Siperiasta asti ja loistohotelleissa asumalla.

* **

HIFK:n suunnittelema suurhalli, neljäs Helsingin seudulla, tuntuu tosin tarpeettomalta, eikä sitäkään ilman veronmaksajia rakenneta. Kansallisoopperan vierestä se siirtynee kaupungin hallin naapuriksi, vaikka kaupunginhallituksessa on erikantaisuutta. Tuon Nordenskiöldin kadun hallin ja Uimastadionin välisen kallion alle on suunniteltuviidentuhannen katsojan monitoimihalli, mutta vaikka se olisi ratkaisuista edullisin, se ei kiinnostakaan kun siihen ei voida ympäristösyistä liittää asuntokerroksia maan päälle.

Yhteiskunnallinen keskustelu on tietenkin tarpeellinen eikä tätäkään tekstiä tarjota nahkakansissa. Perustelujen ja laskelmien pitäisi kuitenkin olla päteviä. On outoa, että esimerkiksi töölöläinen Sdp:n varavaltuutettu Karin Taipale pääsee aina vastustamaan kaikkea uutta. Viimeksi käydyssä vasemmistopuolueiden televisiotentissä Taipale jätti studion valot toteamalla kiihkon vallassa, että hallituspuolueista Kokoomus, Keskusta, Rkp ja sen ulkopuolelta Perussuomalaiset ovat äärioikeistolaisia puolueita työnsä jättävän hallituksen työtä arvioidessaan. Siinä asiassa hän kuitenkin oli johdonmukainen, että jälleen tuli täyslaidallinen kohti Guggenheimia.

Jossakin päin maata tuo olisi tuomittu kiihotuksena kansanryhmää vastaan.

Sitä Taipale ei tainnut enää muistaa, että tuossa äärioikeistolaisessa hallituksessa ponnisteleeloppuun asti myös hänen oma puolueensa Sdp.