Hallitusneuvottelut: EU-linjasta Perussuomalaisten kanssa neuvotellut Jouni Ovaska jatkaa koulutuskysymysten parissa

Keskustaväki kuuli tuoreet kuulumiset Smolnasta

Jouni Ovaska toi Keskustan Pirkanmaan piirin kokoukseen Honkalaan terveisiä hallitusneuvotteluista. Ovaska kävi heti hallitusneuvotteluiden alkajaisiksi EU-linjauksia läpi perussuomalaisten Timo Soinin kanssa. Kun EU-ryhmä sai työnsä valmiiksi, hämeenkyröläinen jatkoi koulutustyöryhmässä.

Lauantaina Aitoossa kokoontunut Keskustan Pirkanmaan piiri sai Honkalaan tuoreita kuulumisia Smolnasta, jossa on käyty kahden viikon ajan hallitusneuvotteluita.

Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska on yksi Keskustan yhdeksästä neuvottelijasta. Hämeenkyröläinen oli mukana jo tunnusteluvaiheessa, kun Keskusta kävi Perussuomalaisten kanssa läpi kynnyskysymyksiä, ennen kaikkea EU-linjaa.

Ovaska sanoo olevansa todella tyytyväinen siihen, mihin Timo Soinin kanssa päästiin.

– Julkinen paine oli kova ja moni odotti, mitä sieltä tulee, sillä Kokoomus ja Perussuomalaiset edustavat EU-politiikassa ääripäitä. Saimme aikaan paperin, joka korostaa Suomen asemaa EU:ssa.

Jouni Ovaskan mielestä Suomen EU-linja ei muutu radikaalisti, mutta siinä näkyy entistä vahvemmin kansallinen etu. Lähtökohdaksi otetaan, että jokainen maa huolehtii omasta taloudestaan, ja EU:n säätelyä pyritään vähentämään.

Myös keskustan kädenjälki näkyy EU-linjauksissa: mukaan nostettiin biotalous. Euroopasta halutaan tehdä uusiutuvan teknologian edelläkävijä.

 

Luottamuksen ilmapiiri

Puolueet ovat kehuneet ja media hämmästellyt hallitusneuvotteluiden sujuvuutta ja hyvää henkeä. Jouni Ovaskan mielestä neuvotteluita käydään juuri niin luottamuksellisessa ilmapiirissä kuin tiedotustilaisuuksissa vakuutellaan.

– Kokoomus ja demarit kävivät edellisiä hallitusneuvotteluita julkisuuden välityksellä. Nyt ei ole tullut vuotoja eikä riitoja, Ovaska kehuu.

Hallitusohjelmasta pyritään tekemään entistä tiiviimpi.

– Jokainen joutuu luopumaan jostakin. Olennaista on kokonaisuus – laadimme yhteisen muutosohjelman, jonka mukaisesti aletaan tehdä töitä Suomen eteen.

Jouni Ovaska vitsailee, että edellisessä hallitusohjelmassa jokaisen substantiivin eteen lisättiin kuusi adjektiivia. Nyt keskitytään verbeihin.

29-vuotias Ovaska kuuluu hallitusneuvotteluiden nuoriso-osastoon. Hän vertaa Smolnan tiiviitä neuvottelupäiviä seurakuntaleiriin.

– Paikka on intiimi, ja olemme tiiviisti yhdessä. Aamulla porukka kokoontuu aamupalalle, sitten jakaudutaan neuvotteluihin. Välillä käydään vain lounaalla ja illallisella. Itse olen yrittänyt lähteä iltakymmeneltä, mutta osa jatkaa puolille öin.

 

Koulutuksen rakenteita uusiksi

Kun hallitusneuvottelijoiden EU-ryhmä sai työnsä päätökseen, Jouni Ovaska jatkoi koulutustyöryhmässä. Siellä joudutaan tekemään linjauksia ja leikkauksia, jotka tuntuvat tavallisen suomalaisen arjessa.

– Saamme maanantaiaamuna talousryhmästä lukuja. Työryhmältä odotetaan kykyä rakenteellisiin muutoksiin.

Säästöt eivät tule kenellekään yllätyksenä. Niiden tarvetta vielä alleviivaa EU-komission vakava velkaantumisvaroitus.

– Talouskysymyksissä on pakko saada aikaan ratkaisuja, jotka osoitetaan kesäkuussa EU:lle.

Jouni Ovaska toivoo edelleen, että hallitusneuvotteluiden alla torpattu yhteiskuntasopimus syntyisi. Silloin talouden oikaisemisessa päästäisiin vähemmillä leikkauksilla.

Hallitusneuvottelija Jouni Ovaska ja sastamalalainen kansanedustaja Pertti Hakanen poikkesivat lauantaina Keskustan Pirkanmaan piirin kokouksessa Honkalassa.

 

Ylöjärveläinen Riitta Koskinen aloitti vuodenvaihteessa Keskustan Pirkanmaan piirin puheenjohtajana.

Hajarakentamista pitäisi helpottaa

Tulevan hallituksen ohjelmassa ei ole vielä käsitelty Pirkanmaalle tärkeitä yksityiskohtia. Maakunnassa on muun muassa isoja liikennehankkeita, jotka odottavat rahoitusta.

Pirkanmaan Keskusta toivoo, että uusi hallitus helpottaa haja-asutusalueille rakentamista. Byrokratian purkutalkoissa tulisi keventää rakentamisen lupavaatimuksia ja helpottaa vapaa-ajanasunnon muuttamista vakituiseksi asunnoksi.

Pirkanmaan Keskustan mielestä maankäytön ohjaaminen rajoittaa nykyisin ihmisten elämäntapaa. Lapsiperheet haluaisivat muuttaa haja-asutusalueille, jossa olisi tilaa harrastuksille ja kotieläimille. Haja-asutusalueille on kuitenkin hankala saada lupia.

Honkalan piirikokouksen mielestä uuden hallituksen olisi turvattava kuntien ja kylien asema maankäytössä. ELY- keskuksen veto-oikeutta sen sijaan pitäisi rajoittaa.

Pirkanmaan Keskustan mielestä on kohtuutonta, että tontti maksaa yhtä paljon kuin talo.

– Vallalla oleva keskittävä ja rajoittava maankäytön ohjaus johtaa asumiskustannusten nousukierteeseen ja uudisrakentamisen painottumiseen kalleimmille alueille. Rakennusmaasta on tullut kallis niukkuushyödyke.

Kasvukeskuksien hintataso on karkaamassa pienituloisten, lapsiperheiden ja nuorten tavoittamattomiin.

– Kohtuuhintaisten asuntojen puute yhdessä työpaikkojen keskittymisen kanssa rajoittaa talouskasvua ja työllisyyden paranemista, Pirkanmaan keskustalaiset katsovat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?