Esa Jokinen: Pitkäaikainen toimitusjohtaja päätyi Luopioisten Osuuspankin seinälle

Silmien pilke tallentui muotokuvaan

Riikka Lenkkeri, Esa Jokisen muotokuva ja sen malli.

– Ei sitten mitään pönöttävää, vaan sellainen persoonallinen, Esa Jokinen evästi muotokuvamaalari Riikka Lenkkeriä, kun Luopioisten Osuuspankin hallitus halusi ikuistaa eläkkeelle jäävän toimitusjohtajan pankin seinälle.

Riikka Lenkkeri kuunteli muotokuvan paljastustilaisuudessa kainalot kosteana, kun juhlavieraat kuvailivat, miten epämuodollisella toimitusjohtajalla oli aina pilkettä silmissään.

– On turvallista tietää, että valvot jatkossakin pilke silmässä työskentelyämme kokoushuoneen seinällä, hallituksen puheenjohtaja Jaana Jokinen kiitteli pidettyä toimitusjohtajaa.

Lenkkeriä jännitti, oliko tuo pilke katsojien mielestä tallentunut pian paljastettavaan muotokuvaan. Vapauttava ”tuomio” tuli pian puolueettomalta taholta, kun Jokisen jälkikasvua seisahtui taulun äärellä.

– Ihan puistatti, sillä siinä on aivan isän ilme. Pilke silmissä kertoo siitä hyväntahtoisesta välittämisestä, jolla hän aina huolehti sekä asiakkaistaan että perheestään, poika kuvasi.

 

Esa Jokisen muotokuva paljastettiin viime viikolla.

Ei yksin mitään aikaan saa

Esa Jokinen teki muotokuvaa varten kuusi reissua Riikka Lenkkerin työhuoneelle Mänttään. Sekä muotokuvan malli että maalari kehuivat monituntisten sessioiden keskustelutuokioita hienoiksi ja antoisiksi. Esa Jokinen oli vakuuttunut siitä, että keskusteluiden ansiosta tauluun tallentui muutakin kuin pelkät kasvonpiirteet.

Pankilla puhunut Jaana Jokinen korosti, ettei muotokuvan paljastustilaisuus ole mikään jokapäiväinen juttu maalaiskylässä.

– Sellaista ei täällä tapahdu joka vuosi eikä edes joka vuosikymmen, vaan enintään muutaman kerran vuosisadassa.

Puhuja vakuutti, että Esa Jokinen on taulunsa ansainnut. Taulun malli sen sijaan olisi mielellään ikuistanut seinälle koko pankin henkilöstön ja hallinnon.

– Eikö osuustoiminta-aatteen isä Hannes Gebhardkin ole sanonut, ettei yksin mitään saa mitään aikaan, vaan yhdessä.  Kaikki työntekijät ovat olleet minua pidempään ja hallinnossakin on vielä mukana sellaisia, jotka olivat aikanaan minua valitsemassa.

 

Jokinen ajoi pankin ja asiakkaan etua

Hallituksen puheenjohtaja Jaana Jokinen puhui muotokuvan paljastustilaisuudessa.

Jaana Jokinen kehui eläkkeelle siirtynyttä toimitusjohtajaa ihmisläheiseksi ja leppoisaksi johtajaksi, jonka huoneeseen ei tarvinnut astua hattu kourassa.

– Minut otti vastaan pilkesilmäinen, talonrakennushankkeestamme aidosti kiinnostunut pankinjohtaja, jonka suhtautuminen oli nykyajan muoti-ilmaisua käyttääkseni äärimmäisen asiakaslähtöinen, Jaana Jokinen muisteli ensikohtaamistaan Esa Jokisen kanssa.

Hallituksen puheenjohtaja kehui, että toimitusjohtaja osasi yli 25-vuotisella urallaan vaalia sekä asiakkaan että pankin etua. Vuosiin mahtui niin 1990-luvun alun pankkikriisi kuin viime vuosien ennätyksellinen alhaisen korkokatteen aikakin.

– Onnistuneilla sijoitusratkaisuillaan Esa on pystynyt turvaamaan pankkimme tuloksen ja vakavaraisuuden. Se on nyt tasolla, jota voimme ylpeinä esitellä OP-ryhmän muihin pankkeihin verrattuna. Ilman vahvaa tasetta ja korkeaa vakavaraisuutta meillä ei olisi mahdollisuutta jatkaa itsenäisenä pikku pankkina, Jaana Jokinen muistutti.

Hän kertoi, että osuuspankkiryhmä aivan pääjohtajaa myöten oppi tuntemaan Esa Jokisen periksi antamattomana pienten pankkien puolustajana ja äänitorvena.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?