Markkinatuliaisia Patulle

Karkkitutteja maiskutellet pojat miettivät, viitsikö onnenpelejä kokeilla.     – Ei oo rahaa ja kortti ei kelpaa, joku totesi. – Ja huijausta se kumminkin olis, toinen arveli. Vai olisiko sittenkään?

 

Luja-Lukon tytöt hoitivat makkaramyyntiä ja Kimmo Ketolan järjestäjien kojun isännyyttä.

Ensimmäinen kesäviikonloppu, koulun päättäjäiset takana, omenapuut kukassa – ja mitä vielä? Pälkäneen markkinat, vastaisi aika moni paikallinen asukas ja kesäpälkäneläinenkin, sillä niin pitkään paikkakunnan kesä on käynnistetty palokunnan kentällä Lukon ja myöhemmin Luja-Lukon markkinatunnelmissa.

Tänä vuonna otettiin sen verran varaslähtöä, että markkinapäivä siirrettiin perinteisestä kesäkuun ensimmäisestä sunnuntaista toukokuun viimeiseen.

Markkinoita raikasti navakka kesätuuli, joka sai kaikki lelukauppiaiden viipperät pyörimään, piti mainosliput tyylikkäästi vaakatasossa ja pyyhki kevyimpiä paitoja ja huiveja alas vaatekauppiaiden tangoilta.

– Ei tuuli mitään haittaa, kunhan ei sada eikä ole kylmä, vakuutti Kimmo Ketola järjestäjätahon omasta kojusta.

Hän kertoi, että markkinoille saatiin yhtä kiitettävä määrä myyjiä kuin aikaisempinakin vuosina. Tyhjiä aukkoja ei riveihin juuri jäänyt.

– Täältä varattiin 67 paikkaa, mikä tarkoittaa, että kauppiaita on nelisenkymmentä, koska osa tarvitsee useampia paikkoja, Ketola selitti.

Hämäsikö toukokuu asiakkaita?

Ritva Nikkilä (oikealla) valitsi herkkupaloja Patu-koiralle Kristiina Mussalon Koirien herkkutorilta.

Luja-Lukon markkinoilla ei tarvinnut moittia ainakaan valikoiman suppeutta, sillä tupaten täysien myyntikojujen rivit ulottuivat palokunnan parkkipaikalta Vilpolan edustalle asti. Perinteisten karkki-, lelu-, kukka- ja vaatekojujen seasta löytyi erikoisempaakin, kuten vitamiinivalmisteita, ompelutarvikkeita ja riippumattoja.

Hattulalainen Kristiina Mussalo myi kuvakynttilöitä valmistavan yrityksensä Kiikiliinu ky:n pöydässä kynttilöiden ohella siankorvia ja muita herkkupaloja koirille.

Niistä ilahtui muiden muassa Ritva Nikkilä päästessään valitsemaan tuomisia villakoira Patulle, joka on hänellä usein hoidossa.

– Patu tykkää näistä valtavasti. Se on niin kiltti ja mukava koira, että sille kiva tuoda tuliaisia, hän selitti.

Kristiina Mussalo on usein ennenkin ollut myymässä tuotteitaan Luja-Lukon markkinoita. Katinalasta on nopea ajomatka, ja myynti on tavallisesti hyvä. Nyt päivä oli kuitenkin odottamattoman hiljainen.

– Olen ihmetellyt, miksi väkeä käy vähemmän kuin yleensä, vaikka sääkin on aurinkoinen ja hyvä. Luulen, että se johtuu siitä, että markkinat ovat nyt toukokuun puolella. Moni varmaan uskoi, että perinteinen päivä olisi tänäkin vuonna markkinapäivä, Mussalo arveli.

Viereisen myyntikojun vitamiinikauppiaat olivat samaa mieltä kuin Mussalo. Heilläkään kauppa ei ollut käynyt toivotulla tavalla.

– Eivät ihmiset osaa tulla, kun tämä ei ole se tuttu päivä, he päättelivät.