Pälkäneläisilmiö riemastutti Latviassa

Alkulämmittelyn jälkeinen keskittyminen peliin.

Pälkäneen Luja-Lukon jääkiekon harrastejoukkue PäLu Roosters pelasi 13.–17. toukokuuta Riiassa kovatasoisessa harrastekiekkoturnauksessa. Kansainvälisessä turnauksessa oli Suomen ja Latvian lisäksi mukana venäläis-, ruotsalais-, kanadalais-, sveitsis-, valkovenäläis- ja tšekkijoukkueita.

20 osanottajaa oli etukäteen arvottu neljään alkusarjalohkoon. Lukko pelasi lohkossa A, jonka muut joukkueet olivat Zapad Rossii Venäjältä, Näcken86 Ruotsista, Chiasso Sveitsistä ja Wargamers Valko-Venäjältä.

Mustiin pikkutakkeihin sonnustautuneet pälkäneläiset lähtivät matkalle hurtilla huumorilla. Positiivinen ilmapiiri välittyi ajoittaisesta kielimuurista huolimatta niin kanssamatkustajille kuin turnaukseen muille osanottajille.

Lukon miehistö koostui pääasiassa pälkäneläisistä harrastejääkiekkoilijoista. Muutamat ikävät loukkaantumiset heikensivät hieman kokoonpanoa turnauksen alla. Maalivahti Sami Rajala ja hyökkääjä Tuomas Kiiltomäki satuttivat jalkansa juuri ennen turnausta, eivätkä siten pystyneet pelaamaan.

 

Kova ja kokenut avausvastustaja

Joukkueen GM Sakari Järvinen ja joukkueen tämänvuotinen maskotti.

Lukko saapui Riikaan jo turnausta edeltävänä päivänä. Ensimmäisessä ottelussa vastustajaksi asteli etukäteen erittäin kovaksi joukkueeksi arvioitu venäläinen Zapad Rossii. Lukko oli kuitenkin hyvin mukana alusta lähtien, eivätkä venäläiset saaneet otetta.

Torjuntavastuun ensimmäisessä pelissä saanut Kimmo Kotanen hoiti tonttinsa erinomaisella varmuudella. Pälkäneläiset jaksoivat vastustajan kyydissä hyvin ensimmäisen erän, joka tasattiin 2–2 numeroin.

Toisessa ja kolmannessa erässä vastustajan kovuus ja kokemus kuitenkin näkyivät. Lukko joutui antautumaan paineen alla ja ottelu kirjattiin lopulta venäläisille lukemin 8–3. Lukon maaleista vastasivat Jouni Heinonen, Kauko Vuorinen ja Pekka Uotila.

Toinen ottelu pelattiin heti parin tunnin tauon jälkeen. Vastaan astui ruotsalainen Näcken86. Tämä ottelu arvioitiin ennakolta avauspeliä tasaisemmaksi.

Mika Viitanen luisteli maalin suulle avausottelussa jalkansa loukanneen Kimmo Kotasen tilalle. Lukko sai hyvän alun, eikä vastustaja pystynyt vastaamaan nopeaan hyökkäyspeliin. Ruotsalaisten harvat hyökkäykset päätyivät Viitasen varmoihin torjuntoihin. Lukko karkasi kahdessa ensimmäisessä erässä jo 3–0 johtoon Pekka Uotilan, Mikael Klasilan ja Kauko Vuorisen maaleilla.

Päätöserään ruotsalaiset tulivat kuin uutena joukkueena ja peli kääntyi vastustajalle. Näcken tuli jo maalin päähän, mutta Mika Viitasen loistavat torjunnat ja joukkueen kurinalainen puolustus eivät päästäneet ruotsalaisia sen lähemmäksi. Pekka Uotila viimeisteli Lukon 4–2 voiton tyhjään maaliin.

 

Kirvelevä takaisku viime hetkellä

Jos ei pelissä tullut maaleja tarpeeksi, niin ulkona sai yrittää uudestaan.

Toisena päivän ensimmäisessä ottelussa Lukko kohtasi Chiasson. Sveitsiläisjoukkue tiedettiin edellisvuosien menestyksen perusteella äärimmäisen kovaksi nipuksi. Lukko kuitenkin taisteli ja jopa voiton avaimet olivat pälkäneläisten käsissä. Mika Viitanen torjui erinomaisella varmuudella ja Lukon puolustuspelaaminen oli jälleen loistavalla tasolla.

Harmittavasti aivan viime hetken maaleilla Chiasso kuittasi 4–3 voiton. Lukosta maalinteossa onnistuivat Otto Norokorpi, Pekka Uotila ja Jouni Heinonen.

Alkusarjan viimeisessä ottelussa kohdattiin valkovenäläinen Wargamers, joka tiedettiin jo ennakkoon lohkon heikoimmaksi lenkiksi. Helppo ottelu pelattiin käytännössä yhtä maalia. Lukon maalia vartioinut Sami Kotanen ei joutunut torjumaan kuin kuusi kertaa. Peli päättyi lopulta Lukon 10–0 voittoon. Pälkäneläisistä maaleja tehtailivat Kimmo Kotanen kolmeen kertaan, Mikael Klasila kahteen kertaan sekä Kauko Vuorinen, Jussi Klasila, Timo Westerberg, Vesa-Matti Järvinen ja Johannes Järvinen kukin kertaalleen.

Lukko sijoittui alkusarjassaan kolmanneksi, mikä tarkoitti että jatkosarjassa pelattaisiin sijoista 9–12.

 

Turnaus päättyi rankkaritappioon

Ensimmäisessä sijoitusottelussa vastustajaksi luisteli sveitsiläinen Muratti Fisters. Sveitsiläiset tulivat erittäin kovasta alkulohkosta, joten ottelusta odotettiin vaikeaa.

Vastustajan maalivahdin kuljetus oli juuttunut Riikan aamuruuhkaan ja sveitsiläiset joutuivat aloittamaan ilman maalivahtia. Tämä sekoitti Lukon peliä, eikä maalinteko tahtonut onnistua, vaikka vastustaja pelasi ilman veskaria kuusi ensimmäistä minuuttia.

Lukon peli aukesi, kun sveitsiläiset saivat veskarin maalille. Pälkäneläiset tahkosivat tasaisesti osumia, eikä vastustaja kyennyt murtamaan Mika Viitasen vartioimaa maalia.

Kolmanteen erään lähdettiin Lukon 3–0 johdossa. Erän alkuun pälkäneläisille koitti musta hetki. Vastustaja rankaisi jäähyistä ja nousi maalin päähän.  Lukon loistava viisikkopelaaminen palkittiin kuitenkin 4–3 voitolla. Maalintekijöinä kunnostautuivat Pekka Uotila kahteen kertaan ja Jarkko Virtanen, Jouni Heinonen sekä Timo Westerberg.

Turnaus huipentui C-tason finaaliin, jossa Lukko kohtasi ruotsalaisen Alta If Vetsin. Ottelu oli aavistuksen vastustajan hallintaa, mutta maalia vartioinut Mika Viitanen teki loistavia pelastuksia. Viitanen torjui muun muassa kolme peräkkäistä laukausta maskillaan.

Ottelu eteni tasaisena alusta loppuun ja kolmannen erän jälkeen tilanne oli tasan 3–3. Niinpä turnauksen yhdeksäs sija ratkaistiin voittomaalikilpailussa.

Lukko ei onnistunut ohittamaan ruotsalaisten maalivahtia ja molemmat vastustajan laukaisijat viimeistelivät näytöstyyliin. Edes loistavasti pelanneella Mika Viitasella ei ollut edes mahdollisuutta torjua näitä laukauksia.

 

Lukko oli päätösgaalan tähti

Turnauksen päätteeksi järjestettiin päätösgaala Riikan keskustan kattoterassilla. Juhlavassa tilaisuudessa palkittiin suuren maailman tyyliin joukkueita ja turnauksen parhaita pelaajia.

Lukon turnaushuumori oli vakuuttanut kaikki muut joukkueet ja joukkue keräsi koko illan parhaat aplodit. Tilaisuuden juontaja kutsui Lukon noutamaan C-tason hopeamitalia seuraavin sanoin: ”Seuraavaksi palkitaan, ei pelkästään jääkiekkojoukkue, vaan suoranainen ilmiö, joka tulee Suomesta ja on nimeltään PäLu Roosters.”

Kun joukkue asteli lavalle, koko yleisö nousi ylös ja yhtyi Heikki Nymanin aloittamaan Den glider in -lauluun. Mika Viitanen palkittiin ansaitusti turnauksen parhaana maalivahtina.

Lukko sijoittui C-tasolla toiseksi ja koko turnauksessa kymmenenneksi. Lukko oli turnaukseen osallistuneista suomalaisista joukkueista ylivoimaisesti paras. Muiden suomalaisjoukkueiden sijoitukset jäivät 15. huonommalle puolelle.

Riga Cup oli hyvin organisoitu ja erittäin kovatasoinen: kuusi peliä kolmessa päivässä tuntuivat pelaajien jaloissa. Ei ihme, että tapahtumaa markkinoidaan Euroopan parhaana ja kovatasoisimpana harrastekiekkoturnauksena.

PäLu Roosters tulee tulevinakin vuosina edustamaan pälkäneläistä jääkiekkokulttuuria vastaavanlaisissa turnauksissa. Joukkueen seikkailuja voi seurata facebookissa: www.facebook.fi/paluedustus/

Pälkäneläiskiekkoilijat huipensivat kautensa Latvian kansainvälisessä turnauksessa.

 

Lukon pistepörssi

Kimmo Kotanen 5+4=9

Pekka Uotila 7+1=8

Mikael Klasila 3+4=7

Timo Westerberg 2+3=5

Johannes Järvinen 1+4=5

Jouni Heinonen 3+0=3

Vesa-Matti Järvinen 1+2=3

Sami Kotanen 0+3=3

Ismo Hemilä 0+3=3

Kauko Vuorinen 2+0=2

Jussi Klasila 1+1=2

Jarkko Virtanen 1+1=2

Mika Viitanen 1+0=1

Otto Norokorpi 1+0=1

Sakari Järvinen 0+0=0

Ville Klasila 0+0=0

Heikki Nyman 0+0=0

Hannu Järvinen 0+0=0

 

Taustajoukot:

Päävalmentaja Jukka Saarinen

Maalivahtivalmentaja Sami Rajala

Valmentaja Tuomas Kiiltomäki

Mentaalivalmentaja Mika Veijalainen

Fysiikkavalmentaja Kalle Klemola

Huoltaja Pauli Nyman

Maskotti Aku Pietilä