Maastopyöräenduro: Jyri Nousiainen kiertää maastopyöräenduron Suomen cupia

Monipuolinen ja rento laji

Sappeessa harjoitteleva Jyri Nousiainen ajaa tällä kaudella maastopyöräenduron SM-sarjaa miesten yleisessä luokassa.

Maastopyöräendurossa vauhti ei ole kaikki kaikessa – tärkeämpiä ovat hyvä peruskunto ja pyöränkäsittelytaito.

– Olen harrastanut aikaisemmin vauhdikkaampaa alamäkipyöräilyä, mutta maastopyöräenduron monipuolisuus viehättää tällä hetkellä enemmän. Haastetta tuovat erityisesti lajin teknisyys ja vaatimus hyvästä ajosilmästä, pälkäneläinen Jyri Nousiainen kertoo.

Nousiainen kiersi viime vuonna maastopyöräenduron SM-sarjaa harrastesarjassa, jossa ei lasketa pisteitä tai jaeta palkintoja. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä, ja toukokuussa Messilästä startanneeseen kauteen pälkäneläinen lähtee ajamaan miesten yleiseen sarjaan.

– Ensimmäisen osakilpailun ajoin Fatbike-sarjassa, jossa pyöränrenkaan leveyden tulee olla vähintään kolme tuumaa. Kisa päättyi osaltani kalustorikkoon. Loput osakilpailut ajankin tänä vuonna yleisessä luokassa, Nousiainen suunnittelee.

Messilän lisäksi Suomen Cupin pisteistä kilpaillaan tällä kaudella Himoksella, Levillä, Tahkovuorella sekä Sappeella. Nousiainen kehuu endurokilpailujen ilmapiiriä rennoksi ja hyväntuuliseksi. Osallistumiskynnys on pyritty pitämään matalana, joten kilpailijat eivät tarvitse lisenssiä ja kilpailemaan voi lähteä, vaikka ei olisi minkään seuran jäsen.

– Tapaturmavakuutuksen on toki hyvä olla kunnossa, Nousiainen lisää.

Erikoiskokeita ja siirtymisiä

Endurokilpailu koostuu useista erikoiskokeista, joilla on ajanotto, sekä erikoiskokeiden välisistä siirtymätaipaleista, joilla ei ole ajanottoa. Erikoiskokeet ovat pääasiassa alaspäin viettäviä polkuja ja maastoreittejä luonnossa.

Nousiainen kertoo, että yksi kisa voi siirtymineen kestää kolmesta neljään tuntia, ja yhteensä matkaa kertyy noin 30–50 kilometriä.  Joillakin kilpailupaikoilla on käytössä hissit, joilla osa siirtymistä voidaan suorittaa.

– Olen juuri aloittelemassa kovaa peruskuntotreeniä. Tarkoitus on harjoitella neljästä viiteen kertaa viikossa. Pyöräilyharjoitukseni teen useimmiten Sappeen Bike Parkissa, mutta ajan jonkin verran myös Syrjänharjun maastoissa kotini lähellä, Nousiainen kertoo.

Varsinaisia tavoitteita tamperelaista Kaupin Kanuunat -nimistä seuraa edustava Nousiainen ei ole kauteen asettanut.

– Pääasia on, että pääsisin mahdollisimman monessa kisassa maaliin ja vieläpä hyvällä huumorilla, Nousiainen naurahtaa.

Helposti alkuun

Kisoissa pärjää ainakin aluksi ihan tavallisella maastopyörällä.

– Vaikka onhan se niin, että pyörään saa uppoamaan halutessaan vaikka kuinka paljon rahaa. Hyvän kilpapyörän ostaa kuitenkin noin 1000–2000 eurolla, Nousiainen tietää.

Pyörän malli on vapaa, mutta käytännössä suurin osa kilpailijoista käyttää levyjarruin varustettuja, 130–170 millimetriä molemmista päistään joustavia pyöriä. Ketjuohjuri ja korkeussäädettävä satulatolppa ovat suositeltavia, mutta eivät välttämättömiä lisävarusteita. Kypärä on pakollinen varuste, ja myös polvisuojia suositellaan käytettäväksi.

– Itse käytän lisäksi selkäpanssaria ja ajolaseja, ja myös juomareppu kulkee vaivattomasti mukana. Tavallisilla lenkkareillakin voi ajaa, mutta aika moni käyttää jalkineita, jotka saa kiinnitettyä polkimiin. Näin ajamiseen kuluu huomattavasti vähemmän energiaa, Nousiainen kertoo.

Maastopyöräenduron idea on lähtöisin Suomesta. Lajin suosio on selvässä nousussa, ja yksittäisissä SM-osakilpailuissa kisaa yleensä jopa yli 200 harrastajaa.

 

Jyri Nousiainen nimeää Pälkäneen parhaat kesäliikuntapaikat:

1) Sappee Bike Park

2) Sappee Frisbeegolf

3) Syrjänharju / Laipanmaa

 

 

 

 

 

 

Maastopyöräilyn lajit

  •  Alamäkiajo eli ”deehoo” on vauhdikkain maastopyöräilylaji. Tavoitteena on päästä rinteeseen merkitty rata mahdollisimman nopeasti alas. Radat koostuvat vaativista kivikkoisista poluista, joihin kuuluvat erikokoisten hyppyreiden ohella myös pudotukset ja kallistetut mutkat. Nopeudet saattavat nousta jopa sataan kilometriin tunnissa.
  • Maastopyöräenduro on monipuolinen laji. Endurokilpailu koostuu useista erikoiskokeista, joilla on ajanotto, sekä erikoiskokeiden välisistä siirtymätaipaleista, joilla ei ole ajanottoa. Erikoiskokeet ovat pääasiassa alaspäin viettäviä polkuja ja maastoreittejä.
  • XC eli Cross Country. Perinteisellä maastopyöräilyllä tarkoitetaan usein XC-tyyppistä polkuajoa, jossa ajetaan sekalaisia metsäpolkuja. XC:ssä ajetaan erilaisia kilpailuja.XCM on maratonkilpailu, jossa ajetaan vaihtelevaa maastoa yhteislähdöllä. Suomen Marathon Cupissa täysmaratonin pituus on noin 60 kilometriä. XCO eli XC Olympic kilpailuissa ajetaan yhteislähtönä muutaman kilometrin mittaista kierrosta useampaan kertaan. Kilpailujen kesto vaihtelee yhden ja kahden tunnin välillä. XC Eliminator (XCE) on uusi laji, jossa ajetaan sprinttikisoja. Alkukarsinnat käydään aika-ajoin ja jatkoon päässeet karsivat tietään eteenpäin yhteislähdöissä. Pudotuspelin jälkeen lopulta jäljellä on vain finaalilähtö. Lyhyitä ratoja voidaan rakentaa myös kaupunkiympäristöön.

Sappee Bike Parkiin neljäs maastopyöräendurorata

Sappee Bike Parkiin avataan tänä kesänä neljäs maastopyöräendurorata. Uusi reitti sijaitsee samassa yhteydessä, missä jo olemassa olevat kolme muutakin rataa ovat. Kaikkiaan pyöräilijöiden käytössä on tänä kesänä viisitoista eritasoista rataa.

– Maastopyöräenduron suosio on jatkuvasti kasvussa. Bike Parkin kävijöistä karkeasti noin puolet ajaa endurotyyppisiä ratoja ja puolet alamäkiajoon suunniteltuja reittejä. Huomioimme maastopyöräenduron kasvaneen suosion myös sillä, että enduroajoon soveltuvia pyöriä on vuokrattavissa ensi kesänä vuokraamostamme, Sappeen rinnetoiminnanjohtaja Kosti Puurunen kertoo.

Bike Parkin kilpailukausi on tänä kesänä varsin vilkas. Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna kisataan Sappee MTB ja syyskuun puolessa välissä maastopyöräenduron Suomi Cupin osakilpailu. Enduro ja MTB-tapahtumien välisenä viikonloppuna vuoron saavat alamäkiajajat, kun Sappee täyttyy Suomi Cupin osakilpailuun osallistuvista deehookuskeista.

Kesäkausi alkaa Bike Parkissa 13.6.:

Bike Parkin kesän aukioloajat:

13.–28.6.

Ma suljettu

Ti klo 14–20

Ke–pe suljettu (paitsi to 18.6. klo 14–20 ja pe 19.6. klo 11–17)

La-su klo 11–17

 

29.6.–9.8.

Ma suljettu

Ti klo 12–20

Ke–pe klo 14–20

La–su klo 11–17

 

10.8.–20.9.

Ma suljettu

Ti klo 14–20

Ke–pe suljettu

La–su klo 11–17

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?