Auttaja: Eila Rautakoskelle myönnettiin 5000 euron palkinto eettisestä vapaaehtoistyöstä

Kiitos, hiljainen huolenpitäjä

Eila Rautakoski on hyvillään siitä, että sairaanhoitopiiri huomioi vapaaehtoistyön merkityksen.

Rautajärveläinen Eila Rautakoski on saanut Pirkanmaan tämänvuotisen etiikan edistämispalkinnon. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin 5000 euron suuruinen palkinto myönnettiin Rautakoskelle hänen 20 vuotta kestäneestä aktiivisesta vapaaehtoistoiminnastaan Luopioisissa ja Pälkäneellä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus ja hoitoeettinen neuvottelukunta pitivät Rautakosken vapaaehtoistoimintaa mielenterveyskuntoutujien hyväksi esimerkillisenä ja eettisesti korkealle arvostettavana.

Palkinnon luovutti piispa Juha Pihkala sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksen yhteydessä 25. toukokuuta.

 

Yllätys pysäytti päiväksi

– Minulle tuli täysin yllätyksenä, kun neuvottelukunnan sihteeri muutama viikko sitten soitti ja kertoi, että tällainen palkinto on myönnetty. Minulla ei ollut mitään tietoa, että sitä olisi edes haettu. Koko sen päivän kuljin ja ihmettelin, että voiko tämmöistä tapahtua, Eila Rautakoski kertoi tuoreeltaan juhlallisuuksien jälkeen.

Hän on tottunut tekemään työtään hiljaisesti ja huomaamatta, ei esiintymään ventovieraiden edessä.

Siksi palkinnon vastaanottaminen jännitti etukäteen, vaikka piispa lievittikin pahinta kihelmöintiä tulemalla juttelemaan ennen tilaisuuden virallista alkua.

Palkinnostaan Rautakoski  on hämmentyneen kiitollinen. Kun ei osannut odottaa yhtään mitään, 5000 euroa tuntuu käsittämättömältä summalta.

– Totta kai tuntuu hirveän hyvältä nähdä, että vapaaehtoista mielenterveystyötä arvostetaan sairaanhoitopiirissä, hän sanoo.

Palkinnon myöntämisperusteissa todetaan, että Eila Rautakoski on tehnyt merkittävän vapaaehtoisen työuran mielenterveyskuntoutujien parissa Luopioisissa ja Pälkäneellä.

Hän on toiminut sekä mielenterveyskuntoutujien tukihenkilönä että vertaistukiryhmien ohjaajana. Hän on ollut perustamassa ja organisoinut Pälkäneen mielenterveysyhdistys Tuikkeen, joka itsenäistyi tämän vuoden helmikuussa, ja on jäsenmäärältään jo 80 henkeä.

Eila Rautakoski ohjaa tällä hetkellä Tuikkeen kahta vertaistukiryhmää sekä jumpparyhmää Luopioisissa ja Luja-Lukon vesijumpparyhmää. Hän toimii myös seurakunnan Vierellä kulkijat -ryhmässä, joka käy muun muassa vanhainkodilla virkistämässä ja ulkoiluttamassa asukkaita.

 

Vertaistuki säästää kaikkia

Eila Rautakosken kipinä auttamistyöhön syttyi yli kaksikymmentä vuotta sitten kunnan tukihenkilökoulutuksesta.

– Siinä sai valita järjestön, jossa halusi toimia, ja minä tunsin mielenterveyspuolen omimmaksi itselleni. Aluksi olin henkilökohtaisena tukihenkilönä, ja mielestäni opin paljon siinä tehtävässä, hän kertoo.

Työ on hänestä jatkuvasti yhtä antoisaa. Kahta samanlaista päivää ei ole, ja kun esimerkiksi retki tai tapahtuma on onnistunut ja ryhmäläiset ovat tyytyväisiä, hän on itsekin onnellinen.

Yhteiskunta ei syystä tai toisesta rahoita mielenterveyspuolen vapaaehtoistyötä kovinkaan runsaskätisesti. Eila Rautakoski kiittää Pälkäneen kuntaa siitä, että vertaistukiryhmille on järjestynyt hyvät tilat.

– Siltä osin Pälkäne antaa tukea enemmän kuin moni muu kunta. Emme me tilavuokria pystyisi maksamaan emmekä toisaalta tekemään mitään ilman tiloja, hän toteaa.

Eila Rautakoski muistuttaa, että vertaistuki mille tahansa sitä tarvitsevalle ryhmälle on selvää säästöä yhteiskunnalle. Mielenterveystyössä pätee sama kuin esimerkiksi perhetyössä: kaikki mitä voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa kevyin keinoin vähentää hoitokustannuksia.

– Nähtävästi tälläkin alalla tarvitaan koko ajan enemmän vapaaehtoistyötä, nythän suuntaus yhteiskunnassa menee niin. Toivon, että saisimme uusia tekijöitä – että ihmiset jaksaisivat sitoutua, sillä sitä tämä vaatii. Jos lähtee mukaan, täytyy pysyä mukana, Rautakoski pohtii.

Eila Rautakoski tarjoaa palkintokahvit mielenterveysyhdistyksen sekä Vierellä kulkijoiden väelle ja muille tukijoukoilleen Luopioisten Yhdistysnurkalla keskiviikkona 3. kesäkuuta kello 13–15.

Palkintoa ehdotettiin yhdeksälle

Sairaanhoitopiirin valtuusto perusti etiikan edistämisrahaston Taysin täyttäessä 40 vuotta. Rahastosta palkitaan vuosittain henkilöitä ja hankkeita, jotka edistävät eettisten näkökumien esilletuomista väestön terveydenhuollossa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Palkintoa ei voi hakea itselleen, joten se ei ole apuraha.

Ehdotukset palkinnon saajaksi tehdään sairaanhoitopiirin hoitoeettiselle neuvottelukunnalle, joka sai tämänvuotisen avoimen haun kautta yhteensä 14 ehdotusta palkinnon saajaksi. Palkinnon saajiksi ehdotettiin yhdeksää eri henkilöä tai tahoa. Palkinto on myönnetty aikaisemmin 11 kertaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?